Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 02

Dainų šventės meniu: žali bananai, pervirti makaronai, vėluojantys pusryčiai

Dainų šventė ką tik prasidėjo, o 15min redakciją jau pasiekė skundas dėl šventės dalyvių maitinimo – dalis Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje apsistojusių kauniečių liko be pusryčių. Juos dalyviams tiekia viešoji įstaiga „Bruneros“, neseniai veikusi kaip „Kretingos maistas“. Pastaroji, kaip nustatė pareigūnai, slėpė mokesčius, šalies gyventojai ne kartą skundėsi dėl jos ligoninėse ar darželiuose tiekiamo maisto.
Dainų šventės dalyvių maitinimas
Dainų šventės dalyvių maitinimas / 15min / Dalyvio nuotr.

Sekmadienį į Vilnių atvykusi Dainų šventėje šoksianti Ugnė tądien pasakoja negavusi pietų, vakarienei valgiusi bulvių plokštainį, bet pasigedusi žadėtųjų daržovių.

Pusryčiams – žalias bananas

Pirmadienį ryte, anot jos, pusryčiams buvo patiektas žalias bananas ir saldinta arbata. Kiti Karo akademijoje apsistojusieji dalyviai, Ugnės tikinimu, valgė dešrelę ir makaronų, bet patiekalų esą užteko ne visiems.

„Atvykome vakar ryte, bet pietų mums nedavė, tai ėjome į kavines valgyti. Po to vakarienei gavom bulvių plokštainį – šiaip visai neblogai viskas pasirodė, tik kai tu šokėjas, gauni vakarienei plokštainį, ir po to iš karto eini šokti – šiek tiek keista.

Tie, kas iš ryto valgė, gavo dešrelę su makaronais, skundėsi, kad buvo neskanu, ir tiesiog neužteko maisto [kitai] pusei. Mes atėjom ir jau nebebuvo maisto, jie neatvežė pakankamai.

Dar gavom bananų – visiškai žalių. Čia turėjo būti prie pusryčių“, – pasakojo Ugnė.

„Aš dalyvavus daug dainų švenčių. Visada būna ta pati problema“, – pridūrė ji, teigdama, kad Karo akademijoje pirmadienį lankėsi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Kai kur – pervirti makaronai

Šią informaciją 15min patvirtino Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Daiva Ruželienė. Jos tikinimu, inspektoriai stebėjo, kaip akademijoje vykdomas maitinimas.

„Turėjome nuogąstavimų, jog šventės dalyviai jau buvo susirinkę valgyti, o maisto pristatymas vėlavo. Tai taip, šita problema buvo. Maisto vėlavimas nebuvo niekaip susijęs su Maisto ir veterinarijos tarnybos sankcijom, sustabdymu, uždraudimu ar panašiai. Tai turėtų būti maisto tiekėjo ir šventės organizatoriaus koordinuojamas bendras procesas, kad dalyviai spėtų pavalgyti, iki jiems prasideda repeticijos“, – komentavo VMVT atstovė.

Tarnyba, kaip pasakojo D.Ruželienė, taip pat turėjo žinių, kad keliose dalyvių gyvenamosiose vietose prie dešrelių tiekti makaronai buvo pervirti.

„Tą pastabą davėme maisto tiekėjui. Jį informavome ir dėl vėlavimo, ir paties makaronų virimo proceso“, – sakė ji.

Inspektoriai, VMVT atstovės teigimu, patikrinimus atlieka ir šventės dalyvių gyvenamosiose vietose, kur tiekiami pusryčiai, ir stadionuose, viešosiose erdvėse, kur tiekiami pietūs ir vakarienė.

„Iki šios dienos 11 valandos iš dalyvių skundų nesame gavę nė vieno“, – patikino D.Ruželienė.

VIDEO: Dainų šventės dalyviai pademonstravo, kokie pusryčiai buvo patiekti

Į 15min kreipėsi dar vienas Dainų šventės dalyvis, besiskundžiantis tiek maisto kokybe, tiek kiekiu.

„Neliko bulvių vėl per vidurį maisto dalijimo. Mėsa buvo lašiniai, plaukiojantys riebale. Sriuba buvo skani, bet per du pirštus nuo dubenėlio dugno“, – rašo jis.

Pusryčiai „važiavo iš paskos“

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja, vyriausioji Dainų šventės koordinatorė Inga Kriščiūnienė situaciją apie dalyvių maitinimą komentavo tiesiai iš repeticijų, kur, jos teigimu, trūksta maisto.

„Yra situacijų įvairių. Vėlavo pusryčiai, žinome, kad vėlavo kelios mokyklos, žinom, kad maistas atvažiavo iš paskos į stadionus. Repeticijos prasideda tada, kada prasideda. Maitintojus mes privertėme nuvežti maistą į stadionus“, – patikino ji.

I.Kriščiūnienės įsitikinimu, pusryčiai vėlavo, nes maisto tiekėjas nebuvo pasiruošęs.

„Kaip gali viena įmonė aptarnauti beveik 100 maitinimo vietų, – stebėjosi ji. – Yra viešieji pirkimai, laimėjo viena įmonė, kuri buvo pasiryžusi maitinti. Vadinasi, ne iki galo buvo pasiruošta, ne iki galo sudėliota logistika, nes čia yra didžiulė mašina.“

Pusryčių tiekimą, už 180 tūkst. eurų su PVM, Dainų šventės dalyviams šįmet organizuoja Kretingoje įsikūrusi viešoji įstaiga „Bruneros“, anksčiau veikusi kaip „Kretingos maistas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainų šventė 2016 m.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainų šventė 2016 m.

Ši įmonė, laimėjusi 487 tūkst. Eur su PVM vertės konkursą, taip pat maitina dalyvius, repetuojančius Lietuvos futbolo federacijos, Fabijoniškių mokyklos ir kituose trijuose stadionuose.

Dėl viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ galimo sukčiavimo, turto pasisavinimo stambiu mastu ir apgaulingo apskaitos tvarkymo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) anksčiau vykdė tyrimą. Daugiau apie tai – čia.

Organizuojant Dainų šventę, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, suabejojęs, kad maisto pirkimo konkursas gali būti pritaikytas tik stambiosioms įmonėms, buvo jį nutraukęs. Centras pirkimą išskaidė į dalis, tačiau didžioji dalis lėšų, skirtų šventės dalyvių maitinimui, vis tiek atiteko į vienas rankas – viešoji įstaiga „Bruneros“ yra susijusi su viena didžiausių Lietuvoje maisto tiekimo įmonių „Pontem“.

„Bruneros“: porcijų skirtumas bus atiduotas

Paprašyta pakomentuoti maitinimo situaciją Karo akademijoje apsistojusiems šventėms dalyviams, „Bruneros“ Rinkodaros skyriaus vadovė Silva Petrikauskienė teigė, kad pusryčių porcijų kiekis akademijoje apsistojusiems dalyviams buvo suderintas su šventės organizatoriais. Vėliau, anot jos, paaiškėjo, kad kiekio neužtenka.

„Dalyviai atvyksta ne vienu metu, rajono delegacijos prašo koreguoti tiekiamo maisto porcijų skaičių. Per pusryčius paaiškėjo, kad užsakytas porcijų kiekis per mažas. Su organizatoriais sutarta, kad porcijų skirtumas bus atiduotas“, – patikino ji.

15min skaitytojo nuotr./Kugelis, patiektas Dainų šventės dalyviams
15min skaitytojo nuotr./Kugelis, patiektas Dainų šventės dalyviams

Dainų šventės dalyviams Bernardinų sodo apylinkėse ir Kalnų parke maistą tiekia dar dvi bendrovės – „Riekė“ ir „Ovantis“, laimėjusios 154 tūkst. Eur su PVM vertės konkursą.

Dar prieš prasidedant Dainų šventei maitinimo paslaugų bendrovė „Ovantis“ pristatė šventės dalyvių maitinimo meniu, patikino sieksianti, kad maistas būtų saugus, skanus, šiltas.

„Bus daug daržovių, kaip be jų“, – naujienų agentūrai ELTA sakė bendrovės „Ovantis“ direktorė Jolanta Adomaitytė.

Dainų šventėje „Vardan tos“ šįmet dalyvauja apie 36 tūkst. atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio. Su šventės programa galite susipažinti čia.

VIDEO: Dainų šventė jau čia: ar žinojote, kad pirmoji Dainų šventė Lietuvoje įvyko dar 1924 m.?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius