-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 22

Buvęs N.Venckienės vyras – apie sūnaus likimą po jo mamos suėmimo: „Jis pilnametis“

Lietuvos prašymu Jungtinėse Valstijose suimta buvusi Seimo narė Neringa Venckienė, kaltinama nevykdžiusi teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai, – ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra. Kaip suėmimas paveiks JAV kartu su N.Venckiene gyvenusio jos sūnaus planus? Buvęs garsiosios bėglės vyras Aidas Venckus patikino, kad judviejų sūnus – jau pilnametis, tad jokios problemos nemato.
Aidas Venskus
Aidas Venskus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot prokuratūros, JAV pradėtas įtariamosios ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas. Pasak prokurorų, šiuo metu N.Venckienei taikoma kardomoji priemonė – suėmimas. Ekstradicijos procesas vyksta Čikagoje, todėl greičiausiai įžymioji bėglė buvo sulaikyta būtent čia. Kaip į suėmimo faktą reagavo N.Venckienės sūnus, jau kurį laiką JAV gyvenantis kartu su mama?

Atsakydamas į šį klausimą, advokatu Kaune dirbantis A.Venckus, buvęs N.Venckienės vyras, 15min tikino, su žmona išsiskyręs prieš ketverius metus ir nuo to laiko nebendravęs, o apie sūnų daugiau kalbėti jis atsisakė.

„Mano ir Neringos sūnus yra pilnametis ir šiuo metu gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai privatus reikalas, tad neturėtume to komentuoti žiniasklaidai“, – tikino A.Venckus, neatsakęs, kiek tiksliai laiko jo atžala gyvena už Atlanto.

Paklaustas, ar gali keistis sūnaus gyvenimo planai ar gyvenamoji vieta, teisėsaugai suėmus jo motiną, advokatas atsakė: „Jis suaugęs žmogus, pilnametis, o kas su juo galėtų būti? Pats sprendžia, ką jam daryti – grįžti ar ne. Ar aš su juo nuolat bendravau? Taip, be abejo. Ar kalbėdavausi su juo apie jo mamą? Mes santuoką su Neringą nutraukę prieš ketverius metus, tikrai su ja nebendrauju. Juokingi klausimai.“

Kai tuometė Seimo narė N.Venckienė 2013 m. spruko nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV, jos ir Aido sūnui tebuvo 13 metų. Netrukus jo buvo pasigesta mokykloje. Berniukas tuo metu lankė Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos 7 klasę ir staiga dingo. Netrukus jo tėvas A.Venckus pateikė prašymą išbraukti sūnų iš moksleivių sąrašų šioje mokykloje, pranešęs, kad trylikametis išvyko gyventi į užsienį.

2014 m. teisme vykusių Venckų skyrybų metu vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su mama.

Žudynes Kaune surengusio Drąsiaus Kedžio sesuo ne kartą buvo pastebėta JAV, tačiau ilgai buvo neaišku, kaip šios šalies teisėsaugai sekasi nagrinėti mūsų šalies ekstradicijos prašymą. Amerikiečiai yra tik mandagiai patvirtinę, kad tokio prašymo yra sulaukę, tačiau iki šiol ekstradicija nejudėjo jau trečius metus.

N.Venckienė Lietuvoje kaltinama šmeižtu, mirusiojo paniekinimu, piktnaudžiavimu tarnyba, teismo sprendimo nevykdymu, pasipriešinimu pareigūnams, trukdymu antstolei vykdyti teismo pavedimą, piktnaudžiavimu globėjos pareigomis.

Suprasti akimirksniu

  • Neringa Venckienė (gim. 1971 m. gegužės 21 d. Kaune) išgarsėjo kaip sesuo Drąsiaus Kedžio, dar 2008 m. pradėjusio kovą prieš įsivaizduojamą pedofilų klaną. D.Kedys (gim. 1972 m.) nuo pat pradžių turėjo užnugarį – patyrusią teisininkę seserį, kuri 2007–2012 m. dirbo Kauno apygardos teismo teisėja, o po brolio mirties tęsė esą jo pradėtą kovos prieš pedofilų klaną misiją.
  • 2008 m. rudenį teisėsaugą pasiekė pirmieji D.Kedžio vardu rašyti skundai, kad jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametė dukra buvo tvirkinama.
  • 2009 m. rugpjūtį D.Kedys sukėlė visuotinį skandalą, kai paviešino buitinių savo dukters apklausų vaizdo medžiagą ir viešai apkaltino pedofilija būrį konkrečių žmonių.Kaip galimus mergaitės skriaudikus D.Kedys įvardijo Kauno politiką ir verslininką Andrių Ūsą, Kauno apygardos teisėją Joną Furmanavičių ir vyrą, vardu Aidas. D.Kedys taip pat tvirtino, kad pedofilams galėjo talkinti jo buvusi draugė ir vaiko motina L.Stankūnaitė bei jos sesuo V.Naruševičienė.
  • 2009 metų spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas teisėjas J.Furmanavičius ir D.Kedžio vaiko motinos sesuo V.Naruševičienė. D.Kedį policija įvardijo kaip pagrindinį įtariamąjį. Tuometė Kauno apygardos teismo teisėja N.Venckienė nuo pat skandalo pradžios mūru stojo už brolį, vis kartodama, kad Drąsiaus vaikas, o vėliau ir jis pats tapo pedofilų klano auka.N.Venckienė, kaip D.Kedžio sesuo, buvo išsireikalavusi teisės laikinai globoti jo mergaitę.
  • 2010 m. balandžio 20 d. D.Kedys prie Kauno marių rastas negyvas. Jo sesuo N.Venckienė propagavo versiją, kad brolis nužudytas, siekiant apsaugoti menamo pedofilų klano paslaptis. 2011 m. vyko velionių D.Kedžio ir A.Ūso pomirtinių kovų tęsiniai, kurių epicentre išliko mažametė.
  • 2011 m. gruodžio 16-ą dieną Kėdainių rajono apylinkės teismas buvo nurodęs iki gruodžio 30-osios dukrą grąžinti L.Stankūnaitei, tačiau sprendimo N.Venckienė neįvykdė.
  • 2012 m. gegužės 17-ąją, naudodami ir fizinės prievartos priemonės, pareigūnai iš globėjos N.Venckienės namų Klonio gatvėje mažametę paėmė ir perdavė jos biologinei motinai L.Stankūnaitei. Po šių dramatiškų įvykių N.Venckienė pareiškė, kad valstybę valdo išgamos, o teismo sprendimo vykdytojus vadino šunimis.
  • Tais pačiais 2012 metais ėmė radikaliai keistis kaunietės N.Venckienės amplua: iš orios teisėjos ji virto įtariamąja baudžiamosiose bylose. Jį sulaukė įtarimų trijose baudžiamosiose bylose, visos jos iš esmės buvo susijusios su teismo sprendimo, kad mažametė privalo būti perduota biologinei motinai, nevykdymu. Pati N.Venckienė 2012 m. vasarą pranešė apsisprendusi trauktis iš teisėjų korpuso. Taip pat ji pranešė apsisprendusi dalyvauti spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose, kurie N.Venckienei ir jos suburtam „Drąsos keliui“ buvo sėkmingi.
  • 2013 m. pedofilijos skandalas galutinai subliūško, o balandžio 9 d. Seimas nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės N.Venckienės teisinę neliečiamybę. Netrukus D.Kedžio sesuo pasislėpė užsienyje ir darbe nesirodė. Seime jai inicijuota ir įvykdyta apkalta.
  • 2014 m. spalį Kauno apylinkės teismas skyrė įvairiomis nusikalstamomis veikomis įtariamai N.Venckienei kardomąją priemonę – suėmimą. Už akių skirdamas griežčiausią kardomąją priemonę teismas įvertino tai, kad D.Kedžio sesers nusikaltimai galėjo būti įvykdyti 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę.
  • 2017 metų spalį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad dar 2015 m. buvo gautas patvirtinimas iš JAV dėl priimto N.Venckienės ekstradicijos prašymo.
  • 2018 m. sausį portalas 15min viešai iškėlė klausimą apie N.Venckienės fenomeną: kodėl neveikia JAV ir Lietuvos sutartis dėl įtariamųjų išdavimo? Vasario 22 d. Generalinė prokuratūra pranešė, kad pagal Lietuvos pateiktą prašymą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėtas įtariamosios N.Venckienės ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas. Ekstradicijos procedūros metu bėglei taikoma griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius