Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 09

Dalia Grybauskaitė Seimo pavasario sesijoje akcentuoja saugumo klausimus

Seimas pavasario sesijoje prioritetus turėtų teikti kariniam, informaciniam, socialiniam saugumui, tvirtina prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Seimo valdyba
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Seimo valdyba / R.Dačkaus nuotr.

Šiuos prioritetus D.Grybauskaitė akcentavo po pirmadienį vykusio susitikimo su Seimo valdybos atstovais.

„Svarbiausias prioritetas – nacionalinio saugumo stiprinimas, o į tai įeina labai daug dalykų, pirmiausia – karinis saugumas. Todėl kartu visi valstybės vadovai Valstybės gynimo taryboje nusprendėme laikinai grąžinti šauktinių kariuomenę. Yra būtina užtikrinti valstybės karinį saugumą, taip pat užtikrinti kariuomenės rezervo rengimą“, – vieną svarbiausių Seimo užduočių įvardijo prezidentė.

Ji taip pat priminė, jog Seimui teikia ir pataisas dėl teisinių priemonių kovoje su prieš valstybę nukreipta propaganda, taip pat siūlo griežtinti laikinųjų leidimų gyventi Lietuvoje išdavimą, kai tai gali kelti pavojų Lietuvos saugumui.

Kalbėdama apie būtinybę užtikrinti socialinį saugumą, prezidentė kaip prioritetus įvardijo globos namuose gyvenančiųjų vaikų skaičiaus mažinimą, atlyginimų mokėjimo užtikrinimą vykdant įmonių bankrotus bei mažiausių atlyginimų ir išmokų didinimą.

„Be jokios abejonės, pritariu diskusijoms ir galimybei šiemet didinti minimalų atlyginimą, taip pat būtina ir toliau atkūrinėti mažiausius atlyginius, socialines išmokas ir pensijas. Tai būtina daryti pagal finansines galimybes. Kiek žinau, šis prioritetas sutampa ir su Seimo, ir su Vyriausybės prioritetu“, – sakė šalies vadovė.

Prezidentė teikdama pataisas Seimui šį pavasarį taip pat tikino dėmesį skyrusi skaidrumo didinimui, ypač teisėsaugos ir valstybės valdymo srityse. Anot jos, tai padėtų užtikrinti jos teikiamos pataisos dėl advokatų, notarų ir antstolių reputacijos reikalavimų, dėl draudimo papildomai uždarbiauti valstybės tarnautojams iš jų įstaigose vykdomų europinių projektų.

Be kita ko, ji išsakė kritikos Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl daugybės pažeidimų per rinkimus.

„Po dabartinių rinkimų matome labai daug pažeidimų – tiek vokai Trakuose, tiek dėl pastovaus gyvenimo keitimo mėnesį ar du prieš rinkimus. Todėl po rinkimų kampanijos esu pasirengusi teikti pataisas, kad būtų užkardyti tokie veiksmai, nes jau dabar jie yra antikonstituciški. Ir tai, kad VRK šį fenomeną tiesiog ignoravo, jo nematė, rodo, kad VRK savo funkcijas rinkimų metu atliko ir atlieka nekokybiškai ir ne iki galo“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė teikia Seimui ir Farmacijos įstatymą, kuris esą turėtų padėti užtikrinti vaistų, ypač kompensuojamųjų „kainų objektyvumą“. Ji taip pat išreiškė viltį, kad parlamentas įsiklausys ir į jos vetuotas paskutinę rudens sesijos dieną priimtas Baudžiamojo kodekso pataisas „dėl stambaus masto grobstymo“, kurios leistų sušvelninti bausmes ir „skatintų grobstyti stambesniais mastais“ įteisinant ir alternatyvias įkalinimui bausmes.

„Šios įstatymo nuostatos liečia kai kuriuos konkrečius politikus. Tikiuosi, kad į mano veto bus įsiklausyta“, – sakė D.Grybauskaitė.

Kalbėdama apie energetinio saugumo užtikrinimą, prezidentė pasidžiaugė, kad Lietuva jau yra padariusi daug „gerų žingsnių“, tačiau prioritetais esą išlieka šiuo metu vykdomi energetiniai projektai, būtinybė išlaikyti energetinį balansą tarp alternatyvios ir tradicinės energetikos plėtojimo bei kova su monopolistiniais interesais energetikos rinkoje.

„Išlieka toliau elektros tinklų sujungimas, elektros ryšiai su Vakarais, dujų integracija į Vakarų sistemas bei gamtinių dujų rinkos suformavimas ir sukūrimas Lietuvoje. Tam, be jokios abejonės, būtina atnaujinti energetikos strategiją pasikeitus situacijai, toliau reikia tvirtinti būtiną energetikos struktūrą, (vykdyti) šilumos ūkio pertvarką, kuri turi garantuoti mūsų žmonėms objektyvią kainą, kad nebūtų matomi monopolistiniai interesai, ypač didžiuosiuose miestuose“, – sakė D.Grybauskaitė.

Kai kurie projektai – „siekis pasigerinti statistiką“

Po šalies vadovės ir Seimo valdybos susitikimo parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė pripažino, kad Seimas nesugebės per sesiją priimti rekordinio skaičiaus – per 700 teisės aktų projektų be lydimųjų teisės aktų. Pusę jų pateikė Seimo nariai, todėl esą bus prašoma frakcijų kai kuriuos projektus atsiimti atsižvelgiant į valstybės prioritetus ir kokybę, o ne į siekį „pasigerinti statistiką“.

„Prioritetas bus kokybė ir būtent tie projektai, kurie yra labai svarbūs, kaip ir gerbiama prezidentė minėjo – prioritetai mūsų tikrai sutampa“, – sakė L.Graužinienė.

Anot jos, dėmesys bus teikiamas parlamentinei kontrolei, „dirbti efektyviau“ bus raginamas Seimo Audito komitetas.

Didelį dėmesį parlamentarai taip planuoja skirti geopolitinei situacijai – ne tik diskutuojant dėl šauktinių kariuomenės, bet ir priimant Seimo statuto ir kitų teisės aktų pataisas, kurios numatytų Seimo darbą paskelbus mobilizaciją ar įvedus nepaprastąją, karo padėtį.

Taip pat Seimas, pasak L.Graužinienės, sieks atsižvelgti į socialines grėsmes, ypač į didžiausią jų – mažėjantį gyventojų skaičių.

„Ketiname koncentruotis ir galbūt parengti net atskirą mūsų valstybės vystymosi programą demografinės situacijos gerinimo klausimais. Nes, kaip rodo mokslininkų analizės, tai yra labai rimta situacija, ir 2029-2030 metais mes galime turėti ir čia grėsmę nacionaliniam saugumui, nes labai ženkliai bus sumažėjęs mūsų gyventojų skaičius“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo pavasario Sesija prasideda antradienį, iš viso joje planuojama surengti 50 plenarinių posėdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius