Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 08

Dainius Radzevičius apie žudynes „Charlie Hebdo“: drąsiausi moka brangiausiai

Ketvirtadienį žurnalistai rinkosi prie Prancūzijos ambasados su žvakėmis ar pieštukais. Jie pagerbė kraupių žudynių Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje aukas ir siekė atkreipti dėmesį į tai, kad šia ataka taip pat buvo pasikėsinta į žiniasklaidos, žodžio laisvę ir demokratiją.
Prie Prancūzijos ambasados
Prie Prancūzijos ambasados / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

10 val. ir 12 val. ketvirtadienį žurnalistai ir visi, norintys pareikšti solidarumą su „Charlie Hebdo“, rinkosi prie Prancūzijos ambasados sostinėje (Švarco g. 1). Žmonės prie ambasados atėjo nešini žvakėmis, pieštukais, gėlėmis ir užrašais „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“).

Dėkojo už paramą

Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau vidurdienį dėkojo visiems už paramą ir sakė, kad Prancūzija yra sukrėsta žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

„Tai yra baisi tragedija. Buvo pataikyta tiesiai į mūsų širdį – mūsų vertybių, mūsų demokratijos širdį. 1789 m. Žmogaus teisių deklaracijoje Prancūzijoje jau buvo parašyta, kad žodžio laisvė yra viena svarbiausių mūsų demokratijos laisvių. Šiandien visi prancūzai yra susivieniję, juos užliejo stiprių emocijų banga. Žmonės remia žodžio laisvę ne tik Prancūzijos žmonių, bet ir visos tarptautinės bendruomenės naudai“, – vidurdienį prie Prancūzijos ambasados kalbėjo M.Berniau.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Maryse Berniau
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Maryse Berniau

Ji dėkojo už tarptautinę paramą ir lietuvių palaikymą.

„Jūsų solidarumas čia šiandien mums yra labai svarbu. Mes turime susivienyti, gindami savo vertybes, Europos vertybes, žodžio laisvę“, – kalbėjo M.Berniau.

Marielle Vitureau: man buvo didelis šokas

Lietuvoje dirbanti prancūzė žurnalistė Marielle Vitureau pasakojo, kad žinia apie žudynes Paryžiuje ją sukrėtė.

„Man buvo šokas. Ypač kai sužinojau, kas numirė. Buvo nužudyti keturi geriausi Prancūzijos karikatūristai, su kuriais užaugau, sekiau jų karikatūras. Tai didelis šokas“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marielle Vitureau
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marielle Vitureau

Žurnalistė pabrėžė, kad tai yra ne pirmas išpuolis prieš „Charlie Hebdo". M.Vitureau kartu su BNS žurnalistu Vaidotu Beniušiu suorganizavo vidurdienio solidarumo susirinkimą prie Prancūzijos ambasados.

„Mes atėjome parodyti, kad atmetame tai, ką padarė tie žmonės. Jie nužudė daug nekaltų žmonių, bandė pasėti baimę. Mes atėjome pasakyti, kad mes nebijome, tai yra mūsų vertybės, kurias mes giname, ir jos yra universalios tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje“, – kalbėjo V.Beniušis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prie Prancūzijos ambasados
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prie Prancūzijos ambasados

Drąsiausi moka didžiausią kainą

Prie Prancūzijos ambasados vidurdienį susirinko apie šimtą žmonių. Solidarumo pareikšti atvyko ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Jis pabrėžė, kad Prancūzija turi giliausias žodžio laisvės tradicijas, plačiausią to suvokimą.

Jeigu pažiūrėsime į istoriją, tai kolegos, labai drąsiai elgdamiesi, labai dažnai susilaukia ir gana sunkių pasekmių, – kalbėjo D.Radzevičius.

„Satyra nebūtinai suprantama kaip žodžio laisvė. Šitas išpuolis parodė, kad europietiško arba prancūziško žodžio laisvės supratimo, kritikos supratimo laisvė žmonių sąmonėje yra suvokiama kaip asmeninė kova, iššūkis, galimybė turbūt provokuoti“, – kalbėjo D.Radzevičius.

Pasak jo, Prancūzijos žurnalistika turi gilias tradicijas, ir, deja, sunkiausias jų pasekmes.

„Jeigu pažiūrėsime į istoriją, tai kolegos, labai drąsiai elgdamiesi, labai dažnai susilaukia ir gana sunkių pasekmių“, – sakė LŽS pirmininkas.

Karikatūristas Kazys Kęstutis Šiaulytis su žiniasklaida dalijasi karikatūra, kurią nupiešė, reaguodamas yra sausio 7-osios išpuolį Prancūzijoje. Daugiau kitų karikatūristų piešinių, skirtų tragiškiems įvykiams, galite rasti 15min.lt rašinyje „Karikatūristų gedulas dėl kolegų nužudymo Paryžiuje – dvidešimtyje piešinių“.

K.K.Šiaulyčio karikatūra/„Terorizmo prigimtis“
K.K.Šiaulyčio karikatūra/„Terorizmo prigimtis“

Kruviniausias teroro aktas per 50 metų

Išpuolis prieš satyrinį leidinį yra laikomas ataka prieš žodžio laisvę ir demokratiją. Tarptautinė bendruomenė pasmerkė teroro aktą ir pažadėjo Prancūzijai pagalbą kovoje su terorizmu.

Trečiadienio dieną automatais ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją ir surengė žudynes. Pavardėmis vieną po kito kvietę karikatūristus ir redaktorius, teroristai nužudė iš viso 12 žmonių. Policija identifikavo pasprukusius užpuolikus – 18, 32 ir 34 metų vyrus, kurių vienas jau yra teistas už sąsajas su teroristų tinklu.

„Le Monde“ rašo, kad sausio 7-osios žudynės „Charlie Hebdo“, kurių metu žuvo 12 žmonių, yra kruviniausias išpuolis Prancūzijoje nuo 1961 metų. Tuomet „Slaptos armijos organizacija“ paslėpė bombą traukinyje Strasbūras–Paryžius. Dėl sprogimo žuvo 28 žmonės.

Trečiadienio vakarą ir ketvirtadienį visoje Prancūzijoje rengiamos solidarumo akcijos, šalyje paskelbtas gedulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius