Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22

Dauguma per balsavimą dėl V.Pranckiečio sugadintų biuletenių identiški: vėl fotografavo?

Prieš pusantrų metų Seimui balsuojant dėl apkaltos Mindaugui Basčiui paaiškėjo, kad Seimo nariai slaptuose balsavimuose elgiasi ne visai paslaptingai. Tąkart savo biuletenių nuotraukas paviešino Justas Džiugelis ir Mantas Adomėnas. Dabar viešų nuotraukų nėra, tačiau įtarimų, kad slapto balsavimo biuleteniai sprendžiant Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio likimą galėjo būti fotografuojami – ne mažiau.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokią mįslę pakurstė faktas, kad sugadinta buvo neįprastai daug – net vienuolika – biuletenių.

Be to, balsus skaičiavę Seimo nariai pastebėjo, kad dauguma biuletenių buvo sugadinti identišku būdu – pažymint abu variantus.

Kad sugadinti biuleteniai buvo būtent taip, 15min patvirtino du skaičiavimo komisijos nariai: konservatorius Dainius Kreivys ir Vytautas Bakas.

Šiandien kaip tik frakcijos posėdyje seniūnas sakė: balsuojate pagal sąžinę, – teigė J.Jarutis.

„Iš sugadintų biuletenių abu variantai buvo užbraukti 9 biuleteniuose. Du buvo išvis nežymėti biuleteniai. Taip buvo sugadinti biuleteniai. Nebuvo jokių ženklų, jokių skirtingų spalvų. Mes žiūrėjome tuos dalykus atidžiai. To nebuvo“, – teigė D.Kreivys.

Buvęs „valstiečių“ frakcijos narys, dabar priklausantis Mišriai Seimo narių grupei, Vytautas Bakas antrino D.Kreiviui. Anot jo, biuleteniai buvo sugadinti dvejopai – užbraukiant abu langelius arba abu juos paliekant nepažymėtus.

„Abu langeliai neužbraukti arba abu langeliai užbraukti – taip atrodė maždaug“, – nurodė Seimo narys. Suplėšytų biuletenių ar subraukytų netvarkingai, anot jo, nebuvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimas Andrikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimas Andrikis

Lemtingas vienuoliktukas

Panaši situacija buvo susiklosčiusi ir per balsavimą dėl apkaltos nacionaliniam saugumui pavojingus ryšius nuslėpusiam M.Basčiui. Sutapimas, kad tuomet sugadinti taip pat buvo vienuolika biuletenių.

Už M.Basčio mandato panaikinimą tuomet balsavo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys. Mandatui panaikinti reikėjo ne mažiau kaip 85 balsų „už“. Taigi M.Bastys mandatą išsaugojo. Seimo nario vietos jis atsisakė kitą rytą po šio balsavimo ir tai padarė savo noru.

Tačiau paaiškėjus, kad balsavimas dėl apkaltos žlugo, Seime kilo skandalas. LVŽS ir konservatoriai ėmė kaltinti vieni kitus M.Basčio saugojimu.

Būtent tokiame kontekste premjeras Saulius Skvernelis tada pareiškė, kad už apkaltą M.Basčiui balsavę „valstiečiai“ gali tai įrodyti. Neoficialiomis žiniomis, LVŽS atstovai fotografavo savo biuletenius.

Tuomet Seimo Teisės departamentas pareiškė, kad biuletenių fotografavimas yra netoleruotinas. Taip, pasak departamento, pažeidžiamas slapto balsavimo principas.

Ieškos kaltų

Dabar komentuodamas balsavimo dėl V.Pranckiečio atšaukimo rezultatus, R.Karbauskis teigė esąs įsitikinęs, kad dalis Seimo „valstiečių“ Seimo pirmininkui palaikymo nereiškė.

„Esu visiškai tikras, kad taip nėra. Esu visiškai tikras“, – dėstė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis darė prielaidą, kad balsavimą dėl V.Pranckiečio sužlugdė kažkuri frakcija iš valdančiųjų ir žadėjo išsiaiškinti, kuri.

„Manau, kad kažkuri tai iš frakcijų [nebalsavo]. Mes tai išsiaiškinsim kartu sėdėdami, žiūrėdami vieni kitiems į akis, kodėl nebalsavo, kokiais argumentais remiantis,“ – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Opozicija nedalyvavo balsuojant dėl V.Pranckiečio likimo, prie balsadėžės atėjo keli Mišrios Seimo narių grupės atstovai – Rimantas Jonas Dagys, Petras Gražulis bei valdantieji.

J.Jarutis: „Balsuota pagal sąžinę“

Seimo LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis paneigė, kad „valstiečiams“ buvo duotas nurodymas fotografuoti balsavimo biuletenius, įrodant, kad jie slapto balsavimo metu palaikė V.Pranckiečio atstatydinimą.

„Netiesa. Galiu paliudyti. Šiandien kaip tik frakcijos posėdyje seniūnas sakė: balsuojate pagal sąžinę. Aš galbūt buvau tas, kuris oponavo tam – jeigu mes esame partija ir frakcija, turime priimti bendrą sprendimą. Tai šioje vietoje tai yra netiesa tikrai“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis

Klausiamas, kaip vertina tai, kad dalis balsavimo biuletenių buvo sugadinta pažymint juose abu pasirinkimo variantus – ir už Seimo pirmininko atstatydinimą, ir prieš tai, J.Jarutis svarstė, kad įvairūs žmonės įvairiai priima sprendimus.

„Iš tiesų tai yra tik du variantai sugadinti – arba abu pažymėti, arba nė vieno nepažymėti. Tai kiekvienas pasirinko“, – sakė jis.

Pasak J.Jaručio, natūralu, kad turbūt kiekvienoje valdančiojoje frakcijoje kils abejonių dėl to, kas nepalaikė V.Pranckiečio atstatydinimo. Tačiau išsiaiškinti to, pasak Seimo nario, neįmanoma – esą į žmogaus smegenis neįlįsi.

J.Jarutis mano, kad tarp parlamentarų, per balsavimą nepalaikiusių V.Pranckiečio atstatydinimo, galėjo būti ir „valstiečių“ frakcijos narių.

„Mes kai kuriuos juos žinojome. Bet, aišku, aš neturiu teisės sakyti, žmonės kiekvienas pasirinko, aš negaliu nieko atskleisti. Mes žinojome – kai kurie frakcijoje viešai apie tai kalbėjo, kad nepalaikys. O kokį jie sprendimą priėmė, vėlgi aš negaliu žinoti“, – kalbėjo Seimo LVŽS seniūno pavaduotojas.

Ar jų atžvilgiu gali būti imtasi kokių nors sankcijų? J.Jaručio teigimu, situaciją reikia įvertinti. Tačiau tai esą bus daroma ne šiandien ir ne dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius