Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 06

Dėl 89 metų senelio širdies problemų anūkas apkaltino vakciną nuo COVID-19, bet medikai rekomenduoja skiepytis ir antrąkart

Skiepai nuo COVID-19 tebekelia daug aistrų. Šiauliuose nutikusi istorija, kai po pirmosios vakcinos sustreikavo 89 metų vyro širdis, papiktino jo artimuosius, kurie įsitikinę – tai skiepijimo pasekmė. Medikai ramina, kad tai galėjęs būti sutapimas, nors ir pripažįsta, kad tokio amžiaus žmogui bet kokia medicininė intervencija gali būti pavojinga.
Respublikinė Šiaulių ligoninė
Respublikinė Šiaulių ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi garbaus amžiaus šiauliečio anūkas Benas, tvirtindamas, kad jo seneliui vakcina nuo COVID-19 atnešė daugiau negalavimų, nei jie galėję įsivaizduoti.

Sveikas ir sportiškas, nors 89-erių

Anot anūko, būtent po pirmosios vakcinos injekcijos senelis atsidūrė ligoninėje ir patyrė net dvi širdies operacijas. O iki tol buvo sveikas, stiprus, sportiškas vyras.

„Su dideliu atsidūsimu bei liūdesiu noriu pasakyti viešai, kad šie skiepai – rusiška ruletė. Rašau šitą laišką, nes labai myliu savo senelį, kuris manimi rūpinasi nuo pirmos dienos, todėl tikrai nežadu tylėti nutikus šiam atvejui“, – emocingai rašė Benas.

Jis pasakojo, kad senelis, 89 metų tvirtas vyrukas iš Šiaulių, visą gyvenimą atsidavęs sportui. Taip pat sportuojantis iki šiol. Kiekvieną rytą nepriklausomai nuo metų laiko ar oro sąlygų: ar tai būtų liūtis ar pūga, jis keliasi 7 val., daro reguliarią mankštą lauke, bėgioja.

„Mankšta ne šiaip sau, kad kaulai netraškėtų, o į ją įdedama visa širdis, kiekvienas pratimas turi savo seriją. Turintis geležinę valią, sveikatą, nerealiai pozityvų požiūrį į gyvenimą, jis sugeba su šypsena veide džiaugtis kiekviena akimirka – būdamas neregys (praradęs regą per Antrąjį pasaulinį karą). Senelio sveikata kaip šveicariškas laikrodis – jokių defektų, viskas veikia sklandžiai, jokių nusiskundimų, skausmų ar gretutinių ligų (kaip turi dažnas garbaus amžiaus žmogus).

Daugelis iš mūsų, bijodami klastingojo koronaviruso, griebiamės skiepo. Ne išimtis ir mano senelis, gavęs šansą pasiskiepyti „Pfizer-BioNTech“ vakcina, jis net nedvejojo. Jis sveikas, stiprus žmogus, norintis gyventi ir mėgautis savo užtarnauta pensininko laisve“, – taip apie senelį kalbėjo anūkas.

Senelio sveikata kaip šveicariškas laikrodis – jokių defektų, viskas veikia sklandžiai, jokių skausmų, nusiskundimų ar gretutinių ligų.

Dvi dienos po skiepo – į ligoninę

Senelis paskiepytas, anot anūko, buvo sutartu laiku, vasario 24 dieną, Šiaulių centrinėje poliklinikoje.

Iš karto po skiepo žmogus jautėsi tikrai gerai, tačiau jau kitą dieną, kaip pasakoja Benas, pulsas nukrito iki 35 kartų per minutę.

„Sveikata paskelbia streiką – nėra jėgų, silpna. Na gal čia vienas iš šalutinių poveikių? Širdies sutrikimai nėra įtraukti į šalutinių poveikių sąrašą. Laukiame rytojaus – gal viskas bus tvarkoje? Vasario 26 d. situacija nesikeičia, o tik blogėja – pulsas beprotiškai žemas, nerimas ir blogos mintys užspaudžia smegenis, senelis skubiai vežamas pas gydytoją.

Belipant poliklinikos laiptais seneliui užtemsta akyse, išmuša šaltas prakaitas – tai ženklas, kad skubiai reikia pagalbos, nes tokiam amžiuje visko būną, bet, kaip ir minėjau, – toks geležinis vilkas sunkiai pakertamas. Iškvietus greitąją, senelis vežamas į Šiaulių Respublikinę ligoninę. Jo naujieji laikini namai – Kardiologinis skyrius“, – emocingai pasakoja Benas, tvirtindamas, kad jo senelis niekada neturėjo širdies problemų.

Zitos Katkienės nuotr./Šiaulių ligoninėje paskiepyti pirmieji medikai
Zitos Katkienės nuotr./Šiaulių ligoninėje paskiepyti pirmieji medikai

Paaiškėjo, kad jam teks skubiai atlikti širdies operaciją – įdėti širdies stimuliatorių. Garbaus amžiaus vyrui teko ištverti net dvi operacijas.

„Kas kaltas? Šūdina ir skaudžiai kandanti vakcina ir jos nekontroliuojamas šalutinis poveikis. Norėjo likti sveikas nuo viruso, o gyvenimas nusidažė tamsiausiomis spalvomis. Vakcina yra loterija, kažką apsaugo nuo viruso, kažkam kiša koją – apsunkina gyvenimą. Būkite atsargūs ir gerai apgalvokite, ar tikrai to norite?“ – neslėpė pykčio Benas.

Gali būti susiję

Respublikinės Šiaulių ligoninės, kur ir gydytas šis žmogus, atstovai sako, kad situacija nėra išskirtinė, galbūt susijusi ir su vakcinavimu, tačiau vis tiek ragina šį pacientą pasiskiepyti ir antrąja skiepo nuo COVID-19 doze.

Kaip pasakojo Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro vadovė, gydytoja kardiologė dr. Nora Kupstytė-Krištaponė, 89 metų vyras į Respublikinę Šiaulių ligoninės Skubiosios medicinos pagalbos skyrių buvo atvežtas greitosios medicinos pagalbos medikų.

Nederėtų pamiršti, jog COVID-19 liga komplikuojasi ir turi blogas baigtis būtent vyriausiems asmenims, todėl pacientui patarėme skiepytis ir antrąja vakcinos doze.

„Jam buvo diagnozuotas retas širdies susitraukimų dažnis, elektrokardiogramoje buvo matoma atrioventrikulinė blokada (2 laipsnio) ir intraskilvelinė blokada (dešinės Hiso pluošto kojytės). Pacientas nebuvo vartojęs širdies susitraukimų dažnį retinančių vaistų, todėl skubiai implantuotas elektrokardiostimuliatorius.

Senyvo amžiaus pacientams neretai prireikia elektrokardiostimuliatoriaus dėl degeneracinių (amžinių) širdies raumens ir širdies laidžiosios sistemos pokyčių. Vėliau sužinojome, jog šiam pacientui simptomai (bradikardija – mažas širdies susitraukimų dažnis) atsirado praėjus dviem paroms po skiepo. Pacientas teigė, jog anksčiau tokių simptomų nejuto, nepastebėjo“, – sakė centro vadovė.

Gydytojos teigimu, peržiūrėjus medicininius vakcinos duomenis (įvertinus kitų šalių vyresnio amžiaus pacientų skiepijimo patirtį), kardiovaskulinės sistemos simptomai yra nedažni, sudaro 10-15 proc. nuo visų nepageidaujamų reakcijų, kurios užregistruotos po vakcinacijos.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

„Tiesa, jų pasireiškimas dažnesnis vyresniojo amžiaus asmenims. Literatūroje nurodoma tiek tachikardija, tiek bradikardija (retas širdies susitraukimų dažnis). Negalima paneigti, jog galimas ir sutapimas, nes net sąlygiškai geros sveikatos, fiziškai aktyvus vyresnio amžiaus žmogus gali turėti nusilpusią širdies elektrinę veiklą ar laidumo sutrikimus, kurie gali būti nejuntami, kol širdies veikla suretėja ženkliai, t.y. pulsas tampa mažesnis nei 40 kartų per minutę.

Dauguma pacientų, stacionarizuojamų elektrokardiostimuliatoriaus implantacijai yra senyvo amžiaus. Situacija nėra išskirtinė – kiekvieną mėnesį kardiologijos stacionare gydome skubiai paguldytus 4-6 vyresniojo amžiaus pacientus, kurie atvyksta pajutę retą širdies veiklą ir su tuo susijusius simptomus (silpnumą, galvos svaigimą ar net nualpimą)“, – teigė dr. N.Kupstytė-Krištaponė.

Situacija nėra išskirtinė – kiekvieną mėnesį kardiologijos stacionare gydome skubiai paguldytus 4-6 vyresniojo amžiaus pacientus, kurie atvyksta pajutę retą širdies veiklą ir su tuo susijusius simptomus.

Anot gydytojos, pacientui yra 89 metai, todėl bet kokia medicininė intervencija gali būti rizikinga – taip pat ir vakcinacija:

„Tačiau nederėtų pamiršti, jog COVID-19 liga komplikuojasi ir turi blogas baigtis būtent vyriausiems asmenims, todėl šiam pacientui patarėme skiepytis ir antrąja vakcinos doze.

Džiaugiamės, kad laiku suteikėme pagalbą linksmam ir energingam, aktyviam žmogui, linkime jam sveikatos ir primename, kad, implantavus širdies elektrokardiostimuliatorių, reikalinga kasmetinė prietaiso patikra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius