-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 09 /16:31

Daugiabučio Kaune gyventojai vidury žiemos liko be šildymo: nėščiai parūpino šildytuvą

Sinoptikai prognozuoja, kad artėjančios dvi naktys – šalčiausios šią žiemą, o Kauno Kęstučio g. 55-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje staiga dingo šildymas. Jo gyventojai pajuto papuolę į užburtą ratą. Tiek pastatą administruojantis UAB „Kauno centro būstas“, tiek AB „Kauno energija“ pirštais rodė viena į kitą. Kol įstaigos aiškinosi, kas spręs problemą, nėščios moterys, vaikai ir senoliai šalo.
Kęstučio g. 55
Kęstučio g. 55 / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi šio daugiabučio gyventoja Giedrė. Ji paaiškino, kad sausio 8 d. apie 21 val. jų bute dingo šildymas. Paskambinusi į namą administruojantį „Kauno centro būstą“, sužinojo, kad problema žinoma – šildymas atjungtas visam namui.

„Teigė, kad jie padaryti nieko negali ir jau kreipėsi į „Kauno energiją“. Dabar tiesiog laukia atsakomųjų veiksmų. Paskambinus „Kauno energijai“, įmonės atstovai paaiškino, kad jau pateikė atsakymą administratoriui, jog jie problemos nepašalins, kadangi tai „Kauno centro būsto“ kompetencija. Neva administratorius turi ir gali pašalinti šią problemą. Dar pabrėžė, kad avarija įvyko dėl prasto namo administratorių darbo“, – teigė Giedrė.

Nėščiai pasiūlė šildytuvą

Ji vėl susisiekė su „Kauno centro būstu“ ir perdavė pokalbio su „Kauno energija“ detales. Perskambinusi konsultantė patvirtino, kad atsakymas iš „Kauno energijos“ išties yra gautas. Tačiau paklausta, kada sužinojo, kad šildymą reikės atjungti ir kodėl neinformavo gyventojų, atsakė, kad pakomentuoti daugiau nieko negali.

„Tuomet susisiekiau su namo vadybininku. Trečiadienio rytą jis paaiškino, kad problema jam žinoma, o kada sutvarkys ir paleis šildymą, nežino. Man pasakius, kad esu 35-tą savaitę nėščia, kad turiu 12-ikos metų dukrą, jis informavo, kad galbūt galės atvežti elektrinį šildytuvą. Bet juk namas pilnas ne tik šeimų su mažais vaikas, bet ir senyvo amžiaus žmonių. Namo vadybininkas nemato problemos, kad mes sausio vidury likome be šildymo“, – stebėjosi moteris.

Pasak jos, tai ne pirma problema, susijusi su šildymu. Pernai šildymo sezoną jos ir dar keliuose butuose vėlavo pradėti net keletą savaičių. Kai kaimynai mėgavosi šiluma, jie šalo.

Susisiekus su Giedre popiet, ji patikino, kad namo administratorius šildytuvą pristatė apie 14 val. Sulaukė moteris ir žinutės, kad pradėti vykdyti tvarkybos darbai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kęstučio g. 55
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kęstučio g. 55

„Vis dar nešildo. Šiaurė pas mus namuose. Juk lubos 3 metrų aukščio ir butas 110 kv. m ploto – ne taip paprasta su šildytuvu“, – apie 15 val. 15min žurnalistei teigė Giedrė, pabrėžusi, kad kas mėnesį namo administratoriui moka po 25 eurus, o už šildymą pakloja ir 60 eurų.

Trečiadienio popietę Kęstučio g. 55-ojo daugiabučio laiptinėje, kaip įsitikino 15min fotografas, radiatoriai buvo šilti, tačiau šildymas dar nebuvo atnaujintas.

Problemą atrado ne iškart

15min bandė susisiekti su „Kauno centro būstu“, tačiau nepavyko – 5 minutes niekas neatsiliepė, neatrašė ir į ryte siųstą užklausą. Kęstučio g. 55-ojo namo vadybininkas patikino, kad komentuoti situacijos negali – neturi tam leidimo.

Situaciją paaiškino „Kauno energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

„Sausio 7 d. pastate, esančiame Kęstučio g. 55 Kaune, buvo nustatytas nesandarumas pastato šildymo sistemoje. Nesandarumą pastebėjo „Kauno energijos“ darbuotojai, kurie nedelsiant apie tai informavo pastato šilumos punkto prižiūrėtoją – UAB „Pastatų priežiūros tarnyba“. Šios bendrovės buvo paprašyta skubiai pašalinti šildymo sistemos nesandarumą. Taip pat apie esamą situaciją nustatyta tvarka buvo informuota Valstybinė energetikos inspekcija“, – teigė jis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kęstučio g. 55
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kęstučio g. 55

„Kauno energijos“ žiniomis, pastatą administruojančios ir šilumos punkto įrenginius prižiūrinčios bendrovių darbuotojams ne iškart pavyko nustatyti nesandarumo vietą, todėl jų sprendimu šilumos tiekimas buvo sustabdytas.

„Kaip informavo pastatą administruojančios įmonės atstovai, nesandarumo vieta surasta ir ji bus sutvarkyta per keletą valandų. Šilumos tiekimas turėtų būti atnaujintas iškart sutvarkius nesandarumą ir informavus apie tai šilumos tiekėją. Pabrėšiu, išjungti šilumos tiekimą buvo šilumos punktą prižiūrinčios įmonės sprendimas“, – trečiadienį apie vidurdienį tikino Ū.Staselka.

Dirbs, kad ir per naktį

Papildyta 15.41 val. Straipsnį publikavus, pavyko susisiekti su „Kauno centro būsto“ atstovu Pauliumi Ugianskiu. Jis paaiškino, kad šildymas šiame daugiabutyje buvo atjungtas sausio 8-ąją. Užtruko, kol buvo atrastas problemos šaltinis.

„Reikėjo fiziškai apeiti visas bendrąsias patalpas. Kai kurios jų – rakinamos. Kol suradome savininkus, raktus. Šiandien avarijos priežastis buvo aptikta – karšto šildymo sistemoje rūsyje trūko vamzdis. Brigada dirba ir dirbs iki tol, kol išspręs problemą. Kad ir per naktį“, – žadėjo P.Ugianskis.

Brigada dirba ir dirbs iki tol, kol išspręs problemą. Kad ir per naktį.

Pasak jo, gyventojai dėl atjungto šildymo informuoti žinutėmis. Tai padaryta tik šiandien dėl to, kad pirmiausiai dėmesys skirtas avarijos vietos lokalizavimui.

„Tikimės, kad šiandien šildymą jau pavyks atnaujinti. Šis daugiabutis nebuvo probleminis. Šiaip avarijų padaugėja tuomet, kai ateina ekstremalūs šalčiai. Ekstremalių sąlygų neturėjome jau dvejus metus. Kai tik prognozuojama 15 laipsnių šalčio, stipriname avarines pajėgas, aprūpiname jas reikiama įranga“, – teigė „Kauno centro būsto“ atstovas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad artėjančios dvi naktys Lietuvoje bus šalčiausios šią žiemą.

Vidurio Lietuvoje – Kauno, Marijampolės, Panevėžio regionuose – termometro stulpeliai gali nukristi maždaug iki 12–16 laipsnių žemiau nulio. Tad belieka viltis, kad Kęstučio g. 55-ojo namo gyventojams per pačius didžiausius šalčius šildymas bus atnaujintas.

Papildyta 16.30 val. 16.17 val. šilumą tiekiančios bendrovės „Kauno energija“ dispečeriui buvo pranešta, kad nesandarumas likviduotas ir pastato šildymo sistema pradėta pildyti šilumnešiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius