Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03 /13:16

„MG Baltic“ byloje liudijusi D.Teišerskytė: manęs A.Sabonis prašė negriauti greitųjų kreditų verslo

Trečiadienį politinės korupcijos bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui liudijo praėjusioje kadencijoje Seime dirbusios liberalės Dalia Teišerskytė ir Dalia Kuodytė bei Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Joms teko prisiminti garsiąją buvusio kolegos Šarūno Gustainio pataisą, kurią, kaip mano prokurorai, jis gavo iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Teisme D.Teišerskytė papasakojo gavusi laišką iš legendinio krepšininko Arvydo Sabonio, kuriame jis prašė atsiimti jos pačios pataisą, kuria siūlyta sugriežtinti greitųjų kreditų išdavimo sąlygas.
Dalia Teišerskytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
„MG Baltic“ teismas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Praėjusią kadenciją Liberalų sąjūdžio frakcijoje dirbę parlamentarai klausiami apie dabar teisiamo buvusio frakcijos kolegos Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kredito įstatymo pataisą, kuri buvo palanki greitųjų kreditų davėjams.

Už šią pataisą Seime balsavo Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas, Arminas Lydeka, Andrius Mazuronis, Dalia Teišerskytė, pats Š.Gustainis ir su juo teisiamųjų suole sėdintys Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius.

Frakcijos nariai Dalia Kuodytė, Vitalijus Gailius ir Kęstutis Glaveckas registravosi posėdyje, bet nebalsavo.

D.Teišerskytė papasakojo apie iš A.Sabonio gautą laišką

D.Teišerskytė teismui trečiadienį sakė R.Kurlianskį žinanti iš televizijos laidų, o su buvusiu Seimo nariu Vytautu Gapšiu išvis nebendravusi. D.Teišerskytė teisme išsakė nuomonę ir apie Antaną Guogą, buvusi parlamentarė sakė, kad jai nėra tekę sutikti sudėtingesnio žmogaus.

Ji teisme pasakojo, kad 2016 metų gegužę frakcijos posėdyje išgirdusi, kad krečiami E.Masiulio namai ir įtariama, kad jis yra paėmęs kyšį. Daugiau, anot jos, šiame procese ji nedalyvavusi, išskyrus tai, kad buvo apklausta teisėsaugos.

2012-2016 metų kadencijos parlamentarė D.Teišerskytė apklausoje paaiškino, kad prieš Seimo posėdžius visuomet vykdavo Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdžiai, kuriuose būdavo apsitariama, kaip frakcija balsuos tam tikrais klausimais, juos vesdavo arba frakcijos seniūnas E.Masiulis, arba jo pavaduotojas G.Steponavičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis, Dalia Teišerskytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis, Dalia Teišerskytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen

Anot jos, kiekvienas frakcijos narys kuravo vis kitus klausimus, o nepriėjus bendros nuomonės, būdavo leidžiama balsuoti laisvai. Tam, kad nebūtų sutrukdyta balsavimo rezultatams, svarstant klausimą, kuriam pritaria frakcija, parlamentaras tiesiog galėdavo išeiti iš salės, taip nepamindamas savo įsitikinimų. Priminimus apie tai, kas nuspręsta frakcijos posėdyje, parlamentarai gaudavo iš frakcijos referentės.

D.Teišerskytė tyrėjams sakė, kad buvo atsakinga už kultūros ir švietimo klausimus, o ekonominiais ji nepasisakydavo, nes jų nesupranta, todėl balsuodama pasitikėdavo frakcijoje suformuota bendra nuomone.

Ji pasakojo, kad buvo asmeniškai gavusi skundų dėl per lengvai dalijamų greitųjų kreditų, todėl pati buvo užregistravusi pataisas, griežtinančias tvarką, tačiau jos nebuvo priimtos.

Teisme ji papasakojo dėl savo siūlymo gavusi laišką iš Arvydo Sabonio, kuriame legendinis krepšininkas prašė atsiimti pataisą, nes greitųjų kreditų verslas dosniai remia sportą.

„Palaikiau tai cinizmo viršūne“, – teisme teigė ji.

Anot D.Teišerskytės, ji A.Saboniui atrašiusi, kad jai vieno vaiko gyvybė yra svarbiau už sporto milijonus.

Klausiama, ar diskutavo frakcijoje apie šį laišką, D.Teišerskytė sakė to nepamenanti.

Klausiama apie lobistus, ji teigė, kad ankstesnėse kadencijose ateidavo suinteresuotų asmenų, kurie Kalėdų proga Seimo nariams atnešdavo kokį butelį vyno. Konkrečiai dėl Š.Gustainio pataisos į Seimą niekas nėjo ar bent jau ji apie tai nieko nežino.

„Didžiausias nešėjas dovanų buvo Viktoras Uspaskichas“, – prisiminė ji.

Teigia nežinojusi Š.Gustainio pataisų esmės

Nors balsavo „už“, D.Teišerskytė per apklausą sakė, kad Š.Gustainio pataisų esmės nežino, todėl mano, kad jas palaikė, nes taip buvo nuspręsta frakcijoje.

„Jei būtų suvokusi, kad ši pataisa sušvelnina vartojimo kreditų industrijų reglamentavimą, būtų balsavusi “prieš„“, – teigiama jos apklausos protokole.

Teisme ji pakartojo negalinti pasakyti Š.Gustainio pataisos esmės.

D.Teišerskytė per apklausą pas prokurorus svarstė, kad pataisa frakcijos kolegoms galėjo būti pristatyta kaip bloginanti, o ne gerinanti greitųjų kreditų bendrovių padėtį.

„Aš kartais nusižengdavau frakcijos nuomonei ir balsuodavau kitaip, nei nusprendė frakcija, bet aš neišmanau ūkio, finansų. Aš pasitikėjau“, – kodėl balsavo už pataisą, sakė ji.

Teisme ji svarstė, kad galbūt Š.Gustainio pataisa buvo priimta, nors tai netiesa – ji nesurinko pakankamo kiekio Seimo narių balsų.

Klausiama apie E.Masiulio veiksmus balsuojant dėl pataisos, ji sakė, kad jokios prievartos frakcijoje niekada nebuvo.

„Niekada nebuvo – tu privalai. Žmonės yra liberalai“, – sakė ji.

Nors prieš tai yra liudijusi, kad pasitikėjo frakcijos kolegų nuomone ir todėl balsavo už pataisą, ji teisme pareiškė niekada nebalsuosianti už tai, kuo netikinti.

Ji aiškino, kad Vartojimo kredito įstatymas buvo blogas ir jį reikėjo taisyti. „Mes labai pasitikėjome vieni kitais, mes buvome komanda. Ir dabar galvoju, kad Š.Gustainis galbūt norėjo, kad būtų kuo mažiau nuskriaustų žmonių“, – kalbėjo D.Teišerskytė, ne kartą pakartojusi mananti, kad Š.Gustainio pataisa greičiausiai buvo griežtinanti sąlygas bendrovėms. Ji teigė nesigailinti, kad palaikė šią pataisą. Tačiau vėliau jau aiškino, kad jei būtų žinojusi, kad pataisa yra palanki verslininkams, nebūtų už ją balsavusi.

Pataisos esmė – leisti kredito bendrovėms, tikrinant klientų nemokumo riziką, remtis jų pačių pateiktais dokumentais ar pažymomis.

Vartojimo kredito įstatymas, sugriežtinantis greitųjų kreditų išdavimo tvarką, be liberalų pataisų buvo priimtas 2015 metų lapkritį, o įsigaliojo vasarį. Greitas paskolas dalinančioms finansų institucijoms tai smogė iš peties – per pusmetį išduotų kreditų skaičius sumažėjo 70 proc., suma susitraukė 53 proc., nors norinčiųjų pasiskolinti eilė nesutrumpėjo.

Teisme D.Teišerskytė pareiškė, kad po apklausos pas pareigūnus neskaitė savo apklausos protokolo, todėl turėjo pastabų jame išdėstytiems dalykams.

Po posėdžio D.Teišerskytė sakė, kad jai visa ši istorija sukėlė šoką, mat būdama meno žmogumi ji labai pasitikėjo kolegomis, santykiai buvo geri, kartu būdavo švenčiamos įvairios šventės.

V.Čmilytė-Nielsen nepamena pataisos aptarimo

Liberalų sąjūdžio frakcijoje praėjusią ir šią kadenciją dirbanti V.Čmilytė-Nielsen liudydama pareigūnams teigė taip pat nepamenanti, kaip frakcijoje vyko Š.Gustainio pataisos aptarimas bei kaip buvo nuspręsta balsuoti dėl šios pataisos. Politikė neprisiminė, ir kaip dėl jos balsavo.

Trečiadienį liudydama teismui V.Čmilytė-Nielsen sakė R.Kurlianskio asmeniškai nepažįstanti, apie jo ryšius su buvusiais kolegomis taip pat nieko nežinanti. Ji apklausoje sakė apie tai sužinojusi iš žiniasklaidos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Projekto svarstymo eigos frakcijoje ji teigė nepamenanti ir teisme.

„Žinau, kad balsavau už pataisą, už patį įstatymą ir už D.Teišerskytės pataisą“, – sakė ji.

Politikė teigė neturėjusi pagrindo už ją nebalsuoti, nes tai buvo frakcijos kolegos teikiama pataisa.

E.Masiulis, anot jos, nieko dėl šios pataisos neprašė ir jokių nurodymų nedalijo.

D.Kuodytė: pasirinkau nebalsuoti

Trečiadienį apklausta ir praėjusioje kadencijoje Liberalų sąjūdžio frakcijoje dirbanti Dalia Kuodytė. Ji teigė pažįstanti tik kaltinamųjų suole sėdinčius buvusius kolegas, o R.Kurlianskio – ne.

Dėl Š.Gustainio pataisos, anot jos, vyko diskusija. Kiek ji prisiminė, Vitalijus Gailius ir Kęstutis Glaveckas kritikavo pataisą.

„Aš pasirinkau nebalsuoti. Tai reiškia, kad man dėl to projekto buvo abejonių. Kokių? Aš neprisimenu. Tai kaip pernykštis sniegas, neįmanoma prisiminti prieš ketverius metus buvusios diskusijos. Nebuvo išskirtinė pataisa, nebuvo išskirtinis svarstymas“, – liudydama teisme sakė ji.

D.Kuodytė taip pat sakė neprisimenanti Š.Gustainio pataisos esmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius