Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018 03 11

Buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras: dėl paramos Lietuvai sovietai prieš veidą mojavo kumščiais

Susitikdamas su Atkuriamojo Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hanibalssonas pokalbyje prisiminė įvykius prieš beveik 30 metų, kuomet Islandija itin aktyviai reiškė paramą tuomet ką tik apie Nepriklausomybės atkūrimą paskelbusiai Lietuvai.
Baldvinas Hanibalssonas
Baldvinas Hanibalssonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak tuometinio Islandijos diplomatijos vadovo, tarptautinės konferencijos metu jam išreiškus paramą Baltijos šalims jis ne tik susilaukė sovietų prieštaravimų, bet ir sau prieš veidą išvydo sovietų delegacijos vadovo kumštį.

Konferencija, apie kurią pasakojo buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras, vyko 1990 m. birželį Danijoje. Joje dalyvavo visų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) priklausančių šalių užsienio reikalų ministrai. Būtent šios konferencijos metu, sakė J.B.Hanibalssonas, Islandija pirmąkart išreiškė aiškią paramą Baltijos valstybėms.

Į konferenciją, kuri buvo viena iš serijos susitikimų, skirtų su SSRS derėtis dėl Šaltojo karo užbaigimo, atvyko ir trijų Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai. Lietuvai atstovavo Algirdas Saudargas.

„Jie buvo konferencijų salėje. Ir tada sovietų delegacijos vadovas, neprisimenu jo pavardės, pareiškė susitikimo organizatoriams: jei šitie žmonės neišeis iš čia, išeisime mes“, – prisiminė J.B.Hanibalssonas.

Pasak buvusio Islandijos užsienio reikalų ministro, sovietų spaudimui buvo nusileista: Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai buvo „su pažeminimu išlydėti laukan“.

J.B.Hanibalssonas buvo vienas iš konferencijos kalbėtojų. Pasak buvusio Islandijos diplomatijos vadovo, nors jis planavo pasisakyti įvairiomis temomis, ir Baltijos šalių situacija buvo tik viena iš jų, pamatęs, kaip buvo pasielgta su Baltijos šalių atstovais, jis visą kalbą paskyrė vien tik jiems. Ir vietoj aštuonių minučių kalbėjo penkiolika.

„Aš kalbėjau spontaniškai, nukrypau nuo scenarijaus, bet aš vėliau iš Danijos užsienio reikalų ministro gavau įrašą ir galiu pasakyti: tai buvo viena iš geresnių mano kalbų. Kalboje aš sakiau maždaug tai: „Klausykite, mes esame konferencijoje, kuri turėtų būti skirta žmogaus teisėms Šaltojo karo pabaigos kontekste. Tačiau ką tik demokratiškai išrinktų vyriausybių atstovai, kurie atvyko čia prašyti, kad jiems būtų suteiktos tarptautinių sutarčių garantuojamos teisės, buvo išmesti. Tai negali tęstis. Nėra jokio kelio, kuriuo eidami Vakarų vadovai galėtų pasiekti susitarimą su SSRS valdžia, tuo pačiu paaukodami teisėtą Baltijos šalių Nepriklausomybės siekį“, – prisiminė J.B.Hanibalssonas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytauto Landsbergio susitikimas su buvusiu Islandijos užsienio reikalų ministru Jonu Baldvinu Hanibalssonu Kovo 11-osios proga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytauto Landsbergio susitikimas su buvusiu Islandijos užsienio reikalų ministru Jonu Baldvinu Hanibalssonu Kovo 11-osios proga

J.B.Hanibalssonui nulipus nuo scenos, JAV delegacijos vadovas jį apkabino.

„Jis man sakė: kokia privilegija yra būti užsienio reikalų ministru iš mažos valstybės, kuriam leidžiama sakyti tiesą“, – V.Landsbergiui pasakojo J.B.Hanibalssonas.

Išsilaisvinęs iš amerikiečio glėbio, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras žengęs vos kelis žingsnius susidūrė akis į akį su SSRS delegacijos vadovu.

„Jis sumojavo suspaustu kumščiu man prieš veidą ir pasakė: tavo kalboje nebuvo nei vieno teisingo žodžio apie Sovietų Sąjungą. Aš po to apie tai daug galvojau. Supratau, kad JAV atstovui buvo truputį gėda dėl savęs, o sovietai labai supyko. Pasakiau sau, kad tikriausiai esu teisingame kelyje“, – prisiminė J.B.Hanibalssonas.

Šis susitikimas Danijoje, pasak J.B.Hanibalssono, nebuvo vienintelis, iš kurio Baltijos šalių atstovai buvo išmesti. Tai įvyko ir vėliau Prancūzijoje. Tačiau tuomet J.B.Hanibalssonas su kolega iš Danijos užtikrino, kad Baltijos šalių atstovai turės galimybę pabendrauti su žurnalistais iš viso pasaulio ir pristatyti jiems savo situaciją.

J.B.Hanibalssonas sekmadienį su V.Landsbergiu susitiko Santaros klinikose, kur profesorius yra gydomas. Buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras sveikino Atkuriamojo Seimo pirmininką su Kovo 11-ąja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius