Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 05 /16:26

Premjeras S.Skvernelis apie E.Bėronto paskyrimą NMA vadovu: tai – B.Markausko teisė ir atsakomybė

Penktadienį žemės ūkio ministras Bronius Markauskas nusprendė dar ketverių metų kadencijai Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovu skirti Eriką Bėrontą. Ministrui nesukliudė tai, kad Europos Sąjungos (ES) milijonus skirstančios agentūros vadovas ligšiol yra specialusis liudytojas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vykdomame ES lėšų švaistymo tyrime, 15min turimais duomenimis, apie tai ministras buvo informuotas dar pernai. Negana to, E.Bėronto vadovaujama NMA 4 mln. eurų yra skyrusi kooperatyvui „Pienas LT“ tuo metu, kai šios valdyboje dirbo ministras B.Markauskas.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Valstybės kontrolės nuotr.

Įsakymą dėl jo paskyrimo penktadienį pasirašė žemės ūkio ministras.

„Taip, paskyriau naujai kadencijai“, – BNS penktadienį priešpiet teigė Bronius Markauskas.

Papildyta 16.20 val.

Penktadienį Mažeikiuose viešintis premjeras Saulius Skvernelis, per savo patarėją Tomą Beržinską 15min perdavė, kad agentūros vadovo skyrimas yra žemės ūkio ministro diskrecija.

„Premjeras negali ir neturi teisės kištis į šį procesą ir šito nedarė. Tai yra ministro diskrecija, tačiau kartu, žinoma, ir ministro atsakomybė“, – teigė T.Beržinskas.

Apie E.Bėronto statusą FNTT B.Markauską informavo raštu

E.Bėrontas po Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) sparnu esančios NMA vadovu tapo 2014 metais, dar prie buvusios valdžios – tuomet žemės ūkio ministru dirbo „darbiečių“ deleguotas Vigilijus Jukna.

Andriaus Grygelaičio nuotr./Bronius Markauskas
Andriaus Grygelaičio nuotr./Bronius Markauskas

Praėjusių metų pradžioje, kai ministras B.Markauskas buvo vos spėjęs apšilti kojas poste, prasidėjo NMA ir paties E.Bėronto bėdos.

Sausio pabaigoje agentūrą krėtė FNTT pareigūnai. Tuomet NMA pareigūnams pateikė duomenis bei dokumentus dėl 2010–2012 m. patvirtintų paramos projektų. Agentūra tąsyk pranešė, kad ikiteisminis tyrimas yra susijęs su buvusios NMA vadovybės veikla – tuo laikotarpiu NMA vadovavo Saulius Silickas.

Tuomet žiniasklaidoje imta spėlioti, kodėl tada po apklausas tampomas ir E.Bėrontas, buvo keliama versija, kad FNTT pareigūnų dėmesio jis sulaukė dėl to, kad mėgino pridengti S.Silicką.

E.Bėrontas praėjusių metų pradžioje tapo specialiuoju liudytoju ES paramos švaistymo byloje, šis statusas suteikiamas tada, kai turima duomenų apie galbūt padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka, kad būtų pateikti įtarimai.

Apie šį NMA vadovo statusą B.Markauskas puikiai žinojo dar pernai.

15min žiniomis, FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius vasario mėnesį apie tai raštu informavo ministrą B.Markauską.

Ministrui pranešta, kad FNTT vykdomas tyrimas dėl neteisėtos juridinio asmens veiklos, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, sukčiavimo bei pasikėsinimo sukčiauti.

Šiame tyrime minimos bendrovės: „Granulė LT“, „Laneta“, „Atenergy“, „Ingepa“, „Žagarės biokuras“, „D&D Group“, „LG Sanomis“, „Fontas LT“, Žemės ūkio agroserviso kooperatyvas „Dalksna“, „Eslera“.

FNTT tyrė, ar nebuvo NMA darbuotojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi nuvykstant į vietą tikrinti, kaip vyksta projektų įgyvendinimas ir klastojant dokumentus. 15min žiniomis, NMA darbuotojai dokumentuose nurodydavo, kad bendrovė turi įrangą, kurios realiai nebūdavo, ir taip būdavo sudaromos sąlygos ES pinigų išmokėjimui.

Manoma, kad taip „įsisavinti“ buvo apie 4 mln. eurų.

NMA darbuotojai galėjo nutekinti informaciją „Biržų žemtiekimui“

Šiame tyrime yra dar vienas epizodas – informacijos nutekinimo. Pernai vasario pabaigoje delfi.lt paskelbė, kad tretieji asmenys, kuriems pateikta informacija, susiję su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) viršūne.

2015 metų kovą NMA pasirašė sutartį su tuomet bendrovei „Biržų žemtiekimas“ vadovavusiu Viktoru Rinkevičiumi dėl keitimosi informacija.

Dabar S.Silickas, kuris NMA vadovavo iki 2014 metų sausio, yra minėtos bendrovės vadovas po to, kai LVŽS vicepirmininkas Viktoras Rinkevičius išrinktas į Seimą.

FNTT vadovas B.Markauską informavo, kad vienos uždarosios akcinės bendrovės darbuotojai vykdydami naujų klientų paiešką bei siekdami žinoti esamų klientų mokumą, disponuoja ūkininkų, dalyvaujančių kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonėse, sąrašais, su viešai neskelbtinais duomenimis, kuriuos galėjo nutekinti NMA darbuotojai.

Šiame epizode ikiteisminis tyrimas vykdomas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, siekiant paveikti projektų administravimo sprendimus ir galimai neteisėtai teikiant konfidencialią informaciją.

B.Markauskas: yra nekaltumo prezumpcija

FNTT žemės ūkio ministrą informavo, kad E.Bėrontas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Ketvirtadienį tarnybos atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė 15min patvirtino, kad E.Bėronto statusas iki šiol nepakitęs – jis vis dar specialusis liudytojas, o ikiteisminis tyrimas šioje byloje tebevyksta.

B.Markauskas, 15min paklaustas, kodėl skyrė Bėrontą dar vienai kadencijai, nors šis turi specialiojo liudytojo statusą, teigė, jog specialiojo liudytojo statusas nereiškia kaltinimų.

„Mes kreipėmės į prokuratūrą, mūsų teisininkai buvo nuėję, susipažino. Iš tos, sakykime, medžiagos... Tai turbūt irgi nėra pagrindas žmogui nepratęsti kadencijos, nes yra nekaltumo prezumpcija. Aišku, tai jau tęsiasi beveik metus laiko“, – kalbėjo ministras.

Kaip jis sakė BNS, jei NMA vadovui būtų pareikšti įtarimai, jis turėtų iš karto atsistatydinti: „Aš, aišku, vadovui pasakiau, kad jeigu būtų perkvalifikuota ir pareikšti įtarimai, tai su ta diena būtų atleistas. Turbūt ir vadovas pats įsitikinęs, kad tai netrukdys, manau, kad ir pats vadovas turėtų prisiimti atsakomybę.“

Jo teigimu, E.Bėrontą jis vertino iš dalykinės pusės – kaip dirba NMA, kokie rodikliai pasiekti.

B.Markauskas, užuot paskyręs dar 4 metams NMA vadovauti E.Bėrontą, galėjo surengti konkursą į šias pareigas. Paklaustas, ar taip nebūtų buvę geriau, ministras sakė NMA vadovą kartu vertinęs ir iš žmogiškosios pusės.

„Mes tikrai ilgai su vadovu kalbėjomės ir aš tikrai tikiu... Būčiau aš labai nustebęs, jei kažkas išlįstų... Būčiau nustebęs, vadinasi, aš per daug patiklus“, – teigė ministras.

Kaip specialieji liudytojai minėtoje byloje yra apklausti dar trys NMA darbuotojai, ir jie iki šiol dirba agentūroje ir eina tas pačias pareigas, iš viso šioje byloje, kartu su S.Silicku, specialiojo liudytojo statusą turi 12 asmenų.

NMA parama – kooperatyvui, kurio valdyboje – B.Markauskas

Ši istorija nėra vienintelė, verčianti nusistebėti B.Markausko sprendimu.

FNTT atlieka dar vieną tyrimą dėl NMA skirstytų pinigų.

Kooperatyvas „Pienas LT“ su NMA yra pasirašęs keturias paramos gavimo sutartis šiek tiek daugiau negu už 20 mln. eurų.

„Pienas LT“ nuotr./Kooperatyvas „Pienas LT“
„Pienas LT“ nuotr./Kooperatyvas „Pienas LT“

Paskutinė paramos injekcija „Pienas LT“ buvo skirta 2016 metais, kai NMA jau vadovavo E.Bėrontas. 2016 metų rugpjūčio 31 dieną ŽŪM paskelbė, kad NMA, atlikusi visi reikalingas patikras, įsitikino, kad nėra priežasčių, dėl kurių negalima būtų skirti paramos ir skyrė „Pienas LT“ 4 mln. eurų. Paraiška iš naujo vertinta dėl to, kad šios papildomos paramos skyrimu domėjosi FNTT.

Pernai rudenį paaiškėjo, kad Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) atlieka tyrimą dėl kooperatyvo „Pienas LT“ gautos paramos iš ES.

Kaip 15min teigė FNTT atstovė spaudai R.Andriuškaitė, tarnyba, bendradarbiaudama su OLAF, pagal pastarųjų prašymą surinko Lietuvoje duomenis, susijusius su projekto įgyvendinimu ir pateikė juos OLAF.

„FNTT yra tęsiamas informacijos patikrinimas dėl „Pienas LT“ įgyvendinamų projektų“, – teigiama tarnybos atsakyme.

Tuo metu, kai E.Bėronto vadovaujama NMA kooperatyvui skyrė papildomus 4 mln. eurų, dabartinis ministras B.Markauskas dirbo „Pienas LT“ valdyboje.

B.Markauskas savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad valdybos nariu buvo iki 2016 metų lapkričio 7 dienos. Pasak žiniasklaidos, jis buvo ir kooperatyvo pajininkas. Registrų centro duomenimis, kuriuos penktadienį paskelbė BNS, šiuo metu kooperatyvo pajininkė yra B.Markausko mama Sofija Markauskienė.

Paklaustas apie tai B.Markevičius sakė, kad kooperatyvas turi 18 valdybos narių, o jis net nebuvo jos pirmininkas.

„Aš tą projektą, kaip pirmą kooperatinį tokį projektą Lietuvoje vertinu... Nematau, kad aš kažką tai čia. Kaip tik vertinu, kaip savo gerą darbą. Ir dabar aš dėl to turiu gailėtis? (...) Ar aš tada žinojau, kad ministru būsiu, aš nežinojau“, – klausė jis.

B.Markauskas teigė, kad būdamas ministru, nepriėmė su „Pienas LT“ susijusių sprendimų.

„Kiek prisimenu ir kiek žinau, kad neteko“, – BNS sakė B.Markauskas.

V.Gailius: sprendimas kompromituoja valstybę

Toks B.Markausko sprendimas kompromituoja valstybę ir kovą su korupcija bei europinių lėšų grobstymu, teigia Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, liberalas Vitalijus Gailius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitalijus Gailius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Manau, kad B.Markauskas turėtų nedelsiant atšaukti šį skandalingą įsakymą. Atkreipiu dėmesį, kad toks automatiškas pareigūno perskyrimas, virš kurio yra kritęs sunkus šešėlis, kelia daug klausimų dėl ministro galimų interesų NMA“, – pranešime spaudai cituojamas Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Anot jo, vadovaujantis Korupcijos prevencijos įstatymu, skirdamas minimą asmenį NMA direktoriumi, ministras turi itin atsakingai vertinti jam pateiktus duomenis ir prisiimti atsakomybę.

„Primenu, kad šiuo metu vyksta Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) tyrimas, susijęs su pieno perdirbėjų veikla. Šiame tyrime itin svarbų vaidmenį vaidina ta pati NMA, todėl būtina išsiaiškinti, ar šiandieninis skandalingas paskyrimas nėra susijęs su OLAF atliekamu tyrimu“, – teigia parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius