-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 02

Darbo inspektorius – apie būsto administratoriaus vykdomą remontą: žingsnis iki nelaimės

Į 15min redakciją kreipėsi kaunietis, pranešęs, kad Kauno Vaidoto g. keli statybininkai, nepaisydami jokių saugos reikalavimų, galimai neblaivūs, atlieka stogo dangos keitimo darbus. Pasirodo, tuos darbus kelių butų name vykdo būsto administratorius UAB „Kauno butų ūkis“. Po Valstybinės darbo inspekcijos atstovų apsilankymo įmonė buvo priversta pradėti vidinį patikrinimą. Darbai sustabdyti.
Namas Vaidoto gatvėje
Namas Vaidoto gatvėje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Vaidoto gatvėje statybininkai, sulipę ant stogo, elgiasi nelabai adekvačiai. Be šalmų, neprisisegę, galimai neblaivūs. Pranešiau Valstybinei darbo inspekcijai (VDI). Dirba jie jau taip ne pirmą dieną“, – 15min informavo kaunietis.

Žurnalistei ir fotografui nuvykus į vietą, darbai jau nebevyko. Juos sustabdė darbo inspektorių apsilankymas.

VDI patvirtino taip pat gavę pranešimą apie nesaugiai dirbančius, galimai išgėrusius nelegalius darbuotojus. Patikrinę jie kai kuriuos faktus patvirtino, kitus – paneigė.

Trečiadienio pavakarę VDI Kauno skyriaus vyr. darbo inspektorius Algis Bisikirskas 15min patikino, kad nuvykęs su kolega patikrinti atliekamų darbų saugos, ant stogo aptiko tris darbininkus, kurie plušo be šalmų, neprisirišę. Stogo remontą šiame daugiabutyje atlieka UAB „Kauno butų ūkis“.

„Nustatyta, kad darbuotojai nebuvo prisirišę saugos diržais. Buvo pavojus nukristi iš maždaug 7 metrų aukščio. Dirbo jie ir be šalmų. Vienas žingsnis iki nelaimės. Diržai buvo mašinoje, bet nenaudojo. Įmonės darbų vadovas nebuvo statybvietėje, nekontroliavo darbų“, – pažeidimus išvardijo A.Bisikirskas.

Buvo pavojus nukristi iš maždaug 7 metrų.

Pasak jo, bus tikrinama, ar šie darbuotojai yra apmokyti, instruktuoti. Bus surašytas ne tik reikalavimas pašalinti darbų saugos pažeidimus, bet ir administracinio nusižengimo protokolas. Už tai įmonės ar statybos darbų vadovui gresia bauda, kurios minimali suma – 500 eurų.

„Tai, kad tie darbininkai būtų neblaivūs, įtarimų nekilo, tad policija nekviesta. Patikrinome, „Kauno butų ūkio“ įmonėje jie dirba legaliai. Yra įdarbinti. Pagrindinė problema – darbdavys nekontroliavo darbų ir neužtikrino saugių darbo sąlygų“, – paaiškino vyr. darbo inspektorius.

Kaip 15min paaiškino Danutė Razgūnienė, „Kauno butų ūkio“ administravimo direktorė, šiuo metu daugiabučiame name, adresu Vaidoto g. 162, atliekami stogo paprastojo remonto darbai. Pasak jos, prieš pradedant darbus naujame objekte, darbų vadovas duoda atitinkamus nurodymus darbuotojams dėl atliekamų darbų pobūdžio ir saugos reikalavimų, taip pat aptariami galimi rizikos veiksniai, galintys kelti grėsmę darbuotojų saugai ir sveikatai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Namas Vaidoto gatvėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Namas Vaidoto gatvėje

„Visi bendrovės darbuotojai yra instruktuoti, apmokyti ir supažindinti su darbo tvarkos taisyklėmis. Kad darbuotojas yra tinkamai informuotas ir yra susipažinęs su rizikos veiksniais, galinčiais pakenkti sveikatai, patvirtina pasirašydamas ant išduoto statybos paskyros-leidimo. Taip pat visi bendrovės darbuotojai yra apmokyti pagal įmonės patvirtintas neformalaus mokymo programas, pvz., neformalaus mokymo programa darbuotojams dirbantiems aukštyje ir kt. Visiems bendrovės darbuotojams yra išduotos asmeninės apsaugos priemonės – darbo drabužiai, avalynė, pirštinės, šalmai, saugos diržai, respiratoriai ir kt.“, – tikino „Kauno butų ūkio“ atstovė.

Anot jos, dėl to, kad įmonės darbuotojai neturėjo asmeninių apsaugos priemonių ir nesilaikė darbo saugos taisyklių, bus atliekamas vidinis patikrinimas, kurio metu bus nustatytos visos įvykio aplinkybės ir paskirtos tarnybinės nuobaudos.

Darbų vadovas, D.Razgūnienės teigimu, šiuo metu vykdo ir organizuoja darbus šešiuose objektuose, todėl fiziškai būti tik viename, konkrečiame objekte, negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius