-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 01

Dėl galimo neteisėto policijos sekimo Seimo pirmininkė mato pagrindą ikiteisminiam tyrimui

Dėl policijai mestų kaltinimų galbūt vykdžius neteisėtą kriminalinę žvalgybą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako matanti pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą, bet nepritaria atskiros laikinosios komisijos parlamente sudarymui.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Iš tos informacijos, kurią ir aš pati gavau, ir kolegos frakcijų seniūnai gavo, ir kuri nuskambėjo viešai, matyt, čia tikrai yra erdvės ir poreikio ikiteisminiam tyrimui, kadangi kaltinimai mesti yra labai rimti“, – Žinių radijui trečiadienį kalbėjo parlamento vadovė.

„Kalbant apie Seimo, manyčiau, reikia pirmiausia išnaudoti įrankius, kuriuos jau turime, turime ir specialią Kriminalinės žvalgybos komisiją, yra Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Reikia dar rimtai pasverti, ar yra poreikis, ar yra ką tirti Seimui per laikinosios komisijos priemonę, kaip siūlo kai kurie opozicijos atstovai“, – sakė ji.

Seimo vadovė akcentavo, kad Seimo tyrimų komisijos turėtų įsijungti tik „kai yra tam tikras politinis aspektas vieno ar kito klausimo“.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas jau yra prokuratūrai persiuntęs tą raštą, matyt, dabar laukiame reakcijos iš ten“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Dėl įvairių pažeidimų atleistas buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) vyriausiasis tyrėjas Algimantas Martinkus prašo V.Čmilytės-Nielsen inicijuoti parlamentinės komisijos sudarymą dėl galbūt neteisėtų kriminalinės žvalgybos tyrimų.

Jis taip pat prašo tirti, jo teigimu, neteisėtus kai kurių buvusių ir esamų policijos vadovų veiksmus: buvusio Lietuvos kriminalinio policijos biuro vadovo Rolando Kiškio, buvusio jo pavaduotojo Andžejaus Roginskio, buvusio Imuniteto tarnybos vado, dabartinio teisingumo viceministro Elano Jablonsko, taip pat dabartinio biuro viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, aukštų pareigūnų Gintaro Gečėno, Ginto Venclovo.

A.Martinkus antradienį apkaltino buvusius aukštus pareigūnus, kad šie kovoje dėl įtakos jam nurodė be pagrindo sekti tuometinį Valstybės apsaugos sienos tarnybos (VSAT) vadą, dabartinį policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą, tuometinį Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, tuometinį Kauno apskrities policijos viršininką Darių Žukauską, Seimo narį ir vėliau aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, parlamentarą Artūrą Skardžių ir kitus. Taip pat jis kaltina, jog LKPB vadovo pavaduotojas A.Roginskis jam nurodė melagingai susieti Palangos gelbėtojų stoties vadą Joną Pirožniką su Kauno „Kamuolinių“ grupuote, taip inicijuojant kriminalinę žvalgybą.

Taip pat skaitykite: Policijos vadovybei – skandalingi kaltinimai dėl neteisėto sekimo: minimi R.Požėla, J.Pirožnikas, A.Stončaitis

Policijos departamentas atmeta A.Martinkaus kaltinimus, pabrėždamas, kad jie „neatitinka tikrovės“. Policija nurodo, kad pareigūnas buvo atleistas dėl ryšių bei informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu, taip pat dėl kriminalinės žvalgybos teisės aktų, veiklos ir procedūrų reglamentuojančių kriminalinę žvalgybą, policijos tarnybinės informacijos naudojimą, pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius