Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 02 22 /15:40

Kijeve – Orumo eitynės

Sekmadienį Kijeve vyko Orumo eitynės, skirtos pagerbti žuvusiųjų Maidane atminimą. Visą savaitgalį Ukrainos sostinėje renginiuose prisimenami protestai už europietišką Ukrainos ateitį ir pagerbiami žuvę protestuotojai. Sekmadienį Kijeve vieši ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Eitynės Kijeve
Eitynės Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Tiesiogiai iš Kijevo

15.40 val. Tūkstančiai žmonių

Eitynių kulminacija įvyko apie 14 val. 15 min., kai kolonos priekyje ėję užsienio lyderiai pasiekė Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, stūksančią koloną.

Pasak žurnalisto, eitynėse, kurios buvo surengtos prisimenant protestus už europietišką Ukrainos ateitį ir pagerbiant žuvusius protestuotojus, dalyvavo daugiau negu 5 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu Kijevo milicija nurodė, kad šios apie valandą trukusios akcijos dalyvių buvo apie 8 000.

Akcijos pabaigoje eitynėse dalyvavę dvasiniai lyderiai ir religinių organizacijų atstovai perskaitė maldą už taiką.

Tokios eitynės vyko ir Charkove. Ten nugriaudėjo sprogimas, kurio metu žuvo 3 žmonės, dar daugiau nei 10 - sužeisti. 

13.55 val. D.Grybauskaitė: Maidano idealus Ukrainos žmonės gina ir šiandien

„Maidano idealai ir šiandien gyvi Ukrainos žmonių širdyse. Jie ir toliau gina savo Tėvynę ir savo teisę patiems spręsti jos likimą. Lietuva palaiko Ukrainos žmones ir jų pasirinkimą“, –  Kijeve sakė prezidentė.

Pasak D.Grybauskaitės, demokratinė bendruomenė negali palikti Ukrainos žmonių vienų, nes jie šiandien kovoja ne tik už savo valstybę, bet ir už vakarietiškas vertybes, taiką ir saugumą Europoje, rašoma prezidentūros pranešime spaudai.

LR Prezidento kanceliarijos/ R.Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė Kijeve
LR Prezidento kanceliarijos/ R.Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė Kijeve

Prieš Orumo eitynes Lietuvos vadovė susitiko su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, Lenkijos vadovu Bronislavu Komorovskiu, Vokietijos prezidentu Joachimu Gaucku, Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku ir kitų Europos šalių vadovais.

Maidano metinių minėjimo renginiuose dalyvaujantys vadovai apžiūrėjo ukrainiečių konfiskuotą rusišką karo techniką, kuria buvo puolama Ukraina ir jos žmonės.

2013 metų rudenį prasidėjus Ukrainos Maidano judėjimui, vėliau iš šalies paspruko prorusiškas šalies lyderys Viktoras Janukovyčius, kuris 2013 metų lapkričio 21 dieną Vilniuje atsisakė pasirašyti Ukrainos ir ES asociacijos sutartį. Šis atsisakymas išprovokavo kruvinų įvykių grandinę, buvo nužudyta dešimtys Maidano protestuotojų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius