Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 19 /15:30

Dalia Grybauskaitė Seimo valdybai pasakojo telefonu ir paštu gautus gandus

Apšmeižtas pasijutęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas kartu su kitais komiteto nariais ketvirtadienį susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite. Prezidentūroje J.Sabatauskas išgirdo, kad prezidentė kompromituojančią informaciją apie jį gavo iš įvairių anoniminių ir neanoniminių šaltinių elektroniniu paštu ir telefonu, tačiau tikrai ne iš teisėsaugos institucijų.
Dalia Grybauskaitė ir Julius Sabatauskas
Prezidentė priėmė Seimo komiteto narius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentės atstovė spaudai Dalia Ulbinaitė žurnalistams aiškino, kad prezidentė neigiamą informaciją apie J.Sabatauską ir kitus Seimo narius perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Tačiau dar praėjusią savaitę Seimo pirmininkė iš STT sulaukė atsakymo, kad tarnyba jokios informacijos apie J.Sabatauską neturi. 

Informacija prezidentūrą pasiekia įvairiai. Ir iš žmonių, ir iš institucijų. Įvairiais kanalais – elektroniniu paštu, skambučiais. Visa ji yra registruojama ir perduodama tarnyboms, – sakė D.Ulbinaitė.

Dabar J.Sabatauskas sako lauksiantis STT kvietimo į apklausą, o, jei nesulauks, prašysis apklausiamas pats.

J.Sabatauskas pas prezidentę išgirdo, kad ji gauna „įvairių skundų, kurie kai kurie būna pasirašyti, kai kurie nepasirašyti“. 

„Mano, ar mūsų atveju, aš nelabai supratau, ar tai buvo pasirašytas, ar nepasirašytas skundas“, – sakė J.Sabatauskas. Seimo narys tvirtino, kad po susitikimo su prezidente išsiaiškinęs tik tiek, kad tarnybos apie jį jokios informacijos nėra surinkusios. Klausiamas, ar tebesijaučia apšmeižtas, J.Sabatauskas nusijuokė. 

„Situacija būna tokia, kai žmogus sako, kad kažkas su juo negerai. Nežinau, ar jis pavogė, ar jį apvogė, bet kažkas su juo negerai. Tokia yra paprastai žmonių atmintis“, – komentavo Seimo narys.

Tačiau savo garbės ir orumo teismuose jis ginti nelinkęs – esą jau dabar mato, kad byla neturi perspektyvų, nes nėra aiškus pirminis informacijos šaltinis.  

Prezidentė neatsiprašė

Jis pripažino prezidentės atsiprašymo dėl paskelbtos nepatikrintos informacijos apie jį ir jo kolegas nesulaukęs. 

„Ji pasakė, kad nesakė jokių duomenų, o jei valdybos nariai tokius duomenis skelbė, tai jų ir reiktų klausti. Ji sakė, kad viešai tos informacijos neskelbė. Per valdybos posėdį paminėjo tas pavardes, paminėjo galimus skundus. Man klausimas kilo, bet nenorėjau jo užduoti, viešinimas per radiją, per žiniasklaidos priemonę ar grupei žmonių – kuo jis skiriasi“, – atsiduso J.Sabatauskas. 

Gyvojoje gamtoje yra gyvatvorės principas. Sodininkas laikas nuo laiko kerpa gyvatvorę, kad ji būtų gražiai apkirpta. Jeigu koks nors ūgliukas yra per aukštai išaugęs, jį nukerpa. Darykite išvadas patys, – sakė J.Sabatauskas.

Jis tikino tik iš D.Ulbinaitės išgirdęs, kad informacija apie jį perduota STT, todėl dabar lauksiąs kvietimo į apklausą arba prašysis apklausiamas pats. 

„Priešingu atveju, ypač tais atvejais, kai pasiekia nepasirašyti kažkokie skundai, tai galima tada nežinia kokį burbulą išpūsti“, – sakė J.Sabatauskas.

Jis sakė nesuprantantis, kodėl jis asmeniškai užkliuvo, kad kažkas apie jį ėmėsi kurpti laiškus valstybės vadovei. „Aš paprastai atsakysiu. Gyvojoje gamtoje yra gyvatvorės principas. Sodininkas laikas nuo lako kerpa gyvatvorę, kad ji būtų gražiai apkirpta. Jeigu koks nors ūgliukas yra per aukštai išaugęs, jį nukerpa. Darykite išvadas patys“, – metaforomis prabilo Seimo narys. 

Jis įtarė, kad kažkam galbūt nepatiko jo balsavimai Seime, arba jo komiteto išvados dėl teisės aktų prieštaravimo Konstitucijai.

Gauna skambučių ir laiškų

D.Ulbinaitė sakė, kad prezidentė su Seimo komiteto nariais trumpai aptarė situaciją dėl apie Seimo narius pasklidusios informacijos.  

„Prezidentūrą nuolatos pasiekia įvairių signalų, įvairios informacijos apie įvairių politikų veiklą. Tikrai prezidentūra jos nei viešina, nei analizuoja, o iškart perduoda specialiosioms tarnyboms, taip buvo ir šį kartą“, – sakė D.Ulbinaitė. 

Prezidentės patarėja patikino, kad prezidentūra pati nesiaiškino, ar informacija buvo tiksli. 

„Įvairiai ateina. Nuolatos prezidentūrą pasiekia ta informacija. Tiek iš žmonių, tiek iš institucijų. Iš įvairių šaltinių. Mes tikrai jos nei viešiname, nei analizuojame, tik perduodame specialiosioms tarnyboms“, – kalbėjo D.Ulbinaitė. 

Kaip prezidentūra šiuo atveju gavo informaciją apie J.Sabatauską, Vytautą Gapšį ir Bronių Bradauską, D.Ulbinaitė sakė nežinanti, tik patikino, kad skundas buvo ne vienas.  

„Iš karto gavus ji buvo perduota specialiosioms tarnyboms“, – į klausimą, ar prezidentė pirmiau aptarė gautus skundus su Seimo valdyba, ar bent bandė ją pirmiau pasitikrinti, atsakė valstybės vadovės patarėja.

Klausiama, ar prezidentė pasitiki tokia informacija, kokią jai praneša žmonės, D.Ulbinaitė sakė: „Informacija prezidentūrą pasiekia įvairiai. Ir iš žmonių, ir iš institucijų. Įvairiais kanalais – elektroniniu paštu, skambučiais. Visa ji yra registruojama ir perduodama tarnyboms“.

Prezidentės patarėja sakė neturinti žinių, kad prezidentūros tarnyboms perduota informacija būtų pasitvirtinusi. „Ar ji jau ištirta, reikėtų klausti specialiųjų tarnybų“, – kalbėjo D.Ulbinaitė.​

Susitikti su prezidente pasiprašė pats J.Sabatauskas po to, kai D.Grybauskaitė lapkričio pradžioje susitikusi su Seimo valdyba užsiminė, jog prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame pašaliniai asmenys bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

Kaip šio susitikimo dalyviai minėti Seimo TTK vadovas J.Sabatauskas, šio komiteto narys Vytautas Gapšys ir Kaišiadoryse rinktas Seimo narys Bronius Bradauskas.

Visi jie kategoriškai neigė buvus tokį susitikimą, o J.Sabatauskas vadino apie jį paskleistą informaciją šmeižtu.

„Pastaruoju metu daug paskelbta – tai neva aš Druskininkuose kažkuo nemokamai naudojausi, tai neva informacija apie kažkokius susitikimus. Klausimas toks: kas dabar vyksta? Ar jau prasidėjo rinkimų kampanija ir nuo šiol rinkimų kampanijos bus tokios nešvarios, skleidžiant gandus?“ – surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo J.Sabatauskas.

Jis svarstė, kad jo veikla legendomis apipinta buvo dėl jo iniciatyvos keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką ir komiteto atliekamu tyrimu dėl kriminalinės žvalgybos informacijos naudojimo.

„Klausimas, ar gandų pagrindu galima teisinėje valstybėje priimti sprendimus?“ – svarstė J.Sabatauskas.

Prezidentūra iš pradžių nekomentavo, ar yra gavusi kokią nors pažymą apie J.Sabatauską. „Darbinių pokalbių niekada nekomentavome ir nekomentuosime“, – sakė prezidentės vyriausioji patarėja D.Ulbinaitė.

Paskui prezidentės patarėjas Valdemaras Sarapinas užsiminė, jog visa prezidentūrą pasiekianti informacija yra perduodama specialiosioms tarnyboms.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė dėl paskelbtos informacijos užklausė specialiąsias tarnybas ir paskelbė gavusi atsakymus, kad jos neturi duomenų apie neteisėtus parlamentarų veiksmus svarstant generalinio prokuroro skyrimo klausimą.

L.Graužinienės nuomone, dabar nebėra jokių kliūčių Seimui teikti trečios kandidatūros į generalinius prokurorus. 

Prezidentės patarėja D.Ulbinaitė ketvirtadienį sakė, kad jau vyksta pokalbiai su potencialiais kandidatais. Kas jie ir kiek jų, nepranešama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius