Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 03 22 /15:30

D.Grybauskaitė: Lietuva svarsto išsiųsti iš šalies rusų šnipus po diplomatine priedanga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį paskelbė, kad Lietuva svarsto išsiųsti iš šalies čia dirbančius Rusijos žvalgybos pareigūnus, dirbančius po diplomatine priedanga.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šalies vadovė tai sakė, paklausta apie galimą Lietuvos atsaką į britų buvusio dvigubo šnipo apnuodijimą, dėl kurio Jungtinė Karalystė kaltina Rusiją.

Pasak prezidentės, Lietuva taip pat gali išplėsti vadinamąjį nacionalinį Magnickio sąrašą. Jame šiuo metu yra 49 Rusijos piliečiai, kuriems dėl korupcijos, pinigų plovimo ir žmogaus teisių pažeidimų uždrausta atvykti į šalį.

„Priemonės gali būti įvairios, tame tarpe ir atskirų, ypač žvalgybos pareigūnų, mūsų identifikuotų, išsiuntimas iš Lietuvos, taip pat ir Magnickio sąrašo išplėtimas nacionalinio“, – žurnalistams Briuselyje sakė D.Grybauskaitė, atvykusi į Europos Sąjungos šalių vadovų susitikimą.

„Aš manau, kad žvalgybinio tinklo išardymas visose Europos šalyse, rusų žvalgybos tinklo ardymas yra bendra užduotis“, – pridūrė ji.

Prezidentė teigė, kad sprendimas dėl pareigūnų išsiuntimo bus priimtas artimiausiu metu.

Buvęs dvigubas šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Jungtinėje Karalystėje buvo apnuodyti kovo pradžioje. Jie kritinės būklės gydomi ligoninėje. Reaguodama į tai Britanija paskelbė išsiunčianti iš šalies 23 rusų diplomatus. Rusija Londonui atsakė tuo pačiu.

2014 metais iš Lietuvos buvo išsiųstas Rusijos generalinis konsulas Klaipėdoje Vladimiras Malyginas. Lietuvos pareigūnai jį identifikavo kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) darbuotoją.

Atsiliepė į Th.May raginimą?

Ketvirtadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime į Bendrijos narių lyderius besikreipsianti Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May prašys, kad šalys pradėtų masinį rusų diplomatų išsiuntimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Th.May kitiems 27 ES lyderiams primins, kad grėsmė iš Rytų truks dar ilgai po Didžiosios Britanijos išstojimo iš bloko, numatomo kitais metais.

„Rusijos iššūkis ... tęsis daug metų. Kaip viena Europos demokratijų, JK stovės petys į petį su ES ir NATO, kad šias grėsmes pasitiktume drauge. Jei būsime vieningi, mums pavyks“, – viršūnių susitikime turi pasakyti ministrė pirmininkė.

Šaltinių teigimu, Jungtinė Karalystė su partneriais dalijasi žvalgybos duomenimis apie Rusijos vaidmenį apnuodijant S.Skripalį ir jo dukrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius