Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 13

D.Žalimas apie pataisas dėl migrantų: „Sunku būtų rasti akivaizdesnį Konstitucijos pažeidimą“

Į neeilinę sesiją susirinkęs Seimas antradienį priėmė pataisas, kurios pagreitins prieglobsčio prašymo nagrinėjimo procedūras, taip pat apribos neteisėtai sieną kirtusių migrantų laisvą judėjimą, susiaurins kitas jų teises. Buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas šias pataisas vertina itin kritiškai: „Ko gero, sunku būtų rasti akivaizdesnį Konstitucijos pažeidimą, padarytą, beje, ne iš nesupratimo, o tyčia.“
Dainius Žalimas
Dainius Žalimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimas pritarė nevienareikšmiškai vertinamoms pataisoms dėl migrantų

Į Seimo priimtas pataisas D.Žalimas sureagavo savo feisbuko paskyroje.

„Valdžios keičiasi, teisinio nihilizmo tendencijos lieka tos pačios. Be visų kitų galimai antikonstitucinių žmogaus teisių suvaržymų, šiandien Seimas atėmė prieglobsčio prašytojų teisę į apeliaciją – į pirmosios instancijos teismo sprendimo peržiūrą aukštesnėje instancijoje.

Tai padaryta nepaisant to, kad ne kartą 2006-2019 m. Konstitucinio Teismo nutarimuose yra konstatuota, jog pagal Konstituciją kiekvienam asmeniui turi būti garantuota teisė apskųsti pirmos instancijos teismo sprendimą, ši teisė yra konstitucinės teisės į teisingą teismą elementas. Beje, analogiška yra ir EŽTT jurisprudencija“, – rašė buvęs KT pirmininkas.

D.Žalimo nuomone, priimtos pataisos – akivaizdus Konstitucijos pažeidimas, tačiau jį galima ištaisyti.

„Ko gero, sunku būtų rasti akivaizdesnį Konstitucijos pažeidimą, padarytą, beje, ne iš nesupratimo, o tyčia. Aišku, jis dar gali būti ištaisytas, jei kas nors kreipsis į KT. Beje, šis pažeidimas priklauso akivaizdaus KT nutarimų įveikimo kategorijai, tad Seimo priimta atitinkama nuostata gali būti pripažinta niekine“, – savo feisbuko paskyroje rašė ekspertas.

Šiandien mes patys žengėme pirmąjį žingsnį rytietiškos savivalės keliu.

Anot buvusio KT pirmininko, Seimui priėmus šias pataisas, Lietuva žengė žingsnį „rytietiškos savivalės keliu“.

„Turint šiandieninį precedentą, jau nebenustebčiau, kad ateis ir mūsų, Lietuvos piliečių, eilė. Pavyzdžiui, atimant teisę skųsti teismui karantinines priemones. Juk tai irgi bus galima pateisinti ypatingais poreikiais.

Na, ir gal liaukimės mokyti teisės viršenybės Rytų partnerystės šalis, kalbėti apie jos įtvirtinimą Baltarusijoje. Šiandien mes patys žengėme pirmąjį žingsnį rytietiškos savivalės keliu“, – rašė buvęs KT pirmininkas D.Žalimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius