Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15

D.Grybauskaitė britų premjerei žada padėti ieškoti „kūrybingų sprendimų“ dėl „Brexit'o“

Tvyrant neaiškumui dėl britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES), Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė situaciją penktadienį telefonu aptarė su Jungtinės Karalystės ministre pirmininke Theresa May.
Dalia Grybauskaitė Briuselyje
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po pokalbio paskelbtame pareiškime prezidentė sakė, kad Lietuva „yra pasirengusi padėti ieškant kūrybingų sprendimų iš susidariusios padėties“.

Pokalbis britų premjerės iniciatyva įvyko praėjus mažiau nei parai po to, kai britų parlamentas dar sykį atmetė T.May „Brexit'o“ strategiją.

Anot Prezidentūros pranešimo, D.Grybauskaitė paragino britų politines jėgas rasti „bendrą sutarimą ir apsispręsti dėl savo šalies santykių su Europos Sąjunga modelio“.

„Aiškumas yra būtinas tiek Europos šalių, tiek pačios Jungtinės Karalystės žmonėms bei verslui“, – teigiama D.Grybauskaitės spaudos tarnybos pranešime.

Britanija iš ES turi išstoti kovo 29 dieną, bet Th.May kol kas nepavyksta įtikinti parlamento pritarti išstojimo sutarčiai. Daugiausia diskusijų kelia situacija dėl galimos sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Lietuvos Vyriausybės atstovams daugiausia nerimo kelia galimas Britanijoje gyvenančių lietuvių diskriminavimas, jei britai iš bendrijos pasitrauks be jokio susitarimo.

Kai kurie diplomatai neviešai svarsto, kad po „Brexit'o“ britai gali išsiųsti teistus lietuvius ar nutraukti pašalpų tiekimą, nerimaujama, kad Rytų ir Vakarų europiečiams gali būti nustatytos skirtingos sąlygos.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad Jungtinėje Karalystėje gali gyventi apie 200 tūkst. lietuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius