Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 25

Daugiabučio bendrijos steigimas: nuo ko pradėti?

Tinkama daugiabučio namo bendrų patalpų priežiūra – butų ir kitų patalpų savininkų atsakomybė. Ją vykdyti jie gali pasirinkę vieną iš trijų daugiabučio valdymo būdų: bendriją, jungtinės veiklos sutartį arba administratorių. Aplinkos ministerija teigia, kad patirtis rodo, jog geriausiai namo priežiūra vykdoma tada, kai gyventojai patys ją ima į savo rankas – t. y. steigia bendriją. Tačiau ne vienam kyla klausimas, nuo ko reikia pradėti norint ją įsteigti?
Augustave po renovacijos namai dažomi įvairiomis spalvomis
Daugiabučiai / 15min.lt/Violetos Grigaliūnaitės nuotr.

Iniciatyvinė grupė ir jos veiksmai

Daugiabučių savininkams pasiryžus steigti bendriją visų pirma reikėtų surinkti iniciatyvinę grupę. Ją gali sudaryti ir vienas žmogus, tačiau geriausia, kad jai priklausytų 3–5 asmenys.

Suburta iniciatyvinė grupė pirmiausia turi parengti bendrijos įstatų projektą pagal Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme nustatytus bendrijos įstatų rengimo reikalavimus (daugiabučių gyvenamųjų namų savininkų bendrijų pavyzdinių įstatų paketai skelbiami Vilniaus miesto savivaldybės interneto svetainės rubrikoje „Aplinkosauga ir energetika“, pasirinkus nuorodas „Aktuali informacija“, „Daugiabučių namų valdymas“, „Gyvenamųjų namų valdymą ir priežiūrą reglamentuojantys teisės aktai“).

Antras iniciatyvinės grupės žingsnis – iki steigiamojo susirinkimo dienos sudaryti namo butų ir kitų patalpų savininkų, pritariančių bendrijos steigimui, sąrašą, kuriame turi būti šių savininkų parašai, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento numeris, jo išdavimo data. Be to, nepamiršti ir apie bendrijos steigiamojo susirinkimo darbotvarkę, o svarbiausia – numatyti susirinkimo šaukimo datą.

Jei bendriją suplanuota steigti daugiabutyje, kurį tuo metu valdo savivaldybės paskirtas administratorius, jam būtina prieš 30 dienų iki steigiamojo susirinkimo pranešti apie jo datą ir apie bendrijos steigimą. Administratorius turi pateikti namo butų ir kitų patalpų savininkų sąrašą su jų adresais ir namo bendrojo naudojimo objektų aprašą.

Visiems namo butų ir kitų patalpų savininkams apie organizuojamą steigiamąjį bendrijos susirinkimą, jo datą ir vietą pranešti reikia ne vėliau nei prieš 14 dienų iki jo. Taip pat būtina pristatyti ir bendrijos įstatų projektą.

Galiausiai, aišku, suorganizuoti patį steigiamąjį susirinkimą – paskirti pranešėją, kuris pristatytų bendrijos steigimo tikslus ir įstatų projektą, pagal numatytus reikalavimus parengti susirinkimo dalyvių sąrašo ir susirinkimo protokolo formas, parinkti kandidatus į bendrijos pirmininkus ir bendrijos valdybą, revizijos komisiją, balsų skaičiavimo komisiją, ginčų komisiją.

Bendrijos registravimas

Steigiamajame susirinkime priėmus sprendimą dėl bendrijos steigimo ir patvirtinus bendrijos įstatus, bendrijos pirmininkas įstatus ir kitus bendrijos steigimo dokumentus pateikia notarui, kuris įvertina jų atitiktį įstatymams ir patvirtina.

Notaro patvirtintus bendrijos steigimo dokumentus bendrijos pirmininkas pateikia Juridinių asmenų registrui, kuris per 20 darbo dienų privalo registruoti bendriją arba pranešti apie atsisakymą registruoti, nurodant atsisakymo priežastį. Bendrija laikoma įsteigta ir įgyja juridinio asmens statusą nuo įregistravimo Juridinių asmenų registre dienos.

Aplinkos ministerija primena, kad daugiabučio priežiūra ir jos organizavimas yra kiekvieno savininko atsakomybė. Netinkamai prižiūrimi ir eksploatuojami pastatai gali pakenkti ne tik gyventojams, bet ir aplinkai. Eksploatuojami prastos būklės namai dažnai būna energiškai neefektyvūs, jų šildymui sunaudojama daugiau gamtos išteklių, o jų sandarinimu nesirūpinantys žmonės prisideda prie klimato atšilimo.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius