-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 19 /17:53

Dėl įtartinų įrašų Panerių-Grigiškių apygardos balsavimo biuleteniuose VRK kreipėsi į teisėsaugą

​​​​​​​Po balsų perskaičiavimo Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kreipėsi į teisėsaugą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimų neteisėtų įrašų balsavimo biuleteniuose.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

VRK pranešime rašoma, kad spalio 18 d. VRK nariai atliko 2020 m. spalio 11 d. vykusiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose Panerių-Grigiškių rinkimų apygardos rinkėjų balsų perskaičiavimą. Perskaičiuojant nurodytai apygardai priskirtos Trakų Vokės rinkimų apylinkės suskaičiuotus daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenius, VRK nariams kilo įtarimų, kad mažiau kaip dešimt už vieną partiją paduotų biuletenių kandidatų reitingavimas galėjo buvo atliktas ne pačių rinkimų biuletenį pildžiusių rinkėjų. Anksčiau VRK pranešė, kad pažeidžiant įstatymus galėjo būti reitinguotas vienas Liberalų sąjūdžio kandidatas.

VRK narių įtarimus sukėlė dalis įrašų, kuriuose daugiamandatės apygardos biuletenyje, žymint vienos konkrečios partijos sąrašą ir reitinguojant kandidatą yra padaryti skirtingų spalvų rašymo priemonėmis.

Įtarimus sustiprino, kad visi įrašai reitinguojant kandidatą padaryti tos pačios spalvos (galimai ta pačia) rašymo priemone, kas kelia įtarimų, kad įrašai reitinguojant konkretų kandidatą yra galimai padaryti to paties asmens (akivaizdžiai vienoda rašysena), nurodytas to paties kandidato numeris partijos priešrinkiminiame sąraše.

Įtarimų sukėlė ir tai, kad visuose įtarimų sukėlusiuose biuleteniuose padarytas tik vienas reitingavimo įrašas (užpildytas tik pirmasis langelis), nors rinkėjams sudarytos galimybės pirmumo balsus skirti 5 kandidatams. Todėl įtariama, kad tokiu būdu, jau balsų skaičiavimo metu, galėjo būti neteisėtai atlikti papildomi įrašai tuose rinkimų biuleteniuose, kuriuose rinkėjai balsavo už vieną konkrečią partiją, tačiau nei vienam kandidatui neskyrė pirmumo balsų.

Todėl, atsižvelgiant į tai, jog kyla pagrįstų įtarimų, kad aptariamu atveju galėtų būti padaryta nusikalstama veika, VRK kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl nusikalstamos veikos pagal Baudžiamojo kodekso 173 straipsnį.

Dėl pažeidimų atleistas komisijos pirmininkas

VRK sekmadienį ėmusis perskaičiuoti Panerių-Grigiškių rinkimų apygardos balsus, vienoje iš rinkimų apylinkių – Trakų Vokės – nustatytas maždaug 10 proc. balsų neatitikimas, tačiau galutinių pirmojo turo rezultatų vienmandatėje apygardoje tai nepakeitė. Po balsų perskaičiavimo atleistas apygardos rinkimų komisijos vadovas.

Perskaičiuoti balsus šioje apygardoje VRK nusprendė po to, kai sekmadienį vykusio posėdžio metu nustatyta, kad rinkimų protokolai pateikti be parašų, trūkumų būta ir kituose dokumentuose. Suskaičiuoti tiek vienmandatės, tiek daugiamandatės apygardų balsus VRK nariams nuo vidurdienio truko bemaž iki 23 valandos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tauras Rutkūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tauras Rutkūnas

Situaciją po balsų perskaičiavimo pristatęs komisijos narys Tauras Rutkūnas BNS teigė, kad visose rinkimų apylinkėse biuletenių neatitikimai yra paklaidos ribose, tačiau Trakų Vokės apylinkėje „situacija yra stebinanti“ – čia nustatytas maždaug dešimtadalio balsų neatitikimas.

Pasak T.Rutkūno, komisijos nariai nustatė, kad vienmandatėje apygardoje buvo nepriskaičiuotas 131 rinkėjo balsas, jie pasiskirstė taip: Agnei Bilotaitei neįrašyti 73 balsai, Ritai Balčiūnienei – 37, Vydui Gedvilui – 33, Liutaurui Vičkačkai – 10, Linui Balsiui ir Rimui Andrikiui – po devynis, Karoliui Stasikėnui – trys.

Jonui Viesului priskaičiuota dešimtimi balsų per daug, devyniais balsais per daug sulaukė Andrej Kažuro, Kristina Ulevičiūtė-Rogė – keturiais per daug, Artūras Skardžius ir Tomas Keršis – vienu per daug.

„Taip pat nustatyta, kad papildomai yra dar 22 negaliojantys biuleteniai“, – BNS sakė T.Rutkūnas.

Jo teigimu, perskaičiavus balsus daugiamandatėje apygardoje nustatyta, kad čia nepriskaičiuoti 149 balsai, taip pat rasta ir 11 negaliojančių biuletenių.

„Tai mes ir darome tą išvadą, kas ir nurodyta buvo skunde kandidatės Renatos Cytackos, kad būtent apie pusantro šimto balsų paštu gautų nebuvo įtraukta į sistemą, o tuos biuletenius mes radome maišuose“, – sakė VRK narys.

Tėvynės Sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams VRK papildomai priskaičiavo 53 balsus, Laisvės partijai – 40, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai – 15, Liberalų sąjūdžiui – 14, Lietuvos socialdemokratų partijai – 11, Darbo partija – penkis, likusioms partijoms – po tris-keturis.

Perskaičiuodami balsus VRK nariai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad bent devyni vienam Liberalų sąjūdžio kandidatui atitekę pirmumo balsai gali būti įrašyti vieno ir to paties žmogaus, jau po balsavimo.

Po balsų perskaičiavimo VRK nusprendė atleisti iš pareigų Panerių-Grigiškių apygardos rinkimų komisijos pirmininką Saulių Markelevičių.

Perskaičiavus balsus šioje apygardoje, galutinis pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatas nepasikeitė – į antrąjį turą pateko konservatorė Agnė Bilotaitė ir Laisvės partijos kandidatė Rita Balčiūnienė, trečiojoje vietoje liko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatė Renata Cytacka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Galutiniais VRK patvirtintais duomenimis, A.Bilotaitė gavo 3 892 balsus, R.Balčiūnienė – 1 585, R.Cytacka – 1492.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai ir Darbo partijos kandidatas Artūras Skardžius teigia, kad nustačius reikšmingų neatitikimų Panerių-Grigiškių vienmandatėje apygardoje, turėtų būti perskaičiuoti balsai visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius