Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 23

Buvęs S.Skvernelio štabo vadovas antrajame ture pasirinko I.Šimonytę

Buvęs premjero Sauliaus Skvernelio, kandidatavusio į prezidentus, štabo vadovas Vytautas Bakas ketvirtadienį pranešė balsavęs antrajame prezidento rinkimų ture ir pasirinkęs skaidrumą. „Geriau jau priklausyti nuo partijos, kad ir opozicinės, nei nuo interesų grupių“, – nurodė jis. Partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – rinkimuose remia Seimo narę Ingridą Šimonytę.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Balsavau už skaidrumą, už tolimesnį apsivalymą nuo interesų grupių. Už tai, kad valdžios įstaigos tarnautų žmonėms. Geriau jau priklausyti nuo partijos, kad ir opozicinės, nei nuo interesų grupių, įpratusių vairuoti nuo galinės sėdynės“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išdėstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas.

„Geriau daug skaidrių mažų burbuliukų, nei šešėlyje pučiami burbulai“, – pridūrė jis.

15min susisiekė su Seimo nariu ir pasitikslino, ką jis turėjo omeny minėdamas „interesų grupes, vairuojančias nuo galinės sėdynės“.

Paminėjo V.Sutkų

„Dariau parlamentinį tyrimą, parodžiau visas tas interesų grupes. Tuo metu, kada „MG Baltic“ savininkai kūrė vadinamą valstybės institucijų nukenksminimo planą – apsisaugoti nuo neigiamos įtakos valstybės institucijose, turėti savo lobistus visose institucijose – ponas Sutkus tuo laikotarpiu dirbo „MG Baltic“ vienu iš vadovų, korporatyvinių reikalų direktoriumi. Kad jis susijęs su ta bendrove, yra akivaizdu. Daugiau nei akivaizdu“, – dėstė V.Bakas.

Vasarį kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas susitiko su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda. Rezonansas kilo į prezidentus kandidatuojančiam premjerui S.Skverneliui balandį surengtų debatų metu pranešus, kad šiam susitikimui tarpininkavo Verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus.

Ši informacija, kaip pažymėjo V.Bakas, paaiškėjo tik tada, kai ją paviešino žiniasklaida, ir tai esą rodo, kad kandidatas G.Nausėda veikia neskaidriai.

Pats G.Nausėda anksčiau 15min teigė, kad su kariuomenės vadu J.V.Žuku pasiūlė susitikti V.Sutkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„V.Sutkus susitikime dalyvavo tik kaip jį organizavęs asmuo ir tai yra normali dalykinio susitikimo praktika“, – teigė jis.

G.Nausėda pasakojo, kad su kariuomenės vadu sudėtinga susisiekti.

„Pats kariuomenės vadas pasakė, kad jis nekelia telefono ragelio, jeigu nemato, kas skambina. Tai, suprantate, tokiu atveju yra gana sudėtinga“, – interviu Delfi.lt nurodė jis ir pažymėjo, kad svarbiausia, kas buvo aptarta susitikimo su J.V.Žuku metu.

Abejonės dėl finansavimo šaltinių

V.Bakas taip pat kėlė klausimą dėl G.Nausėdos kampanijos finansų skaidrumo.

„Visiškai neadekvačios išlaidos rinkimų kampanijai. Mačiau diskusiją, man kelia abejonių. Verta į tai gilintis po rinkimų, jeigu Seimas nuspręstų“, – kalbėjo Seimo Nacionalinio ir gynybos komitetas pirmininkas.

Anot jo, reikėtų aiškintis, kas finansavo G.Nausėdos rinkimų kampaniją.

„Pasakyti, kad mano štabe dirba vienas žmogus ir padeda tūkstantis savanorių, yra klausimas, ar tie savanoriai gauna atlyginimą iš kažko kito, kas jį moka, tą atlyginimą, kaip traktuoti tokią paramą. Žodžiu, labai daug klausimų“, – komentavo V.Bakas.

Abejones dėl G.Nausėdos kampanijos finansavimo skaidrumo paskleidė I.Šimonytės štabas. Štabo vadovas Paulius Lukauskas iškėlė klausimų ir kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) – esą konkurento rinkimuose išlaidos 60–90 proc. viršija iki šios dienos surinktą biudžetą.

Į abejones atsakė G.Nausėdos štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas. Jis tikino, kad štabas bendraus su VRK ir laikysis įstatymų, o ataskaitą dėl kampanijos finansavimo pateiks dar anksčiau nei reikėtų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas

A.Zabarauskas patvirtino, kad visa G.Nausėdos komanda, išskyrus iždininkę, dirba savanoriškai.

VRK duomenimis, jo rinkimų sąskaitoje – 241 910 eurų. Iš kur šios lėšos, galite patikrinti čia.

Balsavo kitaip, nei ragina partija

Antrajame prezidento rinkimų ture, anot V.Bako, renkamės tarp „stambaus verslo“ ir „profesionalaus politiko“.

„Kuris turi gebėjimus ir yra įrodęs savo poziciją, savo pasaulėžiūrą, vertybes. Išviešino savo finansavimo kampaniją žymiai anksčiau.

Mes renkamės tarp skaidrumo ir rūko.

Mes renkamės tarp skaidrumo ir rūko“, – dėstė Seimo narys.

Pasitikslinus, kokia forma po rinkimų keltų klausimą dėl rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo, ar tai būtų daroma jo vadovaujamame komitete, V.Bakas paragino sulaukti rinkimų pabaigos ir rezultatų.

V.Bakas Seime priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai, bet yra nepartinis. Partijos valdyba ketvirtadienį paragino rinkėjus balsuoti už G.Nausėdą.

Prezidento rinkimų diena – sekmadienis. Penktadienis – paskutinė išankstinio balsavimo diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius