-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 16 /11:34

D.Grybauskaitės perspėjimas dėl artėjančio sunkmečio: krizė gali būti ne už kalnų

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad yra didelė tikimybė, jog globali ekonomika pereina į recesiją. Ekonomikos susitraukimą galimai matysime jau šį rudenį ar žiemą. Ji kritikavo politikus, vis siūlančius tokias priemones infliacijai suvaldyti, it turėtume daug lengva ranka dalijamų pinigų.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ketvirtadienį D.Grybauskaitė Seime klausė prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo.

Kadenciją baigusi prezidentė nevertino jo kalbos.

Tačiau ji teigė, kad kalba konstituciškai turi atspindėti užsienio ir vidaus aktualijas.

„Tai, manau, ir buvo padaryta. O kalbos niuansus nagrinėsite jūs“, – žurnalistams teigė ji.

Kartu D.Grybauskaitė išsakė pastabą ne tiek G.Nausėdos kalbai, kiek apskritai besiklostančiai situacijai.

Tiek prezidento metiniame pranešime, tiek Vyriausybės kalbose, politikų planuose ji teigė negirdinti akcentų, kad būtina atsižvelgti į geopolitinės ekonominės situacijos blogėjimą.

Anot jos, yra didelė tikimybė, kad globali ekonomika pereina į recesiją. Tai esą gal jau galėsime matyti šį rudenį ar žiemą.

„O tai reiškia, kad Lietuvoje ekonominė krizė taip pat atsibels 2–3 mėnesių lango laikotarpiu. Kodėl tai sakau? Todėl, kad visi planai apie papildomas lėšas, apie antiinfliacinius paketus jau turi atsižvelgti į geopolitinės ekonomikos lėtėjimą ir tai, kad tokių lėšų tiesiog dėl ekonomikos susitraukimo gali nebūti.

Šito aš negirdžiu kol kas. Kol kas aš girdžiu kalbas, kokios buvo taikos laikotarpiu, augimo laikotarpiu ir klestėjimo laikotarpiu. Deja, šitas laikotarpis baigiasi“, – komentavo D.Grybauskaitė.

Vienkartinės išmokos, vienkartiniai pinigų įliejimai į ekonomiką, jos teigimu, tik skatins ir didins infliaciją.

Didelis kainų augimas su ekonomikos sulėtėjimu yra absoliučiai neišvengiama ekonominė krizė.

„Šitą reikia visiems turėti galvoje, neturėti iliuzijų, nežadėti, ko negalime realizuoti, ir pradėti gyventi realybėje“, – pažymėjo kadenciją baigusi prezidentė.

Ji nenorėjo vertinti konkrečių priemonių, tarkime, opozicijos siūlomo antiinfliacinio paketo. Esą daug ką bus galima daryti, bet privalu atsižvelgti į realijas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Maisto kainos Šeškinės turguje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Maisto kainos Šeškinės turguje

„Nepamatuotas ekonomikos skatinimas, grynai populistinis, politinis ekonomikos skatinimas pandemijos metu – kalbu apie visą pasaulį, ne tik apie Lietuvą, buvo tiesiog mada: mėtyti lengvus pinigus, vadinamuosius sraigtasparnio pinigus ir panašiai, vienkartines išmokas. Dabar beveik sutariama, kad tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, sukėlusių tokią didžiulę pasaulinę infliaciją.

Tai mes inertiškai darome vis tą patį, siūlome tą patį. Tą ir noriu pasakyti, kad politinis elitas iki šiol neatsižvelgė, kad šitas laikotarpis baigėsi, kad lengvi pinigai sukelia infliaciją, hiperinfliaciją, ir kad tai reikia stabdyti“, – pabrėžė D.Grybauskaitė, darsyk paraginusi politikus elgtis atsakingai.

Politinis elitas iki šiol neatsižvelgė, kad šitas laikotarpis baigėsi, kad lengvi pinigai sukelia infliaciją, hiperinfliaciją, ir kad tai reikia stabdyti.

Fiskalinė politika, anot jos, turėtų krypti į labai tikslinę pagalbą, o ne būti skiriama horizontaliai, tai yra visiems.

„Turi būti labai tikslinga. Tai yra pagal socialinę pragyvenimo kartelę ir taip toliau. Tai yra tos priemonės, kurios tikrai neskatintų horizontalios infliacijos. Šitą reikia labai preciziškai daryti, labai rimtai daryti. Tai nėra lengva, nes tai gali sukelti diskusijas – ir net konstitucines diskusijas, kad ne visiems lygiai, ne visiems vienodai.

Mes šitą matėme ir per aną krizę, ir tai nėra lengva daryti, bet reikia pradėti tai turėti galvoje, pradėti dirbti. Kol kas aš girdžiu taikos entuziazmą, gerovės entuziazmą ir dalybų entuziazmą. Lėšų nebėra. Visas pasaulis, kartu ir Lietuva, eina link recesijos“, – sakė kadenciją baigusi prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius