-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 19 /09:49

Oleksandras Turčynovas: Ukrainai reikia karinės pagalbos

Lietuvoje viešintis Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas antradienį vėl paragino Vakarus suteikti Ukrainai karinę pagalbą. Tai jis sakė žurnalistams Vilniuje po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.
Oleksandras Turčynovas ir Dalia Grybauskaitė
Oleksandras Turčynovas ir Dalia Grybauskaitė / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Ukrainos politikas sakė, kad Rytų Ukrainoje veikia Rusijos kariškiai, iš Rusijos yra apšaudoma Ukrainos teritorija, todėl Vakarų parama būtina sustabdyti Rusijos agresiją.

„Šitame kare naudojamasi ne tik teroristais, diversantais, kuriuos finansuoja Rusija, bet jau panaudojami ir Rusijos kariškiai, iš Rusijos teritorijos sistemingai vykdomas Ukrainos pozicijų apšaudymas, iš Rusijos numušami mūsų lėktuvai, ir esant tokiai situacijai Ukrainai reikia ir karinės techninės pagalbos“, – žurnalistams sakė O.Turčynovas.

Šitame kare naudojamasi ne tik teroristais, diversantais, kuriuos finansuoja Rusija, bet jau panaudojami ir Rusijos kariškiai, – sakė O.Turčynovas

„Tai ne karas prieš Ukrainą, tai karas, kurį Rusija primetė Europai, tai karas prieš kolektyvinio saugumo sistemą Europoje ir visame pasaulyje. Parama Ukrainai šiandien yra galimybė sulaikyti tą agresiją. Tenka labai apgailestauti, bet Rusijai suprantama tik jėgos kalba“, – kalbėjo jis.

Dalia Grybauskaitė: labai svarbu, kad žiniasklaida pateiktų objektyvią informaciją iš Ukrainos

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienio ryte susitiko su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Oleksandru Turčynovu, su kuriuo aptarė saugumo situaciją Ukrainoje, ES ir Asociacijos sutarties ratifikavimą bei šalies raidai būtinų europietiškų reformų įgyvendinimą.

Prezidentė išsakė tvirtą paramą Ukrainos vyriausybės siekiui atkurti taiką ir stabilumą šalies rytuose, teigiama prezidentūros pranešime spaudai.

Pasak šalies vadovės, vyksta informacinis karas, todėl labai svarbu, kad objektyvi informacija iš Ukrainos pasiektų kuo platesnį tarptautinį žiniasklaidos tinklą

Pasak šalies vadovės, vyksta informacinis karas, todėl labai svarbu, kad objektyvi informacija iš Ukrainos pasiektų kuo platesnį tarptautinį žiniasklaidos tinklą. 

Valstybės vadovės teigimu, pasirašydama ES Asociacijos sutartį Ukraina žengė lemiamą žingsnį, kuriuo pasirinko europietišką vystymosi kelią. Dabar, pasak Prezidentės, labai svarbu iki rugsėjo pabaigos ratifikuoti Asociacijos sutartį, įgyvendinti joje numatytas sąlygas ir tęsti pradėtas esmines demokratines reformas.

Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, jog tikisi, kad išankstiniai rinkimai į Aukščiausiąją Radą bus laisvi ir sąžiningi bei prisidės prie politinės situacijos stabilizavimo valstybės viduje.

Aptariant paramos Ukrainai klausimus prezidentė pažymėjo, jog bet kokie vienašališki Rusijos veiksmai Ukrainos teritorijoje, kad ir prisidengiant humanitarine pagalba, yra tarptautinės teisės pažeidimas. Parama Ukrainai, pasak šalies vadovės, turi būti teikiama per Raudonąjį Kryžių ar kitas tarptautines organizacijas ir tik suderinus su šios šalies vyriausybe.

Europos Komisija rugpjūčio 12 d. paskelbė apie skiriamą 2,5 milijono eurų humanitarinę pagalbą nuo konflikto Rytų Ukrainoje nukentėjusiems gyventojams ir yra parengusi 11 milijardų eurų finansinės paramos paketą. Lietuva savo ruožtu šiemet Ukrainai jau skyrė 420 tūkstančių litų paramą, o ukrainiečių gydymui – 150 tūkstančių litų.

Prezidentė taip pat pareiškė užuojautą dėl visų per konfliktą žuvusių Ukrainos žmonių, tarp jų ir dėl vakar žuvusių pabėgėlių, kurių konvojų „Grad" raketomis apšaudė Rusijos remiami teroristai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius