Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 21

D.Vilytė apie STT tiriamą korupciją Santaros klinikose: kompiuteriai perkami taip, kad būtų galima susitarti

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė 15min teigė, kad dabar vykstantis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų tyrimas dėl Santaros klinikų viešųjų pirkimų yra abiejų institucijų bendro darbo rezultatas. Ji teigė, kad kalbama apie labai paprastus pirkimus IT srityje, pavyzdžiui, kompiuterius.
Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas
Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį STT pranešė apie galimą stambaus masto korupciją, kyšininkavimą ir papirkimą Santaros klinikose. Pareigūnai aiškinasi įtarimus, kad už pergalę viešuosiuose pirkimuose buvo reikalaujama kyšių, šie būdavo mokami paramos klinikoms forma.

Bendra dėmesio centre atsidūrusių pirkimų vertė vien pernai siekia 2 mln. eurų. STT pareigūnai sulaikė klinikų generalinį direktorių profesorių Kęstutį Strupą bei klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. Taip pat sulaikyti keli verslo bendrovių atstovai.

D.Vilytė: kalbame apie labai paprastus pirkimus IT srityje

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė D.Vilytė 15min teigė, kad Santaros klinikos jau seniai sulaukė jos vadovaujamos tarnybos dėmesio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

„Santaros klinikos ir jų pirkimai sulaukdavo mūsų vienokio ar kitokio dėmesio. Į mūsų pastabas paprastai nelabai sulaukdavom adekvataus atsako. Kad ten yra bėdų, mes matėme, mes turime bendradarbiavimo sutartį su STT ir keičiamės informacija, keičiamės duomenimis ir įžvalgomis“, – kalbėjo D.Vilytė.

Paklausta, ar šis teisėsaugos tyrimas dėl Santaros klinikų pirkimų buvo bendras VPT ir STT darbas, tarnybos vadovė tai patvirtino: „Taip taip, čia yra bendras darbas.“

D.Vilytė sakė, kad jau seniai kalbėjo apie bėdas šioje ligoninėje: „Kodėl neperkami kompiuteriai per CPO (Centrinė perkančioji organizacija – aut. past.), kai ten yra galimybė pirkti kompiuterius? 500 kompiuterių tai yra didelis kiekis, tai jie yra CPO kataloge, kodėl jie neperkami per CPO katalogą? Dėl to, kad reikia susitarti. Mes kalbame apie labai paprastus pirkimus IT srityje, ne kokius nors programavimus.“

15min surinkti viešųjų pirkimų dokumentai rodo, kad Santaros klinikos pirko 500 kompiuterių su programine įranga, viešųjų pirkimų sutartis sudaryta 2017 metų lapkritį. Tai – didžiausias klinikų pirkimas IT srityje tais metais. Jo vertė – daugiau nei pusė milijono eurų. Sutartis buvo pasirašyta su įmone „Atea“.

Pagal viešųjų pirkimų procedūrų ataskaitą, šiame pirkime dalyvavo keturios bendrovės. Vienos įmonės pasiūlymas buvo atmestas, nors ji siūlė mažesnę kainą nei konkurso laimėtoja. Dokumente įrašyta tiekėjo atmetimo priežastis – nebuvo pateikti kvalifikaciją įrodantys dokumentai.

Per 2017 metus Santaros klinikos IT sektoriuje iš viso atliko pirkimų, kurių bendra vertė yra daugiau nei 900 tūkst. eurų. Daugiausiai tai buvo kompiuterių, kompiuterinės įrangos, kompiuterinių detalių, nešiojamųjų kompiuterių pirkimai.

Viešųjų pirkimų tarnyba anksčiau tikrino devynis 2014-2015 metų laikotarpio Santaros klinikų pirkimus ir nustatė, kad tikrinti pirkimai buvo su pažeidimais parenkant pirkimo būdus, pažeisti principai, tikslas, nustatyti procedūriniai pažeidimai. Taip pat tarnyba buvo nustačiusi pažeidimų vertindama penkis klinikų 2015-2018 metų pirkimus.

Ligoninės atstovė spaudai Gitana Letukienė tikina, kad Santaros klinikos vadovaujasi labai aiškiomis griežtomis Viešųjų pirkimų taisyklėmis. Ji primena, kad 2016 metais sveikatos apsaugos ministro įsakymu ligoninei suteiktas skaidrios sveikatos priežiūros įstaigos vardas.

„Mes net negalime įsivaizduoti, kad Santaros klinikose būtų įmanomos korupcinės veiklos schemos. Todėl kviečiame laukti operatyvios ir objektyvios tyrimo pabaigos ir palankių išvadų“, – rašoma atstovės spaudai atsakyme.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Strupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Strupas

Sunkūs kaltinimai

Primename, kad trečiadienį STT darbuotojai atliko ne vieną dešimtį kratų, buvo atliktos kratos Santaros klinikose, tam tikrų valstybės tarnautojų darbo vietose, automobiliuose, darbo vietose.

VIDEO: STT pranešė apie galimą stambaus masto korupciją, kyšininkavimą ir papirkimą Santaros klinikose

STT patvirtino sulaikę K.Strupą ir R.Kizlaitį, tarp sulaikytųjų yra ir kitų privačių asmenų, kurie liko neįvardinti, siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui. Ar bus kreipiamasi dėl jų suėmimo kol kas nėra aišku.

K.Strupui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, už šį nusikaltimą numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų. R.Kizlaitis įtariamas kyšininkavimu, kai kyšis didesnis nei 250 MGL. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų.

Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis
Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis

Pastaruoju metu R.Kizlaitis buvo ir SAM Informacinių technologijų plėtros programos koordinacinės tarybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius