Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07

COVID-19 poveikis: apsinuodijimų alkoholiu kovą sumažėjo tris kartus

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian paskelbė, kad per krizes lietuviai išgeria mažiau. Štai vien šiemet kovą, pasak specialistės, fiksuota tris kartus mažiau apsinuodijimų alkoholiu, nei tuo pačiu metu pernai.
Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Lauko kavinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš pasidomėjau, kokį poveikį mūsų alkoholio vartojimui padaro tiek ekonominė krizė, tiek tokia ekstremali situacija. Tikrai nenoriu būti velnio advokatė, bet šitoj vietoj per ekonominę krizę Lietuvoje alkoholio vartojimas buvo stipriai sumažėjęs“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų posėdyje sakė G.Belian.

Pasak jos, 2007 m. alkoholio vienas gyventojas suvartodavo 14,6 litro, o 2009-aisiais – 10,6 litro.

„Kai pasibaigė ekonominė krizė, nuo 2010 m. vėl prasidėjo augimas“, – teigė ji.

Anot jos, ši tendencija pastebima ir prasidėjus naujojo koronaviruso pandemijai.

„Ką mes stebime dabar, šioje situacijoje? Kovo mėnesį apsinuodijimai alkoholiu – 2020 m. kovo mėnesį palyginus su 2019 m. – sumažėjo tris kartus. Tokio kritimo iš tikrųjų mes niekada nepastebėjome. Pirmą kartą pastebėjome tokį kirtimą. Tai reiškia, visgi žmonės persvarsto savo orientyrus ir atsisako nereikalingų prekių“, – teigė specialistė.

Pasak G.Belian, jokiu būdu negalima teigti, kad alkoholio vartojimas turi įtakos kovai su COVID-19.

„Prieš savaitę PSO išplatino rekomendacijas kaip tik skirtas alkoholio vartojimui ir būtent šios situacijos. Jokiu būdu negalima spręsti COVID klausimų per alkoholio vartojimą. Per alkoholio vartojimą kaip tik yra didinamas prieinamumas, mažinamas žmonių imunitetas ir grėsmė susirgti yra didesnė“, – teigė G.Belian.

Neseniai ir Valstybinė mokesčių inspekcija paviešino duomenis, kad Alkoholio akcizų pajamos, pernai per tris mėnesius šoktelėjusios dėl būsimo akcizų tarifo augimo, šių metų sausio-kovo mėnesiais sumenko daugiau kaip penktadaliu.

Deklaruoti alkoholio akcizai sausį-kovą buvo 87,412 mln. eurų – 22,6 proc. mažiau nei per tą patį 2019-ųjų laikotarpį, nurodė VMI.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius