Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 26

Migracijos departamentas atkerta dokumentų negaunantiems užsieniečiams: 16 tūkstančių prašymų nagrinėjo 12 darbuotojų

Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai vienas per kitą piktinasi tuo, kad sklandžiai susitvarkyti dokumentus mūsų šalyje dažniausiai tiesiog neįmanoma. Kaune studijuojantis jaunuolis iš Kazachstano neseniai tikėjosi laikiną leidimą gyventi Lietuvoje gauti skubos tvarka, tačiau iš migracijos specialistų gavo ne dokumentus, o pažadą grąžinti permoką už skubų dokumentų tvarkymą. Migracijos departamento (MD) atstovai 15min teigė, kad pašymų nagrinėjimas tikrai užtrunka, nes prašytojų – 1,3 tūkst. kartų daugiau, nei dokumentų rengėjų.
Kauno migracijos skyriuje
Kauno migracijos skyriuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaunietis Antanas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.) 15min pasakojo nebegalintis apsikęsti migracijos specialistų darbo.

Jo teigimu, du jo giminaičiai iš Kazachstano Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja trečius metus ir mūsų šalis jiems labai patinka, tačiau jie čia likti nenori vien dėl to, kad kaskart norint prasitęsti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, jiems tenka giliai įkvėpti ir nusiteikti, kad tai kainuos nervų.

Taip buvo ir pastarąjį kartą. Anot Antano, vienas iš giminaičių kreipėsi dėl leidimo gyventi Lietuvoje parengimo skubos tvarka, toks leidimas yra brangesnis, kainuoja 172 eurus.

Skubiai toks dokumentas turi būti išduodamas per 2 mėnesius, o bendra tvarka – per 4, toks nagrinėjimo būdas užsieniečiui kainuoja 86 eurus.

Nuėjęs į Kauno migracijos skyrių vaikinas išgirdo, kad skubos tvarka dokumentų jis negaus, o pinigai už šią paslaugą bus grąžinti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno migracijos skyriuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno migracijos skyriuje

„Čia tik vienas iš momentų. Prieš porą dienų žmogus eilėje pralaukė 6 valandas“, – sakė vaikino dėdė.

Antano teigimu, studentui pažadėjo dokumentą parengti po mėnesio, per jį jis niekur negali pajudėti – turi būti Lietuvoje.

„Čia pasityčiojimas. Tų studentų ten pilna. Giminaitis jau trečius metus mokosi, man nesuvokiama, ką dar reikia tikrinti, jei jis Lietuvoje buvo tuos dvejus metus visą laiką. Vėl iš naujo dokumentai, tas pats tikrinimas, visų dokumentų nešimas iki absurdo“, – aiškino Antanas.

Kadangi dokumentai laiku giminaičiui nebuvo padaryti, Antanas parašė Migracijos departamentui, ar taip gali būti, ir gavo lakonišką atsakymą, kad gali, ir jei taip nutinka, už skubą sumokėti pinigai grąžinami.

„Eilės, nepagarbus elgesys, krūvos bereikalingų dokumentų rinkimas, visiškai tam nepritaikytos patalpos Kaune. Visa tai daro gėdą šalies įvaizdžiui. Kreiptis į juos – beviltiška“, – įsitikinęs kaunietis.

12-ai tarnautojų per metus teko 16 tūkst. prašymų

Migracijos departamento vyriausiasis patarėjas Janas Vidickas 15min paaiškino, kad skubos tvarka laikinas leidimas gyventi Lietuvoje turi būti išduotas ne vėliau kaip per 2 mėnesius, bet tik tokiu atveju, jei netrūksta dokumentų. Jei trūksta, užsienietį privaloma informuoti ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo pateikimo dienos ir nurodyti, per kie laiko jis turi pateikti dokumentus – tik tada atnaujinamas jo prašymo nagrinėjimas.

„Kiekvienu atveju užsieniečio byla yra nagrinėjama individualiai, atliekami patikrinimai, kurie yra būtini ir pakankami sprendimui priimti: ar užsieniečio gyvenimas gali grėsti valstybės saugumui, viešajai tvarkai, ar duomenys, kuriuos pateikė užsienietis, atitinka tikrovę, ar yra rimtas pagrindas manyti, kad gali kilti užsieniečio nelegalios migracijos grėsmė ir kt.“, – raštu pateiktuose atsakymuose teigė jis.

Departamento atstovas paaiškino, kad būna atvejų, kai departamentas negauna visų atsakymų ar informacijos, tada nagrinėjimo terminas pratęsiamas iki 4 mėnesių, o pinigai už skubą grąžinami.

Anot J.Vidicko, pastaruoju metu prašymų nagrinėjimas užtrunka, nes tiesiog trūksta žmonių.

Jo teigimu, pernai buvo gauta 16,1 tūkst. prašymų išduoti ar pakeisti leidimus laikinai gyventi mūsų šalyje, kuriuos nagrinėjo 12 valstybės tarnautojų, tad vienam teko 1345 prašymai.

„Įvertinus laiką, būtiną užsieniečio prašymo dėl leidimo laikinai gyventi nagrinėjimui, gautų prašymų, kurių skaičius didėja su kiekvienais metais, ir juos nagrinėjančių valstybės tarnautojų skaičių, nustatyta, kad vienam valstybės tarnautojui tenkantis darbo krūvis beveik 3 kartus viršija normalų“, – teigė J.Vidickas.

Jis pabrėžė, kad užsieniečių prašymai nagrinėjami nuodugniai, todėl susidarė situacija, kad departamento valstybės tarnautojai neturi galimybės prašymų išnagrinėti nedelsdami, o laiku išnagrinėti asmenų prašymus ir priimti sprendimus dėl didelio darbo krūvio sudėtinga, tačiau stengiamasi tai daryti operatyviau, be to, pernai gruodį MD įsteigta 12 papildomų pareigybių, dalis procedūrų keliamos į elektroninę erdvę.

J.Vidickas aiškino nieko negalintis pasakyti apie Kauno migracijos skyriaus darbą, nes jis – Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato, o ne MD padalinys.

Tačiau komisariato atstovė spaudai Justina Kazragytė 15min nurodė, kad Migracijos skyrius priima dokumentus, o nagrinėja ir sprendimą priima Migracijos departamentas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno migracijos skyriuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno migracijos skyriuje

Skyriuje – nesibaigiančios eilės

Trečiadienį Kauno migracijos skyriuje apsilankęs 15min fotografas Erikas Ovčarenko įsitikino, kad 15min skaitytojo Antano pasipiktinimas nėra laužtas iš piršto. Apsilankymo metu iš tiesų koridoriuje visos kėdės buvo užimtos, o dar tiek pat žmonių ramstė sienas. Užkalbinti rusakalbiai neslėpė, kad eilėje jau laukia tris valandas, tiesa, tai jiems nuotaikos nė kiek nesugadino – vyrai juokavo tarpusavyje.

Fotografas ant vienų durų pastebėjo užklijuotą raštelį, kad darbuotojams – pertrauka, tačiau užsieniečiai patikino, kad tai – tik sutapimas, paprastai dirba visi kabinetai, tiesa, tai situacijos nekeičia, eilėje tenka laukti po keletą valandų. Viena darbuotoja 15min fotografui patvirtino, kad eilėse čia reikia palūkuriuoti, o priežastis paprasta – norinčiųjų susitvarkyti dokumentus daugiau, nei spėjama aptarnauti.

Kaip teigė J.Kazragytė, užsieniečių srautai Kauno Migracijos skyriuje yra kintantys ir priklauso nuo daugelio dalykų: ugdymo įstaigų priimtų studentų skaičiaus, sesijų laikotarpių, nuo pateiktų dokumentų terminų: „Atvykstančių užsieniečių srautai nuolat stebimi, analizuojami ir į tai atsižvelgiama organizuojant tolimesnę veiklą. Siekiant gyventojams paslaugas suteikti kuo operatyviau ir patogiau, padedant sutaupyti jų laiką, visuomet rekomenduojama rezervuoti apsilankymo laiką elektroninių policijos paslaugų portale www.epolicija.lt.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius