Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 03

D.Grybauskaitė pateikė veiksmų planą migrantų krizės suvaldymui

Antradienį kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė savo feisbuko paskyroje pateikė šešių punktų planą, kokių veiksmų reiktų imtis norint suvaldyti migrantų krizę. „Egzistenciniams iššūkiams atremti būtini skubūs veiksmai“, – rašo prezidentė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmiausia D.Grybauskaitė mini fizinio barjero Lietuvos-Baltarusijos pasienyje statymą. Tačiau prezidentės nuomone, tiek pasienyje naudoti kariuomenę, tiek ten įvesti nepaprastąją padėtį – pavojinga.

D.Grybauskaitės planas „egzistenciniams iššūkiams atremti“:

„1.Skubus fizinio barjero statymas. 24 val. per parą 7 d. per savaitę ir nebijoti didesnių išlaidų. Jei reikia, koreguoti viešųjų pirkimų įstatymus ir procedūras.

1.1 kol nėra fizinio barjero, tol naudoti kariuomenę pasienyje labai pavojinga, nes tikėtini ginkluoti konfliktai. Ką gal ir norima išprovokuoti. Nesant nors kokio fizinio barjero neįmanoma įrodyti kas peržengė sieną. Todėl ir nepaprastosios padėties įvedimas pasienyje, be labai konkretaus apibrėžimo, kaip bus panaudojama kariuomenė, labai pavojingas karinio konflikto požiūriu.

1.2 Būtina keisti viešųjų pirkimų įstatymą ir nebijoti „auksinės tvoros“ kaltinimų, nes dabar kyla egzistencinis valstybės saugumo iššūkis“, – toks kelių dalių pirmasis šio plano punktas.

Toliau eina ypatingas krovinių judėjimas iš Baltarusijos tikrinimas ar net stabdymas: „Buvo pažadėta į Lietuvą organizuoti didelius kontrabandos, migrantų srautus ir net reaktyvines medžiagas. Kolkas pažadai vykdomi. Todėl trąšų gabenimas traukiniais ir vilkikais iš Baltarusijos turi būti nuodugniai tikrinami ar net ribojami.“

Taip D.Grybauskaitė teigia, kad būtina siūlyti ir teikti konkrečius pasiūlymus kartu su kitomis ES šalimis skubiai keisti ES migracijos politiką. Esą JT pabėgėlių konvencijos interpretacijos ES jau taip išplėstos, kad daro pačią ES nesaugia.

„Kartu su partneriais siekti neteisėtai kirtusių sieną migrantų grąžinimo.

4.1 Vykdyti migrantų atgrasymo politiką ir aktyviai komunikuoti užsienio spaudoje ir internetinėje erdvėje. 4.2 Kartu su partneriais siekti neteisėtai kirtusius sieną migrantų grąžinimo.

5. Kartu su ES ir NATO partneriais ardyti nusikalstamus žmonių gabenimo tinklus. 6.Nedaryti grubių ir reputaciją bei pasitikėjimą griaunančių komunikacijos klaidų. Nežadėk ko negali įvykdyti. Pvz., nepozuok prie tvoros, kurios praktiškai neturi“, – feisbuke rašo D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius