Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08 /15:18

D.Grybauskaitė sako, kad R.Karbauskio veikla gali prieštarauti Konstitucijai, šis atkerta, kad valstybės vadovė jį juokina

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio veikla Seime gali prieštarauti Konstitucijai dėl jo verslo interesų. Pats R.Karbauskis 15min sakė, kad tokie prezidentės kaltinimai jam atrodo juokingi.
Ramūnas Karbauskis ir Dalia Grybauskaitė
Ramūnas Karbauskis ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

D.Grybauskaitė abejoja, ar R.Karbauskis gali būti Seime

Savo poziciją D. Grybauskaitė išsakė, žurnalistų Varšuvoje paklausta apie R.Karbauskio iniciatyvą atlikti parlamentinį tyrimą dėl prezidentės veiklos, įskaitant žiniasklaidoje paskelbtą jos susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Elgijumi Masiuliu.

„Ten kalba ne apie mane, o kalba apie politikų ir verslo galimus ryšius. Dabar buvo verslo ir politikų ryšiai. Čia yra tas pats tyrimas. Jeigu Seimas nuspręs tirti toliau, tai, aišku, Seimas turi tokią teisę. Bet tuomet reikėtų tirti visus politikus, kurie Seime ir kurie tiesiogiai atstovauja verslą“, – sakė D.Grybauskaitė.

„Aš neturiu verslo, R.Karbauskis turi tiesiogiai verslą, yra verslo atstovas ir jo buvimas Seime apskritai kelia klausimų dėl jo konstitucionalumo ir atitikimo Konstitucijai, nes Konstitucijos straipsniai numato, kad Seimo nariai negali turėti verslo, arba naudos arba gauti kitų išlaidų (turėta minty „pajamų“ – BNS). Tai aš tokio verslo neturiu“, – žurnalistams Varšuvoje sakė prezidentė.

R.Karbauskis: prezidentė bando mane užtildyti

15min paklaustas, kaip vertina prezidentės pasisakymą, R.Karbauskis teigė, kad tai, kaip D.Grybauskaitė traktuoja Konstituciją, jį stipriai nustebino, nes pagal Konstituciją akcijų turėjimas nėra problema. Politikas sakė manantis, kad prezidentė tiesiog bando jį užtildyti, savaip interpretuodama Konstituciją ir prisiimdama Konstitucinio teismo funkcijas.

„Ta traktuotė visiškai skiriasi nuo Konstitucinio teismo išaiškinimų, jau buvusių daugelį kartų ir taip toliau, kad turėjimas akcijų ir buvimas ūkininku nėra Konstitucijos pažeidimas. Aš manyčiau, kad tas pasisakymas yra pirmiausia dėl to, kad prezidentė kaip nors bando rasti būdų mane užtildyti. Nes tie mūsų klausimai dėl jos ir Masiulio susirašinėjimo, jie kelia klausimus apie rimtus Konstitucijos pažeidimus, kada bandoma įtakoti per verslą žurnalistų darbą, bandoma įtakoti tam tikrų pareigūnų skyrimą“, – sakė R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio teigimu, daugelis Seimo narių turi kokių nors bendrovių akcijų, ir išskirti jį iš viso Seimo, kalbant, kad būtent jo buvimas Seime pažeidžia Konstituciją, yra keista. Jis sakė netikintis, kad kokių nors akcijų neturi ir prezidentė.

„Aš ne mažiau ir ne daugiau kaltas negu visi buvę ir esami Seimo nariai, kurie turi kokių nors nuosavybių akcijų forma ar kita forma.

Aš ne mažiau ir ne daugiau kaltas negu visi buvę ir esami Seimo nariai, kurie turi kokių nors nuosavybių akcijų forma ar kita forma.

Skirtingai nuo kitų, aš dar bandžiau padaryti ir padariau, taip, kad man kaip akcininkui nebereikėtų pasirašyti ant jokio dokumento. Nors Lietuvoje neegzistuoja nei įstatymų, ne įmonių formų, kur galėtum tai padaryti, aš padariau per advokatą, kad advokatas atstovauja visas neturtines mano teises, kaip akcininko. Bet tai neprivaloma. Aš tai padariau dėl to, kad aš galvoju apie tai, kad kuo mažiau turėti kokių nors sąsajų su bet kuo, kas susiję su verslu“, – sakė R.Karbauskis.

Prezidentė žemina save

LVŽS pirmininkas sakė manantis, kad prezidentė nėra pripratusi prie nepatogių klausimų gavimo, be to, jai sunku pripažinti savo klaidas.

„Ji pripratusi reikalauti ir gauti tai, ko ji nori. O šitoje vietoje susidūrė su žemaičiu, kuris sako: ne, ponia prezidente, taip nebus, kaip jūs norite, o bus pagal įstatymus. Tai yra, jeigu aš pažeidžiau Konstituciją, jeigu aš pažeidžiau įstatymus, prašau, kreipkitės į Konstitucinį teismą, kreipkitės į Seimo opoziciją, ji su malonumu padarys apkaltą man. Bet šiuo atveju tą apkaltą reiks daryti didžiajai daliai Seimo narių. Ir Gabrieliui Landsbergiui, ir visiems kitiems reiks daryti tas apkaltas, nes jie lygiai tiek pat su verslu turi bendro kiek ir aš“, – sakė R.Karbauskis.

Ji pripratusi reikalauti ir gauti tai, ko ji nori. O šitoje vietoje susidūrė su žemaičiu, kuris sako: ne, ponia prezidente, taip nebus, kaip jūs norite.

R.Karbauskis sakė, kad prezidentės pasisakymai jį juokina, ir pridūrė manantis, kad savo tokiais pasisakymais D.Grybauskaitė tiesiog žemina save.

„Aš nenorėjau, kad prezidentė taip žemintų save, kaip dabar ji ima daryti. Kuo ji skiriasi savo teisėmis ir atsakomybe? Taip, ji yra Lietuvos prezidentė, nėra Seimo narys, bet mes vienodą atsakomybę nešam prieš Konstituciją – ir Seimo nariai, ir prezidentai, ir eiliniai Lietuvos žmonės. Mes visi turime tą pačią Konstituciją, mes visi remiamės tais pačiais įstatymais. Bet toks įspūdis, kad kažkas gali jų nesilaikyti“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis yra pagrindinis „Agrokoncerno“ akcininkas, bet sako, kad valdymo teises yra perleidęs.

R. Karbauskis neseniai pranešė, kad „valstiečiai“ inicijuos parlamentinį tyrimą nagrinėti prezidentės ir kitų politikų elgesį.

Jis sako, kad parlamentarai aiškinsis „Lietuvos ryto“ paviešintus prezidentės laiškus E. Masiuliui. Viename iš laiškų D.Grybauskaitė pasiūlė „perduoti linkėjimus“ „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“ – taip ji pavadino žurnalistą Tomą Dapkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius