Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 12 /12:49

Dėl išvados apie Naisių vasarą R.Karbauskis planuoja kreiptis į teismą: „Niekas nieko nereklamavo“

Dėl Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupės parengto išvados projekto apie paslėptą politinę reklamą seriale „Naisių vasara“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, serialo scenarijaus autorius Ramūnas Karbauskis žada kreiptis į teismą.
Ramūnas Karbauskis „Naisių vasaros“ spaudos konferencijos metu
Ramūnas Karbauskis 2013 m. vykusios „Naisių vasaros“ spaudos konferencijos metu / Žydrūno Budzinausko nuotr.

„Bet kokiu atveju bus kreiptasi į teismą dėl to, kad tokių išvedžiojimų niekieno atžvilgiu daugiau nebebūtų daroma. Iš tikrųjų truputį juokinga, kad pradedama tokius dalykus rašyti ir šnekėti, kurie nieko bendro su realybe neturi. Niekas niekada jokiam seriale nieko nereklamavo“, – LRT „Panoramos“ laidai trečiadienį sakė R.Karbauskis, spėjęs, kad galutinis VRK sprendimas dėl paslėptos reklamos „valstiečiams“ bus palankus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdis

Išvados projektas prajuokino

Ketvirtadienį „Žinių radijui“ R.Karbauskis kalbėjo jau šiek tiek kitaip. Jis patikino skaitęs parengtos išvados projektą ir „truputį juokęsis“, tačiau apie teismus nebeprasitarė.

„Įsivaizduokit, jeigu išvadoje [...] tekstas, vienas personažas sako kitam: jeigu tu esi išgėręs tu negali būti bendrovės teritorijoj, nes tai gresia tavo ir kitų žmonių sveikatai. Nebūti išgėrusiam prie technikos ir t.t. Ir tai yra vertinama kaip partijos reklama.

Viskas, kas šnekama apie alkoholio vartojimą, yra partijos reklama. Aš tik galiu pasakyt, jeigu tai yra vardinama kaip Valstiečių-žaliųjų partijos reklama, tai lygiai taip pat gali būti sakoma, kad tai yra konservatorių partijos reklama ar kitos partijos reklama, nes daug partijų šnekėjo apie alkoholio žalą ir apie tai, kokius sprendimus reikia [priimti]. Bet ten tiesiog yra personažų kalbėjimas apie alkoholį, tai suskaičiuojama sekundėm ir sakoma, kad tai yra reklama rinkėjams. Toliau seriale yra šnekama apie priklausomybes nuo azartinių žaidimų ir t.t. personažų pokalbiuose, ir tai yra reklama partijos“, – išvados projekto turinį komentavo parlamentaras.

Svarbiausia, anot R.Karbauskio, kad VRK darbo grupė nenustatė ryšio tarp serialo ir rinkimų rezultatų.

„Tada, kada buvo rodomas serialas, jokie rezultatai negerėjo rinkimuose „valstiečių“, o kada jau nebebuvo jokių užuominų ir nieko nebėra, kas būtų susiję su manim ar su kažkuo tai dar, rezultatai gerėjo.

Išvada yra tokia, kokia turėtų būti. O kad epizodai aprašomi ir sakoma, kad tai reklama, matyt, kad pabandysime išsiaiškinti, kaip tie personažų pokalbiai tampa reklama“, – sakė politikas.

L.Ulevičius: epizodai gali būti traktuojami įvairiai

LVŽS komunikacijos vadovas Liutauras Ulevičius, trečiadienį kalbėjęs „Žinių radijuje“, kvestionavo VRK darbo grupės kompetenciją, tikino, kad VRK vilkina išvadų priėmimo procesą. Jo įsitikinimu, esminių pažeidimų dėl seriale paslėptos politinės reklamos nėra, bet neneigė, kad smulkių epizodų gali pasitaikyti.

„Jeigu ten kokiam epizode pažeidimas padarytas, tikrai pripažinsim ir nematom tame problemų. Bet dabartinėj situacijoj, tame išvados projekte, kuris yra pateiktas, tikrai nėra pagrindo kalbėt apie kažkokius esminius [pažeidimus]. Galbūt vienas kitas epizodas gali būti traktuojamas įvairiai [...]“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Ulevičius.

VRK darbo grupė nustatė, kad atskiri serialo „Naisių vasara“ epizodai gali būti laikomi paslėpta politine reklama, bet viso serialo tokiu laikyti negalima, pažeidimų nesiūloma pripažinti šiurkščiais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius

VRK darbo grupės parengtame išvadų projekte, kurio svarstymas atidėtas liepos 17 dienai, konstatuota, kad už serialo kūrimą mokėjo R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“, tačiau nerasta duomenų, kad įmonė seriale siekė reklamuoti savo savininką, kuris pats kūrė serialo scenarijų, ir jo partiją.

VRK dėl išvados spręs liepos 17-ąją

Nustatyta, kad politinė nepažymėta ir draudžiama LVŽS reklama seriale rodyta, kai serialo herojai kalbėjo apie kovą su alkoholizmu, priklausomybę nuo lošimų. Taip pat, kai seriale rodyti LVŽS laikraščiai „Už žemę ir žmogų“, partijos logotipas ir dalyti kalendoriai.

Taip pat teigiama, kad LVŽS ir serialo logotipai nėra tapatūs, o pagrindinis serialo herojus esą nėra laikytinas R.Karbauskio prototipu. Panašumas, anot VRK darbo grupės, tik atsitiktinis.

Vis dėlto darbo grupė nurodo nenustačiusi, kad serialo herojų kalbos apie skalūnines dujas ir kitus „valstiečiams“ aktualius klausimus būtų politinė reklama.

TAIP PAT SKAITYKITE: LVŽS ir R.Karbauskiui palankių „Naisių vasaros“ tyrimo išvadų svarstymas atidėtas kitai savaitei

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius