Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 14 /13:08

COVID-19 židinys Ignalinos rajono ligoninėje: darbuotojai atsisako dirbti, ne „kovidiniai“ pacientai išrašomi iš ligoninės

Ignalinos rajono ligoninė tapo COVID-19 protrūkio vieta, serga 17 darbuotojų ir didesnė dalis pacientų, dalis medicinos personalo yra saviizoliacijoje, kai kurie patys traukiasi iš darbo, praneša Ignalinos rajono savivaldybė. Savivaldybės meras Justas Rasikas 15min teigia, kad ligoninės uždaryti neplanuojama, bus pasitelkiama savanorių pagalba. Pasak jo, personalo trūkumo problema nėra išspręsta valstybiniu lygmeniu – ligoninei su pandemija tenka kovoti savo jėgomis, nes pagalbos iš kitų gydymo įstaigų sulaukti neįmanoma. Dalis COVID-19 neužsikrėtusių ir slaugos skyriuje gydomų pacientų išrašomi iš ligoninės.
COVID-19 gydymas LSMU Kauno ligoninėje
Asociatyvi nuotrauka / Sauliaus Tvirbuto nuotr.

Pirmadienį Ignalinos rajono savivaldybė savo feisbuko paskyroje pranešė, kad Ignalinos rajono ligoninė tapo COVID-19 židiniu. „Serga 17 darbuotojų ir didesnė dalis pacientų, dalis medicinos personalo yra saviizoliacijoje, kai kurie patys traukiasi iš darbo“, – rašo Ignalinos rajono savivaldybė.

Savivaldybės meras Justas Rasikas 15min patvirtino prastą situaciją ligoninėje.

„Situacija blogėja kiekvieną dieną, nemaža dalis personalo yra susirgusio ir kuo toliau, tuo sunkiau yra užtikrinti visas paslaugas“, – sako jis bei papildo, kad pacientų serga maždaug du kartus tiek, kiek personalo.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ignalinos rajono meras Justas Rasikas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ignalinos rajono meras Justas Rasikas

Dalis medicinos personalo dabar yra saviizoliacijoje, kiti – patys traukiasi iš pareigų.

„Kiek aš žinau, jie šeimose turi vyresnio amžiaus žmonių ir parašė prašymus išeiti iš darbo, saugodami savo namiškius. <...> Psichologinė būsena, matyt, visose ligoninėse yra panaši. Tikrai negaliu kaltinti, bet reikia prisiminti, kad yra ir Hipokrato priesaika“, – 15min sako jis.

Psichologinė būsena, matyt, visose ligoninėse yra panaši.

Savivaldybė taip pat pranešė, kad COVID-19 virusu neužsikrėtę Slaugos skyriaus ir kiti pacientai, giminių prašymu ir esant jų priežiūros galimybei namuose, bus išrašomi. Jei galimybės užtikrinti priežiūrą nėra, bus organizuojama pagalba.

„Tie pacientai dar nėra susirgę, tai kreipiasi dėl jų atsiėmimo. Tai gana logiškas dalykas.

Testai yra daromi ir pacientams, bet jeigu šiandien pasakoma, kad žmogus neserga, tai nereiškia, kad inkubacinis periodas pasibaigė. Tam tikros rizikos yra, bet kitas dalykas – jei žmonės gali savo artimaisiais pasirūpinti tinkamomis sąlygomis namie ir priima tokį sprendimą, aš manau, nereikėtų tam prieštarauti. Šioks toks krūvis nukristų nuo mūsų medikų, personalo“, – teigia J.Rasikas.

Įstaiga šaukiasi savanorių

„Priimtas sprendimas pagalbon šauktis savanorius, ypač jaunesnius žmones, kurie jau yra persirgę COVID-19 ir, kaip teigia specialistai, bent tris mėnesius turi imunitetą. Savanoriai galėtų atlikti pagalbinius darbus, pvz., nešioti maistą“, – skelbia savivaldybė.

Pasak J.Rasiko, įstaigai pavyksta prisikviesti tik savanorių, bet ne kitų gydymo įstaigų pagalbos.

„Labiausiai nerimą kelia, kaip ir pirmo etapo metu, kad sudėtingai tenka bendrauti su privačiais medikais. Jie į pagalbą mums nė karto neatėjo.

Ne iki galo, matyt, išspręsta situacija valstybės lygmeniu. Kiek žinau, bendraujant nuotoliniuose pasitarimuose, kuriuose dalyvaudavo ir Vyriausybės atstovai, tiek ir kitų savivaldybių atstovai, ši tema buvo viena iš aktualiausių – kad nesiseka į savo sveikatos sistemą įtraukti privačias įstaigas“, – pastebi Ignalinos rajono meras.

Savivaldybė pagalbos kreipėsi į respublikinę Panevėžio ligoninę, laukiama atsakymo. Pirmadienį šaukiamas Ignalinos rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdis.

Gydymo įstaiga tebeveikia, joje gydomi esami pacientai, galima kreiptis dėl skubios pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius