-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 03 03

D.Žalimas tikisi, kad KT nutarimas dėl gėjų nediskriminavimo ugdys toleranciją

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sako tikįs, kad pernai priimtas nutarimas dėl užsienyje sudarytų tos pačios lyties asmenų santuokų statuso padės Lietuvoje ugdyti vakarietiško lygio toleranciją.
Dainius Žalimas
Dainius Žalimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią bylą pirmininkas išskyrė antradienį pristatydamas metinį veiklos pranešimą.

Pernai Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Lietuva turi suteikti leidimą gyventi užsieniečiui vyrui, kitoje valstybėje sudariusiam santuoką su tos pačios lyties lietuviu, nors Lietuva pati ir neleidžia vienalyčių santuokų.

Anot D.Žalimo, Konstitucinis Teismas taip priminė, kad demokratinė valstybė turi vadovautis pagarba kiekvieno žmogaus orumui, „nepriklausomai nuo tam tikru laikotarpiu vyraujančių daugumos visuomenės narių nuostatų ar stereotipų“.

„Negali būti konstituciškai pateisinamo pagrindo diskriminuoti asmenis, pavyzdžiui, vien dėl jų lytinės tapatybės ir (ar) seksualinės orientacijos“, – įvadiniame žodyje rašo D.Žalimas.

„Konstitucinis Teismas taip pat pabrėžė, kad, kitaip nei konstitucinė santuokos samprata, konstitucinė šeimos samprata yra neutrali lyties požiūriu, todėl negalima drausti šeimai susijungti atsižvelgiant į sutuoktinių ar partnerių lytį. Šis Konstitucinio Teismo nutarimas gali būti tvirtas pagrindas Lietuvoje ugdyti vakarietiško lygio toleranciją“, – teigė pirmininkas.

Lietuvos Katalikų bažnyčia kritikavo Konstitucinį Teismą, sakydama, kad jis pagilino prieštarą tarp santuokos ir šeimos bei žengė žingsnį link homoseksualų santykių prilyginimo šeimai.

Lietuvos Vyskupų Konferencija tuomet pabrėžė, kad „šeimos negalima suprasti bei paaiškinti be santuokos“, o Konstitucinis Teismas apeidamas Seimą į Lietuvos teisinę sistemą įvedė naują teisinę kategoriją – tos pačios lyties asmenų šeimą ar šeimos santykius.

D.Žalimas tarp svarbiausių bylų taip pat įvardijo nutarimą, kuris numatė griežtesnius reikalavimus įstatymų priėmimui ypatingos skubos tvarka, bei išaiškinimą, kad teisėsaugos slapta surinkta informacija gali būti panaudojama tiriant tarnybinius nusižengimus, net ir nenustačius nusikaltimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius