-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 16

Bylą dėl šiukšlių pralaimėjusi savivaldybė A.G.Astrauskaitei turės sumokėti 500 eurų

Prie Seimo riaušėmis pasibaigusį mitingą organizavusiai Astrai Genovaitei Astrauskaitei Vilniaus miesto savivaldybė turės sumokėti 500 eurų bylinėjimosi išlaidų.
Astra Genovaitė Astrauskaitė Šeimų sąjūdžio organizuotame mitinge
Astra Genovaitė Astrauskaitė Šeimų sąjūdžio organizuotame mitinge / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sostinės savivaldybė per teismus siekė įrodyti, kad pernai, po rugpjūtį prie parlamento vykusio mitingo, buvo palikta šiukšlių, o renginio organizatorė A.G.Astrauskaitė nepasirūpino teritorijos sutvarkymu.

Tačiau nei Vilniaus miesto apylinkės teismas, nei Vilniaus apygardos teismas netenkino savivaldybės ieškinio priteisti iš mitingo organizatorės daugiau nei 1 tūkst. eurų išlaidas už esą susirinkusiųjų paliktų šiukšlių tvarkymo darbus.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad palieka galioti A.G.Astrauskaitei palankų žemesnės instancijos teismo sprendimą, jis įsiteisėjo paskelbimo dieną, tačiau dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Darytina išvada, kad pirmosios instancijos teismas teisingai nustatė visas reikšmingas šiai bylai faktines aplinkybes, teisingai aiškino ir taikė ginčo santykius reglamentuojančias teisės normas ir su jomis susijusią teismų praktiką, todėl priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą. Atsižvelgiant į tai, nėra pagrindo tenkinti apeliacinį skundą ir naikinti ar keisti pirmosios instancijos teismo sprendimą“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo teisėjo Alvydo Barkausko nutartyje dėl nuostolių atlyginimo.

Teismai: šiukšlės buvo surinktos

Vilniaus miesto apylinkės teismas gegužę atmetė savivaldybės ieškinį A.G.Astrauskaitei konstatavęs, kad jau įsiteisėjusiuose teismų spendimuose nustatyta, jog šiukšlės pasibaigus mitingui buvo surinktos.

Tačiau sostinės savivaldybė su teismo išvadomis nesutiko ir parašė apeliacinį skundą Vilniaus apygardos teismui. Šis teismas skundo netenkino ir įpareigojo savivaldybę apmokėti 500 eurų išlaidas, patirtas už atsiliepimo, į savivaldybės apeliacinio skundą, surašymą.

Teismai nusprendė, kad ieškovo pateiktos nuotraukos nepaneigia anksčiau nustatytų aplinkybių, nes vieta, kurioje vyko mitingas, yra intensyviai lankoma asmenų.

Sostinės savivaldybė teisme teigė, kad iš 2021 metų rugpjūčio 10-11 dienos vaizdo kamerų medžiagos fotofiksacijų matyti, jog teritoriją tvarkė būtent bendrovės „Mano aplinka“ darbuotojai.

Savivaldybė teigė, kad rugpjūčio 10 dieną po 17 val. „Mano aplinka“ darbuotojai Nepriklausomybės aikštėje rinko smulkias šiukšles, o kitos dienos rytą, 6.37 val., A.Tumėno ir Gynėjų gatvių sankryžoje buvo renkami vandens buteliukai, po naktinių riaušių primėtyta akmenų bei kitų šiukšlių.

Tačiau teismai nusprendė, kad ieškovo pateiktos nuotraukos nepaneigia anksčiau nustatytų aplinkybių, nes vieta, kurioje vyko mitingas, yra intensyviai lankoma asmenų.

Liko įtariamąja riaušių byloje

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo pernai rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Aktyvi protestuotoja prieš koronaviruso pandemijos valdymą A.G.Astrauskaitė taip pat yra viena įtariamųjų dar jau baigtoje tirti baudžiamojoje byloje dėl riaušių. Ji kaltinama riaušių organizavimu ir provokavimu.

Nesutikdama su jai pareikštais įtarimais A.G.Astrauskaitė beveik mėnesį badavo prie prokuratūros pastato Vilniuje, buvo priimta generalinės prokurorės Nidos Grunskienės.

„Pateiktame prašyme minėta pilietė nurodė norinti pranešti apie piliečių pažeidžiamas teises, prokurorų galimai daromus procesinius pažeidimus. Ji pageidavo, kad susitikime su generaline prokurore taip pat dalyvautų ir dar keturi asmenys, tačiau juos priimti buvo atsisakyta“, – rašoma prokuratūros atsakyme BNS.

A.G.Astrauskaitės priėmime taip pat dalyvavo generalinio prokuroro sekretoriato patarėja ir Komunikacijos skyriaus vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius