Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 13 /12:29

Dalį valdžios Vilniaus rajone praradusi Lenkų rinkimų akcija kaltinama noru „uždėti apynasrį naujam merui“

Kadenciją baigiančios Vilniaus rajono tarybos posėdyje nuskambėjo opozicijos kaltinimai valdantiesiems, esą jie mėgina „uždėti apynasrį naujajam merui“. Taip komentuota svarstant Vilniaus rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą. Jį tvirtina senoji taryba, tačiau pagal šį reglamentą dirbti turės naujoji taryba ir meras. Opozicijos atstovai užsimena, kad šį reglamentą skųs teismui.
Marija Rekst ir Robert Duchnevič
Marija Rekst ir Robert Duchnevič / BNS nuotr.

Vilniaus rajone savivaldos rinkimai sukėlė nemažai sumaišties – po kelių dešimtmečių vadovavimo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga čia nebeturės savo mero. Po įtemptos kovos jų kandidatas Waldemaras Urbanas pralaimėjo socialdemokratui Robertui Duchnevičiui.

Reglamento priėmimas įkaitino

Pirmasis naujos tarybos posėdis, kuriame prisieks ir naujasis meras, ir tarybos nariai, numatytas balandžio 21 dieną. Kol kas sprendimus priiminėja senoji taryba. Balandžio 13-osios posėdyje dėl vieno iš tų sprendimų būta nemažai aistrų.

„Vilniaus rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentas nustato Vilniaus rajono savivaldybės tarybos veiklos formas ir tvarką, Tarybos kolegijos, Tarybos komitetų darbo tvarką, Tarybos laikinųjų ir nuolatinių komisijų sudarymo tvarką, reglamentuoja Vilniaus rajono savivaldybės mero veiklą ir jo pavadavimo procedūrą, pagrindines bendravimo su gyventojais formas ir būdus, taip pat kitus klausimus, įstatymų priskiriamus Reglamento reguliavimo sričiai“, – toks yra reglamento apibūdinimas Vilniaus rajono tarybos sprendimo projekte.

Nemaža dalis projekte numatytų sprendimų opozicijos atstovams atrodė nepriimtini – esą reglamentu bandoma apriboti mero galias, dubliuojama veikla tarp institucijų ir t.t.

Pristatydama svarstymui klausimą tarybos sekretorė Elžbieta Jankovska teigė, kad po pateikimo buvo gauta 15 komiteto narių ir Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje pasiūlymų. Į komiteto narių ir daugumą Vyriausybės atstovo pasiūlymų esą buvo atsižvelgta.

Tarybos sekretorė paminėjo, kad reglamente nuspręsta neįrašyti tikslaus būsimų vicemerų skaičiaus, esą šį apsisprendimą paliekama naujai tarybai. Šiuo metu Vilniaus rajone yra du mero pavaduotojai, konservatorius Gediminas Kazėnas siūlė reglamente numatyti tris tokias pareigybes.

VIDEO: Vilniaus rajono savivaldybė

Priminsime, kad naujojoje taryboje Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) turės daugumą – jie gavo 18 mandatų iš 31-o. Socialdemokratų frakcija, kurios atstovas R.Duchnevičius ir tapo meru, turės 7 vietas, Dešinės koalicija (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija) – 6. Tad naujoji taryba vėl galės priiminėti sprendimus be opozicijos palaikymo.

Seniūnų sueigos paskirtis

Toliau svarstant pakeitimus pirminiame projekte, platesnių opozicijos komentarų susilaukė punktai dėl tarybos frakcijos vadovų sueigos. Anot valdančiųjų atstovų, sueiga būsianti naudinga „ieškant bendrų sąlyčio taškų“, tad esą šis punktas atitinka Vietos savivaldos įstatymo nuostatas.

Į tai atsakydamas išrinktasis meras, kol kas – tarybos narys R.Duchnevičius sakė: „Taip, įstatymas nedraudžia sudaryti darinius, bet turėtume atskirti funkcijas, kad nedubliuotume kolegijos, nes gali būti toks nesusipratimas, kas už ką atsakys. Tai yra svarbu. Kitas dalykas – dėl paties pavadinimo, frakcijų vadovų sueiga.

O toliau dėstome kvotas, kiek žmonių gali būti, kiek tarybos narių. Kažkaip turėtume apsispręsti dėl šito dalyko.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius

Liberalas Artūras Želnys irgi antrino dėl dubliavimo: „Jeigu frakcijų vadovų, vadinasi, kiekvienos frakcijos vadovas turi būti, o ne kitaip. Tai arba pavadinimas netinka, gal turi būti atstovų sueiga. Jeigu frakcijų vadovų, tai frakcijų gali būti 5–6, jeigu po tris narius vienoje. Prasidės žaidimas taryboje.“

Į tai atsakydama merė M.Rekst replikavo: „Tai Seime vyksta žaidimas, jūsų nuomone? Ten yra tokiu principu.“

Toliau kalbėjęs konservatorius Vaidas Augūnas sakė dirbęs reglamentą kūrusioje komisijoje, ten esą teikęs labai panašias pastabas kaip Vyriausybės atstovas, kaip būsimas meras R.Duchnevičius, tačiau jį nustebino, kad prieš šio klausimo svarstymą savivaldybės Teisės skyriaus vadovas paliko salę, kas jam neatrodo normalu.

Mano nuomone, čia viskas aišku – bandote uždėti naujajam merui apynasrį. Bandykite, bet teisiškai šitie jūsų argumentai yra niekiniai.

„Tikrai man atrodo, kad negerai kvepia šitie pasiūlymai. Jūs imate kažkokias teisės normas iš skirtingų institucijų, bandote čia padaryti kažkokį mažą seimą, bet tai juk visiškai skirtingos institucijos. Seniūnų sueiga juk veikia taip, kad ji veikia ne proporcingai nuo narių skaičiaus. t. y. jeigu mes turime 50 narių, tai turime vieną atstovą.

O dabar jūs turėsite 18 tarybos narių ir šešis atstovus. Kas jums iš to, aš nežinau. Mano nuomone, čia viskas aišku – bandote uždėti naujajam merui apynasrį. Bandykite, bet teisiškai šitie jūsų argumentai yra niekiniai ir aš tikrai negaliu palaikyti šito reglamento, nes jis prieštarauja bent keliems įstatymams“, – kalbėjo V.Augūnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

Jo kolega konservatorius Jonas Vasiliauskas pasiūlė Lenkų rinkimų akcijai „elgtis garbingai“: „Jeigu jau praradote merą, kas priklauso merui, tegu ir būna. O dabar įvairiais būdais pritempinėdami Seimą, čia ne Seimas, norite dar daugiau prisigriebti neteisėtais būdais valdžios ir kelti sumaištį. Tad siūlau dar kartą – elkitės garbingai.“

Šios pastabos iš opozicijos valdantiesiems jokio poveikio nepadarė – merė į tai reagavo tik padėkodama už nuomonę, o už pasiūlymus balsuota vieningai. Valdantieji palaikė reglamento nuostatas, kurias pasiūlė jų atstovai, nepaisydami net ir Vyriausybės atstovo pastabų.

Užsiminė apie bylinėjimąsi

Bendrai už reglamentą balsavo 19, prieš 11 tarybos narių, reglamentas buvo priimtas.

„Replika po balsavimo. Sveikinu, priėmėte reglamentą, kuris prieštarauja įstatymams, užkrovėte naujai tarybai pareigą. Labai įdomu, nes iš esmės turbūt administracija bylinėsis su administracija, čia bus kažkas naujo. Jūs tikri šaunuoliai“, – sakė Vaidas Augūnas.

„Sveikinu pasirišus akmenį sau po kaklu po tokio gėdos balsavimo. Sau pasirišot akmenį. Sėkmės“, – ne mažiau ironiškai komentavo ir Jonas Vasiliauskas.

Labai įdomu, nes iš esmės turbūt administracija bylinėsis su administracija, čia bus kažkas naujo. Jūs tikri šaunuoliai.

Tačiau valdantieji – nei kadenciją baigianti merė Marija Rekst, nei kiti tarybos nariai, į tokias kandžias replikas nieko neatsakė. Merė tik padėkojo už „jūsų tokias replikas“.

Dar prieš posėdį R.Duchnevičius 15min irgi užsiminė, kad šį reglamentą greičiausi teksią skųsti teismui. Po posėdžio jis teigė, kad dėl to dar bus svarstoma ir tariamasi, taip pat laukiama Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje įvertinimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis

„Svarstome tokią galimybę, sprendimą priimsime rytoj, nes, mano manymu, kai kurie punktai turėtų būti nevykdomi, negali vykdyti tokių dalykų, kurie prieštarauja įstatymui. Bet su kai kuriais dalykais susidursime tik gerokai vėliau – dėl savivaldybės įmonių valdymo ir pan., ne pirmomis dienomis. Yra tokių niuansų, kuriuos reikėtų svarstyti.

Buldozeriu buvo stumiama, nepaisant Vyriausybės atstovo pasiūlymų. Aš irgi tame procese dalyvavau, pastabas teikiau, kai kur kai kam pritarta, bet čia techniniai geri dalykai. O kertiniai dalykai buvo neišklausyti ir prastumti.

Galimybė kreiptis į teismą svarstoma, bet gal pirma Vyriausybės atstovas kalbės, jiems priklauso prižiūrėti tvarkas“, – po posėdžio 15min sakė R.Duchnevičius.

Dar vienas posėdis

M.Rekst paskutinio šios kadencijos posėdžio pabaigoje pasveikino tarybos narį Antoną Stankevičių su gimtadieniu, kaip pasakė, „taip linksmiau pabaigsime tarybos posėdį“. O tada lyg tarp kitko paskelbė, kad tai dar ne paskutinis nueinančios tarybos ir jos kaip merės posėdis – kitas įvyksiąs balandžio 19 dieną, nors iki šiol Vilniaus rajono savivaldybės taryba rinkdavosi tik kartą per mėnesį.

Po posėdžio opozicijos atstovai neslėpė šiokios tokios nuostabos dėl dar vieno posėdžio – esą apie jį tebuvo girdėję gandų.

R.Duchnevičius teigia, kad paskutinis posėdis būsiąs skirtas administracijos direktorės ir pavaduotojų atleidimui, bent jau taip sakoma šiuo metu. Ar būsią ir papildomų klausimų, kol kas jis teigia nežinąs.

Naujosios tarybos posėdis ir išrinktojo mero Roberto Duchnevičiaus priesaika numatyta balandžio 21 dieną, t. y. dvi dienos po paskutinio senosios tarybos posėdžio.

Išrinktasis meras sako dar neturėjęs galimybės pasikalbėti su LLRA-KŠS būsimosios frakcijos atstovais, kalbėjęs tik su mere M.Rekst dėl pirmojo posėdžio organizavimo, kad viskas praeitų sklandžiai.

Pirmajame posėdyje greičiausia nebus balsuojama dėl vicemerų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius