-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 26

Byla dėl gatvių pavadinimų Šalčininkų rajone – vėl teisme

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys vėl kreipėsi į teismą dėl dvikalbių gatvių pavadinimų Šalčininkų rajone. Į teismą kreiptasi, kai paaiškėjo, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius ne visose vietose pasirūpino pastatyti informacinius ženklus su lietuviškais gatvių pavadinimais.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Asociatyvinė. Gatvių lentelė su pavadinimais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Šalčininkai

Teismas buvo įpareigojęs arba nukabinti nelietuviškus gatvių pavadinimus, arba gatvių pradžioje įrengti informacinius ženklus su jų pavadinimais lietuvių kalba.

Pakeitė ne visas lenteles

Nors pernai lapkritį Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius informavo Vyriausybės atstovą, kad teismo įpareigojimus įvykdė, tačiau patikrinus paaiškėjo, jog tai padaryta tik iš dalies – penkių Eišiškių gatvių pavadinimų lentelės dar neatitinka įstatymo reikalavimų

Dėl to Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT) su prašymu įpareigoti administracijos direktorių pakeisti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles Eišiškėse.

Anot A.Skaisčio, įstatymo neatitinka gatvių lentelės Mokyklos, Raubiškių, Gėlių, Naujojo plano ir Sodų gatvėse.

Įsipareigojo pakeisti per mėnesį

Pirmadienį per teismo posėdį Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos atstovas įsipareigojo per mėnesį jas pakeisti ir prašė atidėti teismo posėdį. Teismas atidėjo bylos nagrinėjimą iki kovo 9 dienos, kad Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje galėtų įsitikinti, ar visi reikalavimo punktai iš tikrųjų įvykdyti.

Po ilgų metų bylinėjimosi ir skirtų baudų išeitis dėl įstatymams prieštaraujančių lenkiškų gatvių pavadinimų rasta pernai lapkritį. Tuomet sutarta, kad savivaldybėms gatvėse pastačius stulpelius su lietuviškais užrašais, centrinė valdžia nebereikalaus nuo namų nukabinti lentelių, kuriose gatvės pavadinimas pateikiamas dviem kalbomis.

2011 metų surašymo duomenimis, lenkai sudaro 6,6 proc. šalies gyventojų. Daugiausia jų gyvena Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius