Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 15

Buvusi Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotoja prabilo apie kalinių darbą izoliatoriaus vadovų sodybose

Kilus skandalui dėl lėšų Kauno tardymo izoliatoriuje (KTI) ir jų vadovų piktnaudžiavimo, atsiranda vis daugiau žmonių, norinčių papasakoti, kas pastaruosius kelerius metus vyko šioje įstaigoje. Buvusi KTI darbuotoja tvirtina, esą kaliniai buvo vežami dirbti į tuometės vadovės, dabar nuo pareigų Kalėjimų departamente nušalintos Živilės Mikėnaitės ir kitų darbuotojų sodybas. KTI laikinai vadovaujantis Arvydas Venclovas tvirtina, kad tokių duomenų įstaiga neturi.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Skandalas kilo po KTI buhalterės Rasos Kazėnienės pateiktos informacijos apie pinigų švaistymą izoliatoriuje, kurio Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys kartu yra ir izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, be to, yra turėjęs, o gal iki šiol turi bendrovės, iš kurios KTI perka paslaugas, akcijų.

Ūkio skyriaus vedėjas P.Vaškys praėjusią savaitę buvo nušalintas nuo pareigų, pareigų laikinai neteko ir dabartinis KTI direktorius Edvardas Kviatkauskas.

Situaciją aiškinasi Teisingumo ministerijos sudaryta komisija, Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Praėjusią savaitę buvęs izoliatoriaus kalinys Arminas ne tik patvirtino R.Kazėnienės žodžius, esą kaliniai buvo verčiami dirbti darbus, kurie jiems nepriklauso, bet ir tvirtino, kad kalinių rankų darbo vazonai buvo vežami į Ž.Mikėnaitės sodybą.

Kaliniai vyko dirbti į sodybas?

Buvusi izoliatoriaus darbuotoja Angelė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomas, – aut.) 15min tvirtino, kad buvusi izoliatoriaus vadovė tuo esą neapsiribojo. Jos teigimu, kaliniai būdavo vežami į jos ir kitų vadovų sodybas dirbti.

Juos išveždavo į sodybas dirbti, remontą darydavo. Viską jie darydavo.

„Juos išveždavo į sodybas dirbti, remontą darydavo. Viską jie darydavo“, – pasakojo Angelė.

Ji prisiminė, esą kaliniai buvo vežami ir į vieno KTI skyriaus vadovės Rumšiškėse esantį namą: „Irgi važiavo, darželius darė, visokių medžių išdrožtų nuvežta, tvarkė, remontą darė, pavėsines statė – tie kaliniai viską darė. Į Živilės sodybą irgi važiuodavo – viską darydavo kaliniai.“

Angelės teigimu, iš to naudos gaudavo ir kaliniai – jiems tokia „paslauga“ garantuodavo daugiau pasimatymų, geras charakteristikas prašant išleisti anksčiau laiko.

Buvusi darbuotoja tvirtino, kad remontą izoliatoriuje darė taip pat kaliniai.

„Buvo kaliniai, kurie Ž.Mikėnaitei darė vazas, visokias papūgas, rūpintojėlius droždavo. Tai tiems kaliniams P.Vaškys nešdavo šernienos, taukų atnešdavo“, – sakė ji.

Buvusios darbuotojos teigimu, P.Vaškys buvusios izoliatoriaus vadovės paramą jautė ne šiaip sau – kalbėta, kad pora palaikė romantiškus santykius.

Angelės teigimu, tuo metu P.Vaškys kartais ateidavo į darbą neblaivus, tačiau to neapsikentusi Ž.Mikėnaitė ne sykį grasino jį atleisti iš darbo ir vieną kartą jis neva iš tiesų buvo parašęs pareiškimą ir porą savaičių nesirodė, tačiau vėliau esą atėjo į darbą ir dirbo toliau lyg nieko nebuvę.

Angelė izoliatoriuje nebedirba nuo 2015 metų gruodžio, ją iš skalbėjos pareigų atleido dėl to, kad kalinio – 15min kalbinto Armino – pagamintą laivą, kurį jis teigia dovanojęs kabinetui papuošti, palaikė kyšiu.

Moteris tvirtino, kad ši priežastis yra absurdiška.

Angelė pasakojo, kad tai įvyko greitai – po švenčių paskambino iš administracijos ir pranešė, kad ji turi ateiti pasirašyti dokumentų. Atleidimą ji planavo skųsti teismui, tačiau vėliau pagailėjo sveikatos – moteris serga diabetu.

Tokiais visokiais žodžiais, labai užgauliodavo, labai.

„Aš nujaučiau, kad reikalinga tiesiog vieta. Aš nujaučiau, nes mane ėdė, engė, žodžiais koneveikdavo: tu debile, tu invalide, gydykis, vietą užleisk. Tokiais visokiais žodžiais, labai užgauliodavo, labai“, – 15min pasakojo buvusi izoliatoriaus skalbėja.

Ji tvirtina, kad tokiais žodžiais su ja bendravo pirties vedėja Laima Kuršaitytė.

L.Kuršaitytė išgarsėjo praėjusią savaitę paaiškėjus, kad nors KTI yra pirties vedėjo etatas, pačios pirties nėra. Negana to, L.Kuršaitytei mokamas 90 proc. algos priedas.

Angelės teigimu, L.Kuršaitytė izoliatoriuje elgdavosi kaip panorėjusi. „Kai paskutinį mėnesį eidavau į darbą prie durų persižegnodavau: Dievuli, padėk man šiandien pragyventi“, – 15min pasakojo ji.

Angelė dabar svarsto, kad atleidimą galėjo paspartinti tai, kad ji nesutiko prieš Kalėdas P.Vaškiui atnešti kalakuto, kurį Ūkio skyriaus vadovui planuota įteikti su dideliu alkoholio buteliu.

„Buvau moterims pasigyrusi, kad pas mane buvo tų kalakutų, bet dėl vaikų turėjau – aš neturiu už ką jiems ten nešti, kišti kalakutus“, – apie atleidimo priežastis svarstė ji.

Izoliatoriaus darbuotojai kalbėti nenori

Laikinai KTI vadovaujantis A.Venclovas Angelės 15min papasakotų dalykų apie kalinių darbą sodybose komentuoti nenorėjo.

„Informuojame, kad apie įvardintus teiginius įstaiga duomenų neturi“, – teigiama raštu atsiųstame atsakyme.

Į klausimą apie P.Vaškio nuobaudas ir tai, ar laikinai pareigų neinančiam Ūkio skyriaus vedėjui grėsė atleidimas iš darbo dėl alkoholio vartojimo, A.Venclovas atsakė, kad galiojančių nuobaudų P.Vaškys neturi.

15min prašė L.Kuršaitytės komentaro dėl Angelės pasakojimo apie jos elgesį. Anot A.Venclovo, L.Kuršaitytė komentuoti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius