Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 29

Dėl emigrantų „kalėdinio srauto“ Kauno poliklinika ėmėsi naujovių: kraujo tyrimai – ir šeštadienį

Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša paneigė pasklidusias kalbas, kad už bet kokius gydytojo paskirtus kraujo tyrimus nuo gruodžio mėnesio pacientams teks susimokėti. Anot jo, naujovė šią žiemą tik viena – išaugus iš užsienio grįžusių bei sveikatą panorusių pasitikrinti emigrantų srautui, poliklinikos laboratorija dirbs ir šeštadieniais.
Kalniečių poliklinika
Kalniečių poliklinika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaune pasklido kalbos, kad Kauno miesto poliklinikos vadovybė visiems padaliniams prieš maždaug 1,5 mėnesio nurodė už paskirtus kraujo tyrimus iš visų pacientų imti pinigus.

Neva nebelieka nemokamų tyrimų, nes įsigaliojo naujas įsakymas, tik koks – neaišku.

Kauno miesto poliklinikos vadovas P.Kibiša šias kalbas pavadino „nesąmone“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Kibiša

„Vieną dalyką, tik ką padarėme gruodžio mėnesį, tai Dainavos padalinyje ir šeštadieniais ėmė veikti laboratorija. Žmonės, kurie net neprisirašę prie mūsų poliklinikos ar neturi siuntimo, gali atvykti ir pasidaryti tyrimus. Taikėme ir į šventėms grįžtančius lietuvius, kurie yra nedrausti ir nori pasidaryti tyrimus. Darome juos vietoje ir darome greitai, greičiau nei visi kiti. Tai vienintelis pasikeitimas laboratorijoje“, – naujovę įvardijo P.Kibiša.

Anot jo, sveikatos ministras yra numatęs kraujo tyrimų kainodarą ir pati poliklinika, kaip viešoji įstaiga, nieko keisti savo nuožiūra negali.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kalniečių poliklinika
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kalniečių poliklinika

Teigia, kad bus patogiau

Iš viso Kauno miesto poliklinika turi dvi laboratorijas su mėginių analizatoriais – jos įsteigtos Dainavos ir Šilainių mikrorajonuose. Kadangi Dainavos poliklinika šeštadieniais yra atidaryta dėl veikiančios kompiuterinio tomografo paslaugos (norisi ir savaitgaliais išnaudoti brangią aparatūrą), nuspręsta ne darbo dieną atverti ir laboratorijos duris.

Šeštadieniais kraujo tyrimai daromi, pasak P.Kibišos, bendra tvarka. Jei gydytojas paskyrė tyrimus Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustam poliklinikos pacientui, nuo šiol jis galės rinktis – į procedūrinį ateiti darbo dienos rytą ar šeštadieniais. Daugeliui parankesnis gali būti savaitgalis.

„Daugelį tyrimų yra rekomenduojama daryti nevalgius, iš ryto. Pacientas juk nesėdės visą dieną nevalgęs, o atsiprašyti rytais iš darbo kartais yra sudėtinga. Žmonių patogumui padarėm, kad laboratorija veiktų ir šeštadienį. Gali užsirašyti, kaip patogiau. Be to, daugelis net nežino, kad gali pasidaryti tyrimus ir be gydytojų siuntimo. Tai – papildoma galimybė, papildomas laikas“, – paaiškino Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Poliklinikoje mokamos paslaugos tesiekia gal 5 proc. visų paslaugų.

Jis nesupranta, iš kur galėjusios kilti kalbos apie nemokamų tyrimų su gydytojo siuntimu panaikinimą.

„Kažkodėl dėl privačių sveikatos priežiūros įstaigų niekas nepergyvena, kad reikia priemokas, darantis tyrimus, mokėti. O pas mus pagal ministro nurodytus įkainius jautriai reaguoja. Toks gyvenimas.

Poliklinikoje mokamos paslaugos tesiekia gal 5 proc. visų paslaugų. Anksčiau 2-3 proc. buvo. Taigi 95 proc. mūsų teikiamų paslaugų dabar yra apmokamos iš PSD fondo. Kažkiek didėja tų mokamų paslaugų skaičius, bet nedaug“, – patikino P.Kibiša, dar kartą pabrėžęs, jog jokių planų papildomai apmokestinti pacientus, nėra, nesikeitė nei įkainiai, nei ministerijos įsakymai.

Emigrantai kasdien plūsta dešimtimis

Užsiminė jis ir apie tai, kad dalis patalpų atsilaisvino ir Šilainiuose – svarstoma, ar laboratorijos neatidaryti ir ten.

„Patalpas apžiūrėjome. Sprendėme, ar tilptų ten mūsų dideli analizatoriai, ar galėtume ten tiek pat daryti tyrimų, kaip Dainavoje. Kadangi magnetas pas mus dirba savaitgaliais Šilainiuose, galim gal ir laboratoriją paleisti, kad dirbtų“, – mintis išdėstė P.Kibiša.

Paklaustas, ar nebus nuostolinga dirbti ir šeštadieniais, juk reikia mokėti papildomą atlygį darbuotojams, Kauno miesto poliklinikos vadovas atsakyti į šį klausimą dar negalėjo.

„Dabar ir žiūrim, gruodžio mėnesį, kai yra didžiausia tyrimų paklausa, koks balansas gaunasi. Gruodį labai auga laboratorinių tyrimų poreikis. Auga jis ir dėl to, kad kalėdiniam laikotarpiui grįžta daug užsienyje gyvenančių lietuvių. Grįžta su šeima šventes praleisti, o kartu ir dantis pigiau susitvarkyti, tyrimus pasidaryti. Dešimtimis per dieną pas mus jų apsilanko. Nenorime, kad eilės darbo dienomis būtų. Matome, kad dalį srauto galime nukrauti šeštadieniais. Išbandysime gruodį, pažiūrėsime, ar pajamos atperka tuos papildomus kaštus, ar ne“, – paaiškino P.Kibiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius