Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 01 /16:12

Darbo partijos bylos staigmena: Viktorui Uspaskichui iš kalėjimo liko tik piniginė bauda

Iš teismo salės – į kalėjimo kamerą surakintomis rankomis. Tokio galimo scenarijaus pabūgęs Viktoras Uspaskichas šią pirmadienio popietę nepasirodė Lietuvos apeliacinio teismo rūmuose, kur paskelbtas verdiktas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Bėgti ir nebuvo ko, nes Apeliacinis teismas iš dalies pakeitė nuosprendį „darbiečių“ naudai: V.Uspaskichas ir V.Gapšys išteisinti dėl didelės vertės mokestinių prievolių vengimo. V.Uspaskichui palikta tik bauda.
Teismo posėdis
Asociatyvinė iliustracija iš bylos kronikų: nei Vytautas Gapšys, nei Viktoras Uspaskichas į teismo posėdį šį pirmadienį neatvyko. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apeliacinės instancijos teismo kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė pranešė, kad pirminis nuosprendis yra perrašytas. Dalis kaltinimų subliuško, dar dalis panaikinta dėl senaties. Šis nuosprendis įsiteisėjo iškart.

V.Uspaskichas ir kiti kaltinamieji išteisinti dėl didelės vertės mokestinių prievolių vengimo. Paliktas nenagrinėtas ir Mokesčių inspekcijos pateiktas ieškinys.

Reorganizacija prilyginama žmogaus mirčiai, - sakė teisėja, aiškindama, kodėl nenuteista Darbo partija.

Vis dėlto teismas konstatavo Darbo partijos buhalterijos padarytus pažeidimus. Teismas nustatė, kad į juridinio asmens Darbo partijos apskaitą neįrašyti 7 mln. eurų pajamų ir 4 mln. eurų išlaidų.

Už apgaulingą apsakitos tvarkymą V.Uspaskichui paskirta 6 800 eurų bauda. V.Gapšiui – 3 600 eurų bauda. Buhalterei M.Liutkevičienei – 5 700 eurų piniginė bauda.

Nenustatė tyčios

Teisėja aiškino, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl to, jog perkvalifikuojant kaltinimus į sukčiavimą kaltinamiesiems nebuvo sudaryta galimybė išsamiai su jais susipažinti. Be to, kaltinamasis aktas esą buvo parašytas netinkamai. Teisėja turėjo priekaištų ir dėl ikiteisminio tyrimo vykdymo. 

Labai akivaizdžiai susidėlioja, kas organizavo šią nusikalstamą veiką, tai V.Uspaskichas ir asmuo, dėl kurio mes dabar sprendimo nepriimame. Kas vykdė, tai M.Liutkevičienė, ir kas padėjo, tai V.Gapšys, - sakė teisėja.

Teismas nustatė, kad V.Uspaskichas, V.Gapšys ir M.Liutkevičienė veikė organizuotai, o ne bendrininkaudami, tačiau bausmių jiems ne tik nesugriežtino, bet sušvelnino.

Teismas pabrėžė, kad tyrimo metu nustatyta, jog didelės pinigų sumos Darbo partijoje buvo neapskaitomos oficialioje buhalterijoje. 

„Labai akivaizdžiai susidėlioja, kas organizavo šią nusikalstamą veiką, tai V.Uspaskichas ir asmuo, dėl kurio mes dabar sprendimo nepriimame. Kas vykdė, tai M.Liutkevičienė, ir kas padėjo, tai V.Gapšys“, – teigė teisėja V.Ražinskaitė.

Tačiau apeliacinis teismas išteisino Darbo partijos lyderius dėl valstybės dotacijų pasisavinimo ir sukčiavimo.

„Sukčiavimo bylose kaltininko apgaulei taikomas esmingumo kriterijus“, – V.Ražinskaitė aiškino apie tai, kad šioje byloje teismas to neįžiūrėjo.

„Esminės apgaulės mes nenustatėm“, – pridūrė teisėja.

Ji aiškino, kad šiurkščius rinkimų pažeidimus turi konstatuoti Vyriausioji rinkimų komisija. Nuo to priklauso ir dotacijų partijoms skyrimas. Šiuo atveju VPK to nepadarė, todėl ir V.Uspaskicho veika negalėjo būti kvalifikuojama kaip sukčiavimas.

Apeliacinis teismas paliko galioti Apygardos teismo sprendimą, kad juridinis asmuo po reorganizacijos negali atsakyti baudžiamąja tvarka už tai, ką padarė jos vadovai vesdami buhalterinę apskaitą.

Po posėdžio vienintelė salėje buvusi nuteistoji M.Liutkevičienė gavo gėlių.

„Reorganizacija prilyginama žmogaus mirčiai“, – tikino teisėja. 

Pasak jos, leiboristų partijos nariai negali atsakyti už Darbo partijos veiksmus ir už tai jaustis kalti. „Taigi visas juridinis asmuo išteisintas visiškai pagrįstai“, – kalbėjo V.Ražinskaitė.

Teisėja nuosprendį ir jo motyvus planavo skaityti apie valandą, tačiau užtruko tik kiek ilgiau nei pusvalandį. Po posėdžio vienintelė salėje buvusi nuteistoji M.Liutkevičienė gavo gėlių.

Po posėdžio bylą kuruojantis prokuroras S.Verseckas neatrodė sutrikęs. Jis pasidžiaugė, kad šioje rezonansinėje byloje pagaliau įsiteisėjo nuosprendis. S.Verseckui svarbu, kad teismas patvirtino esmę – Darbo partijos buhalterija buvo vedama apgaulingai.

Be to, prokuratūros atstovams dar liko galimybė kreiptis kasacine tvarka į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą – jame teisės taikymo aspektai šioje byloje galėtų būti įvertinti iš naujo.

V.Uspaskicho ir V.Gapšio nebuvo

Advokato  Algirdo Miškinio teigimu, 56 metų europarlamentaras V.Uspaskichas pirmadienį vieši Strasbūre, kur prasideda Europos Parlamento sesija. 

VIDEO: Advokatas Algirdas Miškinis galvoja, kad Viktoras Uspaskichas niekur nebėgs

„Jo dalyvavimas šiandien nebūtinas“, – teigė advokatas.

A.Miškinis tikino, kad jo ginamasis nuo bausmės bėgti neketina. Nors advokatas sakė tebesitikintis, kad V.Uspaskichas bus išteisintas, tačiau kartu jis patikino, kad net sulaukęs realios laisvės atėmimo bausmės, V.Uspaskichas nesislapstys. 

„Nebėgs jis. Aš taip manau. Šiais laikais pabėgti neįmanoma niekur, todėl jis niekur nebėgs“, – 15min sakė advokatas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Teismo salėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Teismo salėje

Vytauto Gapšio teismo salėje taip pat nebuvo, jis šią savaitę vieši Amerikoje ir grįžti ketina tik ketvirtadienį. Išklausyti nuosprendžio atvyko iš trijų kaltinamųjų atvyko tik Marina Liutkevičienė. 

Posėdis vėlavo

Teismas konstatavo Darbo partijos buhalterijos padarytus pažeidimus. Teismas nustatė, kad į juridinio asmens Darbo partijos apskaitą neįrašyti 7 mln. eurų pajamų ir 4 mln. eurų išlaidų.

Stebėti nuosprendžio paskelbimo į teismo salę pirmadienį sugužėjo nepalyginti mažiau žmonių nei prieš dvejus su puse metų skelbiant Vilniaus apygardos teismo priimtą sprendimą. Vis dėl sėdimų vietų užteko ne visiems: mažiausiai 55 žiūrovai laukė teismo verdikto stovėdami palei salės sienas.

Tarp susirinkusiųjų negausu Darbo partijai priklausančių Seimo narių – tik Ričardas Sargūnas, Valdas Skarbalius, Vilija Filipovičienė, Kęstutis Daukšys, Valentinas Bukauskas, Darius Ulickas ir Viktoras Fiodorovas.

Taip pat salėje moteris su gėlėmis rankose vaišina susirinkusius saldainiais, pasižiūrėti proceso atvyko ir buvęs parlamentaras Antanas Nedzinskas.

Vilniaus centre esančius teismo rūmus, kuriuose šią popietę paskelbtas nuosprendis ir Igoriui Molotkovui, saugojo policijos pajėgos.

Posėdžio pradžia vėlavo per 40 minučių: apie gresiančius organizacinius nesklandumus įspėta lipduku ant teismo salės durų.

Apeliaciją narpliojo pustrečių metų

Darbo partijos bylą Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo 2,5 metų. 

Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas siūlė V.Uspaskichą nubausti šešerių metų laisvės atėmimo bausme, parlamentarui V.Gapšiui skirti pusantrų metų bausmę jos vykdymą atidedant dvejiems metams, M.Liutkevičienei – vienerių metų bausmę, vykdymą atidedant dvejiems metams.

VIDEO: Saulius Verseckas galvoja apie Darbo partijos bylos kelią į Aukščiausiąjį Teismą

Taip pat S.Verseckas siūlė Darbo partijai skirti apie 376 tūkst. eurų baudą.

Nuteistieji prašė juos išteisinti, teigdami, kad tai politinė byla.

Vilniaus apygardos teismas 2013 m. liepos 12 dieną už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą buvusiam Darbo partijos vadovui Viktorui Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui – per 10 tūkst. eurų baudą.

VIDEO: Advokatas S.Juzukonis nepatenkintas, kad V. Gapšys pripažintas kaltu

Buvusi partijos buhalterė Marina Liutkevičienė tuomet nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme.

Kartu nuteistai parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar jos byla išskirta, nes moteris dėl sveikatos būklės negali dalyvauti teismo posėdžiuose. 

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.

Kaip vyko Darbo partijos bylos tyrimas skaitykite čia.

Darbo partijos byla

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius