-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 01

D.Grybauskaitė: Europa mums davė daug pasitikėjimo, pagarbos, gebėjimo augti

Europa mums davė daug pasitikėjimo, pagarbos, gebėjimo augti, sveikindama su Lietuvos narystės 15-osiomis metinėmis sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Jurijus Veklenko, Dalia Grybauskaitė
Jurijus Veklenko, Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Europa mums davė labai daug – pasitikėjimo, pagarbos, gebėjimo augti, vystytis ir rūpintis savo žmonėmis. Kaip tuo potencialu mes naudojamės, jau priklauso tik nuo mūsų. Niekas mums to diktuoti negali, gali tik padėti, jei patys sugebame pasirūpinti savimi, savo saugumu ir savo žmonėmis“, – iškilmingame minėjime sostinės Daukanto aikštėje trečiadienį sakė D.Grybauskaitė.

Ji pažymėjo, kad Lietuvos gyventojai, būdami Bendrijos dalimi, yra laisvi keliauti, mokytis, būti bet kurioje europinėje valstybėje, nes „tai mūsų bendra šeima ir bendra teisė“.

„Kiekvienas suprantame, kad, būdami tokioje organizacijoje, kuo ji stipresnė, tuo stipresni esame ir mes. Ši organizacija taip pat sudaro mums galimybę išvengti ir vidaus politinio populizmo, yra tam tikri rėmai, kad ne viską, kas yra mintyse, ir ne visada gero, galim daryt, ir tai yra mūsų garantas“, – kalbėjo prezidentė.

„Šis pasiekimas, kad tapome europiečiais, yra ir mūsų politinio, socialinio ir gynybinio saugumo garantas“, – reziumavo šalies vadovė.

V.Pranckietis: kviečiu švęsti demokratiją

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis

Sveikinimo kalbą S.Daukanto aikštėje sakė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Referendumas buvo demokratijos priemonė, kuria Lietuva pasirinko galimybių kelią – kelią į Europos Sąjungą. Jau 15 metų esame šalių šeimoje, kuri rėmė, remia ir rems tarpusavio pagarba grįstus mūsų šalies ir Bendrijos siekinius. Remiame vieni kitus.

Europos Sąjunga – tai laisvės, taikos ir demokratijos suvienyti žmonės. Tai – mes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos narystės ES 15 metų minėjimo šventė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos narystės ES 15 metų minėjimo šventė

Šiandien lietuviai Europoje lygiomis teisėmis siekia ambicingų tikslų verslo, mokslo, politinėse ir nevyriausybinėse organizacijose, kovoja dėl pripažinimo meno ir kultūros pasaulyje, kovoja dėl sporto apdovanojimų. Lietuviai Europoje buria bendruomenes, kuria šeimas, rūpinasi aplinka, mokosi ir moko kitus. Todėl plečiasi jų pilietinė tapatybė, įgaunami nauji vardai. Bet lietuviai Europoje išlieka ir mūsų sėkmės istorijomis, nors kartais kurdami savo sėkmę, jie susiduria su sprendimais dėl pilietybės Tėvynėje.

Per 15 metų subrendo lietuvių – Europos ir pasaulio piliečių karta, todėl sau keliame tikslus, platesnius už mūsų sienas. Nebetelpame į normas, rėmus ir standartus. Atėjo pokyčių laikas.

Šiandien, dieną, kai kalbame apie narystės Europos Sąjungoje prasmę, kviečiu vėl visus švęsti demokratiją, pasirenkant galimybių kelią Lietuvai rinkimuose ir referendumuose“, – sakė V.Pranckietis.

VIDEO: Mano Europa: prieš 15 metų tapome ES nariais

URM ministras: ES, nebe „jų“, o mūsų visų namai

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Linas Linkevičius

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius priminė apie neseniai švęstą NATO narystės sukaktį ir pabrėžė, kad šių dviejų kelių pasirinkimas buvo lūžis Lietuvos istorijoje, mąstyme, likime.

„Šiandien esame lyderiai pasaulinėje lazerių produkcijoje, regioninis centras gyvybės mokslų srityje, Lietuvoje - vienas greičiausių pasaulyje interneto ryšys. Šiuos Lietuvos pasiekimus puikiai vertina kiti. Bet visi pasiekimai neturės prasmės, jei kiekvienas žmogus nejus jų vertės, naudos. Tikiu, kad taip yra“, - kalbėjo užsienio reikalų ministras.

L.Linkevičius taip pat prisiminė Ukrainos kovą dėl proeuropietiškos krypties ir prieš penketą metų Kijeve žuvusius žmones su ES vėliavomis rankose: „Europos Sąjunga taip pat yra apie vertybes, todėl svarbu prisiminti tuos, kurie šiandien vis dar dėl jų kovoja. Mes jautriau jaučiame tą kovą, suprantame, kad vertybės nėra tik lozungai, tai – mūsų kraujyje, genuose“.

Užsienio reikalų ministras pasidžiaugė, kad lietuviai - vieni didžiausių euroentuziastų ir palinkėjo, kad užpildžius šį tikėjimo indą žinojimu, atsirastų dar daugiau energijos ir įrankių, kaip pagerinti mūsų visų gyvenimą ir apginti europietiškas vertybes ir laisves.

Trečiadienį S.Daukanto aikštėje Vilniuje vyksta iškilmingas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 15-ųjų metinių minėjimas.

Vidurdienį aikštėje pakeltos Lietuvos ir ES vėliavos, susirinkusiuosius sveikino prezidentė D.Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasibaigus oficialiai ceremonijai, aikštėje prie Prezidentūros surengtas šventinis koncertas. Vėliau sostinės Lukiškių aikštėje bus rodomas kinas po atviru dangumi, vyks netradicinės lauko pramogos, užsiėmimai vaikams.

Lietuva ES nare tapo 2004 metais. Bendrijai priklauso 28 valstybės.

Lietuva ne vienus metus pirmauja pagal pasitikinčių Europos Sąjunga piliečių skaičių. Beveik du trečdaliai apklaustųjų teigia pasitikintys ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius