Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 16

COVID-19 Klaipėdoje: atsispyrimas nuo dugno

„Iš dugno – aukštyn“, – taip galima nusakyti COVID-19 situaciją Klaipėdos mieste. Nuo Jūros šventės sparčiau plisti ėmęs koronavirusas pamažu blėsta. Sumažinti viruso plitimą padėjo ir mokinių atostogos.
Ruduo Klaipėdoje
Ruduo Klaipėdoje / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Antradienį per Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdį savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė pristatė naujausią COVID-19 situaciją mieste.

Nuo liepos kreivė, vaizduojanti, kiek klaipėdiečių užsikrėtė, vis augo. Kurį laiką Vakarų Lietuva, o ypač Klaipėda, buvo tarp pirmaujančių savivaldybių pagal sergančiuosius koronavirusu.

Tačiau jau antra savaitė stebima pozityvi tendencija – pandemija traukias. Per pastarąsias 7 dienas atvejų sumažėjo 18,5 proc.
Praėjusią parą Klaipėdoje fiksuota 116 naujų atvejų. Pikas buvo pasiektas spalio 14 d., kai užsikrėtė 341 klaipėdietis.

Pagerėjo ir skiepijimosi rodikliai

Kaip pristatė A.Dirgėlienė, gerėjo ir kiti rodikliai. Nuo spalio 17 d., kai įvyko ankstesnis Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdis, išaugo imunizuotų klaipėdiečių dalis. Spalio 17 d. imunitetą COVID-19 virusui persirgdami arba pasiskiepiję turėjo 64,4 proc. klaipėdiečių. Per nepilną mėnesi jų padaugėjo 4,4 proc. iki 68,8 proc. Pilnai paskiepyti yra 48,8 proc. uostamiesčio gyventojų. Pagal šį rodiklį Klaipėda yra ketvirta nuo galo tarp visų šalies savivaldybių.

Kaip pasakojo A.Dirgėlienė, per pastarąjį mėnesį aktyviausiai skiepijosi senjorai – 75 m. ir vyresni. Gali būti, kad senjorus paskatino ir mokėta 100 eurų išmoka.

Aktyviau skiepijosi ir jaunimas 16-24 m. Vaikų nuo 12 iki 15 metų amžiaus grupėje yra paskiepytų 21 proc.

Klaipėdos miesto sav. nuotr./Situacija Klaipėdos mieste spalio 17 d. ir lapkričio 14 d.
Klaipėdos miesto sav. nuotr./Situacija Klaipėdos mieste spalio 17 d. ir lapkričio 14 d.

Pasibaigus mokinių atostogoms praėjusią savaitę buvo testuojami ir jie. Iš 9380 testų 16 buvo teigiami. Vėliau dešimt vaikų dar nuvyko į mobilųjį punktą, po pakartotinio tyrimo 4 atvejai buvo paneigti.

Tarybos narė Alina Velykienė atkreipė dėmesį, kad neišnaudojamos visos galimybės paskatinti tėvus pagalvoti apie vaikų skiepijimą: elektroniniai dienynai, socialiniai tinklai.

Nors A.Dirgėlienė ir nurodė, kad į mokyklas, reikalui esant, galėtų atvykti mobilios brigados, atkreiptas dėmesys, kad be tėvų sutikimo vaikai iki 16 metų negali būti skiepijami. Jiems būtina suaugusiųjų palyda.

„Šokt ir plot nėra ko“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas, antradienį turėjęs net penkis pasitarimus, teigė, kad situacija uostamiestyje iš tiesų gerėja.
Sumažėjo ir protrūkių skaičius. Jei dar prieš dvi savaites jų buvo 60, tai dabar liko 41.

„Scanpix“ nuotr./Medicininė kaukė
„Scanpix“ nuotr./Medicininė kaukė

Tarp pajūrio savivaldybių nuosaikesnis mažėjimas Palangoje.
Tačiau, anot jo, „šokt ir plot nėra ko“. „Praėjusią savaitę vaikai grįžo į mokyklas. Svarbu stebėti, ar nebus šoktelėjimo. Jei ne – tada tikrai galima galvoti apie mažėjimą“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Anot jo, su didžiausiomis metų šventėmis laukia kitas išbandymas – kaip bus laikomasi epidemiologų rekomendacijų šventėse, įmonių vakarėliuose, giminių susibūrimuose.

Ligoninėse – jau stabilu

Situacija Klaipėdos ligoninėse stabilizuojasi. Dar prieš porą savaičių Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydėsi beveik 130 COVID-19 užsikrėtusių pacientų. Pirmadienį tokių pacientų buvo 97, 84 buvo gydomi infekciniame COVID-19 skyriuje. 13 pacientų gydoma reanimacijos skyriuje, visiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje šiuo metu gydomi 87 pacientai, sergantys COVID-19. 4 jų – Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Informuojama, kad reanimuojami 3 nepasiskiepiję pacientai.

Tarp kitų – 83 pacientų – 69 buvo nepasiskiepiję. 24 ligoninėje gulintys asmenys yra jaunesni nei 65 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius