Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 17

D.Medvedevas apdovanojo Garbės ordinu A.Brazauską (papildyta 16.55 val.)

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas apdovanojo Garbės ordinu buvusį Lietuvos prezidentą ir premjerą Algirdą Brazauską, skelbiama Rusijos prezidento interneto svetainėje kremlin.ru.
Algirdas Mykolas Brazauskas
Algirdas Mykolas Brazauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip skelbiama Rusijos prezidento interneto svetainėje, A.Brazauskas apdovanotas už „didelį indėlį stiprinant bendradarbiavimą ir gerus kaimyninius santykius tarp Lietuvos ir Rusijos.“ 

Papildyta 16.55 val. Pasak politologo Tomo Janeliūno, A.Brazausko apdovanojimas aukščiausiu lygiu yra išskirtinis atvejis.

„Aš nepamenu apskritai, kiek yra iš Rusijos pusės yra apdovanota Lietuvos aukščiausio lygio politikų. (...) Galbūt tai liudija, kad Rusija po truputį bando pripažinti tiek Lietuvos vadovus, tiek jų padarytus veiksmus nuo Nepriklausomybės atkūrimo“, – sakė politologas.

Paklaustas, ar A.Brazauskui užimant aukščiausius valdžios postus Lietuvos politika buvo palankesnė Rusijai, T.Janeliūnas pabrėžė, kad tuomet ir Rusijos požiūris į Lietuvą buvo kitoks nei pastaruoju metu.

„Pirmasis (nepriklausomybės – BNS) dešimtmetis Lietuvai apskritai buvo svarbus sukuriant bet kokius formalius ryšius, pripažįstant nepriklausomumą, išvedant kariuomenę. Buvo išspręsta daug pradinių dvišalių santykių uždavinių. A.Brazauskas tuo metu būdamas prezidentas turėjo neišvengiamai prisidėti“, – sakė politikos ekspertas.

1988 metais tapęs Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto pirmuoju sekretoriumi A.Brazauskas įėjo ir į nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo istoriją. 1990 metų kovo 11 dieną su kitais Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo nariais jis pasirašė Lietuvos Nepriklausomos Valstybės Atkūrimo Aktą.

Nuo 1990–ųjų kovo iki 1991–ųjų sausio A.Brazauskas ėjo pirmojoje ministrės pirmininkės pavaduotojo pareigas. 1992 metų spalį išrinktas Seimo nariu ir Seimo pirmininku.

Tačiau didžiausio įvertinimo politikas sulaukė 1993 metų pradžioje, kai buvo išrinktas pirmuoju atkurtos Lietuvos prezidentu. Šias pareigas jis ėjo iki 1998 metų.

Baigus prezidento kadenciją A.Brazauskui pavyko įgyvendinti ir kitą svajonę – tapti Vyriausybės vadovu. Premjero pareigas jis ėjo nuo 2001–ųjų liepos iki 2006–ųjų birželio.

A.Brazauskas yra apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi, Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine, Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Jo vardu pavadinta Kaišiadorių 1–oji vidurinė mokykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius