Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 09

Darbo sąlygų pabloginimas nėštumo metu – diskriminacija: galima skųstis

Į 15min kreipėsi besilaukianti moteris, prašydama išaiškinti, ar dėl nėštumo susiklosčius tam tikroms aplinkybėms ji yra diskriminuojama darbdavio. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė sako, kad darbo sąlygų pabloginimas nėštumo metu būtų laikytinas diskriminacija, ir ragina teikti skundą.
„Diskriminacijos radaras“
„Diskriminacijos radaras“ / Donato Gvildžio iliustr.

„Esu nėščia. Darbdavį informavau apie tai, kad dėl prastos savijautos
nebegaliu toliau dirbti pamaininio darbo, fiziškai pajėgiu dirbti tik
dienines pamainas, tačiau darbdavys nuolaidų man daryti nesutinka.
Kaip turėčiau elgtis? Žinoma, galiu imti biuletenį, bet man tai
nenaudinga finansiškai“, – situaciją išdėstė Edita.

15min kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri pateikė išaiškinimą.

Tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė teigė, kad, kalbant apie šią situaciją, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, ar moteris darbdaviui pateikė pažymą apie nėštumą ir raštu informavo apie poreikį nedirbti naktimis. Jei ne, ji esą pirmiausia turėtų tai padaryti, kad galėtų imtis tolimesnių veiksmų.

„Lietuvoje besilaukiančioms moterims taikoma speciali apsauga. Nėštumas yra siejamas su lytimi, todėl darbo sąlygų pabloginimas dėl jo būtų laikytinas diskriminacija. Taigi, moteris galėtų teikti skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai (tą lengviausia padaryti elektroniniu paštu)“, – paaiškino I.Švaraitė.

Nėštumas yra siejamas su lytimi, todėl darbo sąlygų pabloginimas dėl jo būtų laikytinas diskriminacija. Taigi, moteris galėtų teikti skundą, – paaiškino I.Švaraitė.

Tiesa, tyrimas, pasak jos, dėl galimos diskriminacijos užtrunka dėl privalomų procedūrų, tad norint skubios pagalbos reikėtų kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją. Ji atvejį galėtų spręsti skubos tvarka.

Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas numato, kad nėščioms, neseniai pagimdžiusioms, krūtimi maitinančioms darbuotojoms turi būti sudarytos saugios ir sveikos darbo sąlygos. Šiame įstatyme taip pat rašoma, jog tokios darbuotojos gali būti skiriamos dirbti naktį tik su jų sutikimu.

„Jei jos nesutinka arba pateikia pažymą, kad toks darbas pakenktų jų saugai ir sveikatai, nėščios darbuotojos perkeliamos dirbti dieną. Jeigu dėl objektyvių priežasčių tokių darbuotojų neįmanoma perkelti į dieninį darbą, joms suteikiamos atostogos iki nėštumo ir gimdymo arba vaiko priežiūros atostogų pradžios. Tokiu atveju joms turėtų būti mokamas mėnesinis darbo užmokestis. Plačiau galima pasiskaityti šio įstatymo 37 straipsnį“, – komentavo I.Švaraitė.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, veikia iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius