Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 25 /22:04

Darbo partija rezultatų laukti nesirinko, o A.Guoga pareiškė: „Aš esu nusileidęs ant žemės“

Daugiausia balsų pirmajame Seimo rinkimų ture surinkęs Darbo partijos atstovas Antanas Guoga žadėti, kad Seime išdirbs ketverius metus nenori ir kartoja, kad bus tol, kol jausis reikalingas. Politikas nesureikšmino negaluojančio partijos lyderio nenoro darytis COVID-19 testo.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Specialią tiesioginę 15min laidą apie rinkimų rezultatus žiūrėkite čia

VRK duomenimis, vienas iš dviejų Darbo partijos kandidatų iškovojo pergalę, o tai reiškia, kad politinė jėga Seime turės 10 atstovų. Partijos atstovas Telšių apygardoje Valentinas Bukauskas (49,99 proc.) nedidele persvara įveikė Centro partijos – tautininkų atstovą Algirdą Bacevičių (46,39 proc.).

Nemanau, kad aš turėčiau garantuoti (likimą partijoje – aut. past.), jei tai nesukurs vertės Lietuvai, jei tai nesukurs naudos Lietuvos žmonėms.

Nalšios šiaurinėje apygardoje Darbo partijos kandidatas Rimvydas Podolskis (23,83 proc.) nusileido „valstiečiui“ Algimantui Dumbravai (71,60 proc.).

Nenori garantuoti

A.Guoga 15min studijoje tikino, kad jo atstovaujama politinė jėga neturi ambicijos būti valdžioje. Paklausus, kodėl paskutinėmis savaitėmis partija keliskart keitė nuomonę, sakė, kad jungsis prie „valstiečių“, o vėliau prakalbo, kad liks opozicijoje, A.Guoga atsakymo vengė.

„Aš tokių teiginių nedariau. Aš sakiau, kad man yra skaudi tema švietimas ir norėčiau, kad švietime būtų daug geriau, nei yra dabar“, – sakė Darbo partijos atstovas.

Politikas neatsakė, ar tikisi būti valdančiojoje daugumoje, ar opozicijoje, bei aiškino, kad Darbo partijos politikai „dirbs Lietuvai“. Pasak A.Guogos, jo atstovaujama partija galėtų dirbti ir su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vedama dauguma Seime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga

Paklaustas, ar sutiks pasirašyti dokumentą, įpareigojantį jį likti Darbo partijos gretose, A.Guoga tiesaus atsakymo nepateikė.

„Nemanau, kad aš turėčiau garantuoti (likimą partijoje – aut. past.), jei tai nesukurs vertės Lietuvai, jei tai nesukurs naudos Lietuvos žmonėms“, – sakė politikas.

Rezultatų kartu nestebėjo

Skirtingai nei kitos rinkimų rezultatų laukiančios partijos, Darbo partija rinkimų nakties stebėti kartu nesirinko. Viena to priežasčių gali būti kelias savaites neįvardinta liga sergantis partijos lyderis V.Uspaskichas.

A.Guoga tikina paskutinį kartą su partijos vadovu bendravęs prieš kelias savaites, todėl nežinantis, kaip šis jaučiasi. Paklausus, kaip jis vertina partijos pirmininko sprendimą nesidaryti COVID-19 testo, atsakė, kad tai – asmeninis žmogaus sprendimas.

Pats A.Guoga teigė, kad jausdamasis gerai testo nesidarytų.

„Jeigu mano savijauta yra gera, nemanau, kad elgčiausi kitaip (nei V.Uspaskichas – aut. past.). Bet jei būtų bloga savijauta ir galvočiau, kad yra rizika kitiems užsikrėsti, nekalbėčiau su kitais žmonėmis“, – sakė A.Guoga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Partijos lyderis Viktoras Uspaskichas kurį laiką dėl prastos savijautos nesilanko viešumoje, tačiau darytis COVID-19 testą atsisako.

„Pilietinė atsakomybė. Bet temperatūros nėra, kosulių dabar nėra, bet man, aišku geriau. Konsultavausi su gydytojais, man geriau nekalbėti kokias tris savaites“, – penktadienį žurnalistams paklausus, kodėl pasirinko saviizoliaciją sakė V.Uspaksichas.

Vėliau V.Uspaskichas patikino saviizoliacijoje esantis ir tam, kad pailsėtų organizmas.

„Tuo labiau aš nenaudoju jokios akademinės medicinos vaistų ir man reikia šiek tiek daugiau laiko šioje vietoje atstatyti organizmą“, – pridūrė politikas.

Pokeryje pasiekė viską

Paklausus ar nemano, kad tapus Seimo nariu gali tekti atsisakyti dalyvavimo lošimuose, politikas sakė nemanantis, kad tokia veikla turėtų būti draudžiama, tačiau kartu teigė galintis užleisti vietą jaunimui.

„Manau, kad pasiekiau savo šakoje maksimaliai kiek įmanoma – nemažai. Ir galiu užleisti vietą jaunimui irgi kažką pasiekti“, – sakė A.Guoga.

Pasiteiravus, kodėl po pirmojo turo politikas pareiškė, kad arba bus ministru, arba Seimo valytoju, Darbo partijos atstovas teigė esantis „nusileidęs ant žemės“, o jį tenkintų darbas bet kuriame jam tinkamame Seimo komitete.

„Aš esu nusileidęs ant žemės ir tos pareigos, kurios bus pasiūlytos, tas komitetas, kuris tiktų, paprastai Užsienio reikalų komitetas ar kitas komitetas, kuriame jausčiausi pakankamai adekvatus ir pasitikintis“, – sakė A.Guoga.

Aš esu nusileidęs ant žemės ir tos pareigos, kurios bus pasiūlytos, tas komitetas, kuris tiktų, paprastai Užsienio reikalų komitetas ar kitas komitetas, kuriame jausčiausi pakankamai adekvatus ir pasitikintis.

Pritrūko asmenybių

Nors pirmajame rinkimų ture partija iškovojo 9 mandatus į antrą turą pateko viso labo du Darbo partijos kandidatai. Pasak A.Guogos, politinė jėga prarado daug žmonių.

„Partija prarado daug žmonių, kaip matome. Neturime labai daug gerų žmonių. Ir partiją reikia stiprinti. Būtent trūksta vienmandatininkų, trūksta stiprių skyrių“, – sakė A.Guoga.

Politikas neatmetė galimybės, kad Darbo partija galėtų jungtis su kitomis politinėmis jėgomis, kad suformuotų stipresnę partiją, tačiau sprendimą priimti buvo linkęs leisti partijos tarybai.

Paprašytas eteryje rinkėjams pažadėti, kad visus keturis metus bus Seimo nariu, A.Guoga to padaryti nebuvo linkęs.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Antanas Guoga

„Aš neturiu nieko žadėti. Mane žmonės išrinko daugiamandatėj. Jei aš matysiu save ir būsiu adekvatus, ir sukursiu vertę Lietuvai, ir matysiu, kad esu reikalingas, aš liksiu dirbti“, – sakė Darbo partijos atstovas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, rinkėjų aktyvumas Seimo rinkimų antrajame ture siekė 39,7 proc., sekmadienį užsidarius balsavimo apylinkėms pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Rinkėjų prie balsadėžių atėjo mažiau nei pirmajame ture prieš dvi savaites. Vis dėlto 2020 m. Seimo rinkimų antrasis turas aktyvumu pranoko 2008 m. (32 proc.), 2012 m. (36 proc.) ir 2016 m. (38 proc.) parlamento rinkimų antruosius turus.

Ketina likti opozicijoje

Pirmojo Seimo rinkimų rato metu, daugiamandatėje apygardoje, Darbo partija surinko 9,47 proc. balsų ir laimėjo 9 mandatus, nusileisdami tik Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS).

Aš neturiu nieko žadėti. Mane žmonės išrinko daugiamandatėj.

Į Seimą su Darbo partijos vėliava pateko Antanas Guoga, Virgilijus Jukna, Mindaugas Puidokas, Andrius Mazuronis, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Valentinas Bukauskas, Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas ir Vaida Giraitytė.

Po antrojo rinkimų turo Darbo partijos frakcija Seime galėjo pasipildyti dar dviem mandatais: Telšių vienmandatėje apygardoje kovojo partijos atstovas Valentinas Bukauskas, o Nalšios šiaurinėje – Rimvydas Podolskis.

Vis dėlto pastarojoje duomenis atsiuntus 38-ioms apylinkėms iš 40-ies, R.Podolskis yra surinkęs kiek daugiau nei 23 proc. balsų ir galimybės laimėti nebeturi.

Telšių vienmandatėje apygardoje duomenis atsiuntus 25-ioms apylinkėms iš 33-ijų, V.Bukauskas (52,49 proc.) pirmauja prie Centro partijos – tautininkų kandidatą Algirdą Bacevičių (44,35 proc.)

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas ir Antanas Guoga

Likus kelioms dienoms iki antrojo rinkimų turto partijos lyderis Viktoras Uspaskichas 15min teigė manantis, kad konservatoriai ir liberalai nesunkiai sudarys daugumą, todėl Darbo partija liks opozicijoje.

Jis patikino, kad postai Darbo partijos esą nedomina, o partija linksta prie to, kad liks opozicijoje.

„Mes jau turime patirties nemažai – jeigu nekontroliuoji situacijos, neverta ten ir dalyvauti ir suteikti tiems žmonėms ministrų postus partijos sąskaita, jie ten pridirba ir pabėga paskui“, – kalbėjo politikas.

Pasak V.Uspaskicho, rinkimus laimėjus „valstiečiams“, Darbo partija svarstytų galimybę jungtis prie dabartinių valdančiųjų vedamos koalicijos, tačiau apsisprendimas priklausytų nuo to ar būtų pritariama Darbo partijos programai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius