-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 12

Dainius Pūras: „Mes turime Ebolą Lietuvoje – tai savižudybių epidemija“

Nors Lietuva jau daugelį metų pirmauja pagal savižudybių skaičių, realių žingsnių šiai situacijai keisti vis dar trūksta. Lietuvoje per metus nusižudo apie tūkstantis žmonių ir medikams nesutariant, kokiais būdais – medikamentiniais ar terapiniais, kovoti su polinkiu į savižudybę, Seimo narys Liutauras Kazlavickas įregistravo įstatymo projektą. Juo siūlomas 200 tūkst. didesnis finansavimas būtent Lietuvos emocinės paramos tarnybos asociacijai, atitinkamai sumažinant dabartinei sistemai skirtą finansavimą.
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras / BFL nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Vilniaus universiteto psichiatrijos klinikos profesorius Dainius Pūras „Žinių radijui“ teigė, jog savižudybių ratą įmanoma išardyti.

„Mes sugebėjome dramatiškai sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių nuo 900 iki 300 per metus, bet vis tiek norime dar mažiau. O su savižudybėmis yra taip, kad pašnekama viena, o galvojama kitaip. Politikai galvoja, kad nieko čia nepadarysi. Čia vyksta idėjų kova, ir toje kovoje laimi tradicinės psichiatrijos atstovai, kurie turi didžiulę įtaką politikams, tai yra tik fasadiškai padekoruota psichinės sveikatos sistema, kuri remiasi didelėmis psichiatrijos įstaigomis ir medikamentiniu gydymu. Tai reikalinga, bet to neužtenka“, – kalbėjo D.Pūras.

Profesoriaus teigimu, Lietuvoje reikėtų bent 10 kartų daugiau psichologinių paslaugų, kurias teiktų gerai parengti ir gerai apmokami psichologai.

Lietuva iki šiol renkasi sovietinį modelį, kad, pavyzdžiui, psichoterapiją teikia tik gydytojai

„Lietuva iki šiol renkasi sovietinį modelį, kad, pavyzdžiui, psichoterapiją teikia tik gydytojai. Nors jie dažnai net nemoka tos psichoterapijos. O psichologas tarsi ne gydytojas ir nenorima jo pripažinti kaip pilnaverčio“, – aiškino D.Pūras.

Paklaustas, kas turėtų atsitikti, kad įvyktų lūžis samonėje, kad būtų pasižiūrėta į šią problemą, kaip į karą keliuose, atsakė: 

„Mes turime suvokti, kad viskas mūsų rankose. Ir ne tik tai įvykus garsaus žmogaus savižudybei apie tai reikia kalbėti, bet suprasti, kad tą pačią dieną nusižudo dar trys žmonės. Į ką mes visiškai nebereaguojame. Įsivaizduokite, kad kokia nors Ebola ateitų čia į Lietuvą ir kas čia darytųsi. Galima sakyti, kad mes turime Ebolą Lietuvoje – tai savižudybių epidemija. Aš galiu pasakyti, kad ir kitąmet nusižudys apie tūkstantis žmonių, nes nieko neplanuojama daryti“, – kalbėjo D.Pūras. 

Visą įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius