Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 19

Darius Valys: austrų prokurorų veiksmai mums nesuprantami

Generalinė prokuratūra gavo Austrijos teisingumo ministerijos raštą, kuriame ji pateikia Rusijos piliečio Michailo Golovatovo paleidimo aplinkybes. Pagrindiniais motyvais nurodomas įtarimų pagrįstumas sulaikytam piliečiui ir inkriminuojamos veikos individualizavimas jam.
Darius Valys
Darius Valys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pagal Austrijos išdavimo ir teisinės pagalbos įstatymo 29 straipsnio 1 dalį reikalaujama, kad skiriant suėmimą, turint tikslą asmenį išduoti, turi būti pakankamai pagrįstas įtarimas, kad buvo padaryta nusikalstama veika. Pagal Austrijos įstatymus yra numatytas 48 valandų terminas, per kurį policijos suimtas asmuo turi būti pristatytas į teismo pagal kompetenciją teisėsaugos įstaigą. Kalbant apie minėtąjį terminą, tai maksimaliai leistinas laikas. Tačiau prokuratūra yra įpareigota, kiek įmanoma greičiau priimti sprendimą. Areštas turi būti panaikintas, jeigu spėjama, kad įtarimas padarius nusikaltimą nėra pakankamai pagrįstas. Konkrečiu atveju buvo nustatyti terminai bylos aplinkybėms papildyti, norint išvengti paleidimo į laisvę – nedelsiant“, – generalinė prokuratūra cituoja Austrijos institucijų atsakymą.

„Mums nesuprantamas faktas, kodėl Austrijos prokurorai dėl sulaikyto asmens, kuriam galiojo Europos arešto orderis, nesikreipė į teismą prašydami skirti jam suėmimą ekstradicijos į Lietuvą tikslu, nors pagal tarptautinius dokumentus turėjo pasielgti būtent taip. Mūsų turimais duomenimis, M.Golovatovas buvo tik laikinai sulaikytas oro uoste ir iš jo paleistas. Tokie Austrijos prokurorų
sprendimai pakerta abipusį pasitikėjimą tarptautiniais susitarimais ir kelia abejonių dėl tinkamo Europos Sąjungos (ES) bei tarptautinės teisės aktų taikymo“, – pranešime spaudai cituojamas generalinis prokuroras Darius Valys.

Mums nesuprantama, kodėl Austrijos prokurorai dėl sulaikyto asmens nesikreipė į teismą prašydami skirti jam suėmimą ekstradicijos į Lietuvą tikslu, nors pagal tarptautinius dokumentus turėjo pasielgti būtent taip.Tik gavus pranešimą, kad Austrijos teisingumo ministerijos pareigūnai prašo pateikti papildomą informaciją apie tai, kaip pasireiškė M.Golovatovo dalyvavimas jam inkriminuojamo nusikaltimo padaryme, Lietuvos prokurorai nusiuntė pranešimą apie įtarimą lietuvių kalba užtikrindami, kad sutrumpintas variantas anglų kalba bus persiųstas neužilgo, o vertimas į vokiečių kalbą, kaip ir buvo prašyta, per kuo trumpiausią laiką.

Liepos 15 d. darbo dienos pabaigoje M.Golovatovui išduoto Europos arešto orderio vertimas į vokiečių kalbą faksu buvo išsiųstas Koreuburgo valstybinei prokuratūrai ir Austrijos Respublikos teisingumo ministerijai – dar nepraėjus 24 val. po M.Golovatovo sulaikymo oro uoste, teigia generalinė prokuratūra.

Įregistravo bylą

Pirmadienį Lietuvos nacionalinė narė Eurojuste Laima Čekelienė Eurojusto kolegijos posėdyje įregistravo bylą prieš Austriją, siekiant išsiaiškinti M.Golovatovo sulaikymo ir jo paleidimo aplinkybes bei teisinius pagrindus.

„Šių metų liepos 14 dieną Lietuvoje išduoto Europos arešto orderio pagrindu  Vienos oro uoste buvo sulaikytas KGB specialiosios paskirties būrio „Alfa“ vadas, Rusijos pilietis. Nors per 24 valandas Austrijos teisingumo ministerijai buvo nusiųsta visa prašoma informacija, liepos 15 dieną asmuo buvo paleistas. Atsižvelgdamos į įvykdytų nusikaltimų sunkumą ir šios bylos svarbą Lietuvai bei siekdamos išvengti panašių atvejų ateityje, Lietuvos institucijos kreipėsi į Eurojustą prašydamos padėti išsiaiškinti minėto sprendimo priežastis“, – Eurojusto kolegijos posėdžio metu sakė Lietuvos nacionalinė narė Laima Čekelienė.

Eurojustas – Europos Sąjungos teisinio bendradarbiavimo padalinys – yra atskira teisinė Europos Sąjungos įstaiga, turinti juridinio asmens statusą ir veikianti per nacionalinius narius arba/ ir kaip kolegija.

Kai bus gauti Austrijos atsakymai į pateiktus klausimus, situaciją apibendrins Eurojusto teisės skyrius. Tuomet, gautas apibendrinimas, jei to reikės, bus pateiktas Eurojusto Kolegijai, kuri gali pateikti teisiškai neprivalomą nuomonę dėl šio atvejo. Kolegijos nuomonė bus perduota atitinkamoms valstybėms narėms.

Laukia paaiškinimų

Savo ruožtu pirmadienį teisingumo ministras Remigijus Šimašius jo inicijuotame dvišaliame susitikime su austrų teisingumo ministre Beatrix Karl sutarė, kad Lietuva tiesiogiai dalyvaus tiriant Austrijos pareigūnų veiksmus ir sprendimo paleisti M.Golovatovą priėmimo priežastis.

Austrai mūsų šaliai paaiškinimus pateiks dalyvaudami artimiausiomis dienomis iš abiejų šalių ekspertų sudaromoje darbo grupėje.

„Siekiant apsispręsti dėl tolimesnių teisinių ir politinių veiksmų, būtina sudėti visus taškus ir gauti išsamius atsakymus dėl šios situacijos, todėl džiaugiuosi šiandien Austrijos parodyta rimta ir atsakinga pozicija dėl susiklosčiusios situacijos ir pasiektu sutarimu sudaryti darbo grupę šio incidento  aplinkybėms ištirti, – pranešime spaudai cituojamas R.Šimašius. – Nors susitikimo metu austrų ministrė griežtai atmetė kaltinimus Rusijos įtaka priimant sprendimą dėl M. Golovatovo paleidimo, bet neatmetė nesusipratimo galimybių vykdant teisines procedūras, tikiuosi, kad tiesiogiai ir betarpiškai dalyvaudami situacijos tyrime bei gavę išsamius paaiškinimus iš austrų, galėsime nuodugniau įvertinti visas šio precedento priežastis“.
 
Sieks, kad Austriją įvertintų visa ES

Savo ruožtu šalies Užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškė, kad Lietuva, reaguodama į skubotą Austrijos sprendimą paleisti suimtą įtariamąjį Sausio 13-osios byloje, siekia, kad visa Europos Sąjunga (ES) tinkamai įvertintų Austrijos veiksmus ir gerai išmoktų solidarumo stokos pamoką.

„Suprantama, laikrodžio atgal neatsuksi, tačiau šiandienos Lietuvos uždaviniai yra pirmiausia išsiaiškinti, kodėl Austrija ignoravo ES teisę, pasirūpinti, kad visoje ES erdvėje būtų tinkamai įvertinti Austrijos veiksmai, ir užtikrinti, kad šią solidarumo stokos pamoką ES gerai išmoktų“, – antradienį sakė užsienio reikalų ministras Audronis Ažubalis viešoje diskusijoje „Lietuva Europos Sąjungoje: po 7 narystės metų – Europos vairo link“.

Jis pabrėžė, kad Lietuva aktyviai aiškinasi, ką Austrijos institucijos padarė ne taip, tačiau ilgus metus puoselėjama draugystė su šios šalies žmonėmis, neturi nukentėti. Pasak jo, visos ES partnerės jautrius ir svarbius klausimus turi spręsti preciziškai besilaikydamos tarptautinių teisės normų.

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį išsiuntė bendrą laišką Europos teisingumo komisarei Viviane Reding ir ES šalių užsienio reikalų ministrams, kuriame reiškiamas susirūpinimas Austrijos institucijų sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius