Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 08

COVID-19 išplito Švenčionių rajono ligoninėje: jei taip ir toliau, „visi apsirgs ir ligoninė turės užsidaryti“

COVID-19 neaplenkė nei didžiųjų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, nei mažesnių miestų ligoninių. Panašu, į šį sąrašą pateks ir Švenčionių rajono ligoninė. 15min kalbintas įstaigos gydytojas sako, kad infekcija čia išplito dėl personalo aplaidumo. Tuo metu ligoninės vadovas Antanas Lašinskas tikina, kad darbuotojai laikėsi saugos reikalavimų, o nuo besimptomių COVID-19 atvejų esą neapsisaugosi.
Klaipėdos Jūrininkų ligoninės darbas karantino metu
Ligoninė / Tomo Preikšos nuotr.

Apie tai, kas dedasi Švenčionių rajono ligoninėje, 15min papasakojo viešai nenorėjęs prisistatyti gydytojas. COVID-19 tyrimai čia, anot jo, buvo atlikti Slaugos ir Terapijos skyrių darbuotojams bei pacientams.

COVID-19, mediko žiniomis, sekmadienį buvo patvirtintas visam Slaugos skyriaus personalui ir bent keturiolikai pacientų.

„Visa situacija per praėjusią savaitę sukūrė židinį ir didelį“, – tikino medikas ir pateikė kelis pavyzdžius, kai įstaigos personalas neįvertino situacijos rimtumo, ar kai nesiėmė pakankamų prevencinių priemonių.

123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai
123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai

Pacientą su COVID-19 simptomais paleido namo

„Pirmadienį į priėmimo skyrių kreipėsi karščiuojantis, dūstantis pacientas. Jo anamnezėje nurodyta, kad jis gyvena su šeimos nariais, kuriems patvirtinta COVID-19 infekcija. Nežinau, kokiomis sąlygomis, bet jis buvo išrašytas, nestacionarizuotas.

Pablogėjus būklei trečiadienį jis vėl kreipėsi į priėmimo skyrių, <...> buvo atėjęs jo COVID-19 tyrimas – jis teigiamas. Ir jis buvo paguldytas į stacionarą, į Vidaus ligų skyrių“, – pasakojo medikas.

Pacientą prižiūrėjusi gydytoja, anot jo, kurį laiką niekam nesakė, kad skyriuje gydomas koronavirusu sergantis asmuo, tad personalas esą bent valandą jį lankė be jokios apsaugos.

„Valandą be normalių, pakankamų apsaugų personalas ėjo žiūrėti to paciento“, – dėstė ligoninės gydytojas.

Valandą be normalių, pakankamų apsaugų personalas ėjo žiūrėti to paciento.

Vėliau šis pacientas, jo teigimu, buvo perkeltas į Vilniaus Santaros klinikas.

Apsaugos priemonių nenaudojo masažuotoja

Pirmadienį Švenčionių rajono ligoninės Slaugos skyriuje, mediko žiniomis, taip pat lankėsi masažuotoja. Pas pacientus ji esą ėjo be didesnių savisaugos priemonių, vėliau masažuotojai buvo patvirtintas COVID-19.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Kaukė

„Pirmadienį į Slaugos skyrių buvo atėjusi masažistė. Aišku, ji dar tuo metu nežinojo, kad serga COVID-19 infekcija. Pirmadienį apėjo viso skyriaus visų pacientus, pramasažavo, pavaikščiojo arbatos pagerti į kitus skyrius, ir trečiadienį gavo atsakymą, kad ir jai patvirtinta COVID-19 infekcija.

Nelabai buvo imtasi papildomų apsaugos priemonių, kad su pacientais būtų kontaktuojama apsisaugojus“, – komentavo 15min kalbintas gydytojas.

Jis nupasakojo dar vieną atvejį, kai neva neatsakingai pasielgė jo kolega.

Jei niekas nesikeis, baiminasi, kad susirgs visi

„Nuo penktadienio yra direktoriaus nurodymas, bent jau žodinis, įsakymo niekur nemačiau, kad visi pacientai iš pradžių turi būti guldomi į Pediatrijos skyrių, nes jame nėra ligonių. Iki COVID-19 atsakymo tai yra kaip rūšiavimo skyrius: jeigu atsakymas neigiamas, jis gali keliauti į skyrių, kur jam priklauso, jeigu teigiamas, tada žiūrima, ką su juo daryti – ar siųsti į Vilnių, ar namo, ar panašiai.

Penktadienį kažkodėl budėjęs gydytojas visus ligonius, kuriuos guldė, guldė į Pediatrinį skyrių, bet vieną kažkodėl paguldė į terapinį. Jam COVID-19 tyrimas atėjo teigiamas, jis tą pačią dieną ir mirė“, – kalbėjo medikas.

Jis baiminosi, kad COVID-19 ligoninėje plis tik dar labiau: „Jeigu darbas bus vykdomas taip, kaip jis vyko šią savaitę, visi apsirgs ir apskritai visa ligoninė turės užsidaryti.“

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kol kas nurodė neturintis informacijos apie COVID-19 protrūkį Švenčionių rajono ligoninėje.

„Turime du fiksuotus infekcijos atvejus, tik kol kas specialistai nėra nurodę, kad darbuotojai būtų tarpusavyje bendravę, tai yra, negalime pasakyti, ar atvejai yra tarpusavyje susiję, kitaip tariant – sakyti, kad tai yra protrūkis. Epidemiologiniai tyrimai tęsiami“, – 15min komentavo NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė.

A.Lašinskas: matyt, buvo besimptomių atvejų

Užtat ligoninės direktorius A.Lašinskas teigė, kad naujų COVID-19 atvejų tikrai yra, tik negalėjo patikslinti skaičiaus.

„Skaičių kol kas negalim patikslinti, laukiam atsakymų iš laboratorijos. Bet židinys tikrai yra“, – sekmadienį 15min komentavo jis.

Tomo Preikšos nuotr./Ligoninė
Tomo Preikšos nuotr./Ligoninė

Besimptome COVID-19 forma, pasak vadovo, užsikrėtė ligoninės personalas. Taip virusas esą ir išplito.

„Patys užkrečiamiausi žmonės yra tie, kurie nepajunta pirmųjų simptomų – taip profesūra šneka. Tu gali saugotis kaip nori, ir tikrai saugosi darbuotojai, bet matomai kažkur buvo tokių atvejų. Visuomenės sveikatos centras dabar žiūri, mes su jais kontaktuojam“, – kalbėjo A.Lašinskas.

Perpasakojus vieno iš ligoninės medikų pateiktus pavyzdžius apie personalo darbą, A.Lašinskas teigė apie tai nieko nežinantis, bet patikino, kad apsaugos priemonių netrūksta, o personalas jas naudoja drausmingai.

Personalas be apsaugos priemonių tikrai pas mus, pas pacientus nevaikšto.

„Turim sočiai apsaugos priemonių, esame apsirūpinę pilnai, keliems mėnesiams į priekį. Personalas be apsaugos priemonių tikrai pas mus, pas pacientus nevaikšto, niekur neina be apsaugos priemonių“, – teigė įstaigos direktorius.

Planuoja steigti COVID-19 skyrių

Reaguojant į tai, jog ligoninėje atsirado daugiau COVID-19 atvejų, čia imtasi kitaip reguliuoti pacientų srautus.

„Dabar išskirstėm ligonius: kur žinom, kad yra teigiami, išskirstėm atskirai, neigiamus atskirai iškeliam į kitus netgi aukštus, kad nesimaišytų. Teigiamiems bus skirtas vienas aukštas, kad niekas nevaikščiotų“, – pasakojo A.Lašinskas.

Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas
Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas

Įstaigoje, anot jo, turėtų atsirasti ir specialus COVID-19 pacientų skyrius. Jame turėtų būti apie 30 lovų.

„Mes dabar ruošiam tą skyrių. Laukiam rytoj ar poryt atvažiuos iš Santaros klinikų Infekcijos skyriaus komanda, vertins ir tada žiūrėsim“, – sakė vadovas.

Šeštadienio Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Švenčionių rajone COVID-19 serga 185 gyventojai, vienas asmuo mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius