TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 27

Dėl Kinijos spaudimo – Vakarų parlamentarų parama Lietuvai

Grupė įtakingų parlamentarų iš JAV ir Europos penktadienį išsakė politinę paramą Lietuvai jos ginče su Kinija dėl Taivano atstovybės atidarymo. Kinijos politinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Lietuvai bendrame pareiškime griežtai pasmerkė JAV, Europos Parlamento, Vokietijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Švedijos, Airijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos parlamentarai.
Kinijos ir Lietuvos vėliavos
Kinijos ir Lietuvos vėliavos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Taivanas Kinija

„Lietuvos Respublikos sprendimas pasitraukti iš 17+1 formato ir ketinimas plėtoti ekonominius ir kultūrinius ryšius su Taivanu yra suverenios valstybės sprendimas, panašus į lygiaverčius kitų valstybių priimtus nepriklausomus sprendimus“, – rašoma pareiškime.

„Remiame Lietuvos Respubliką ir jos siekį bendradarbiauti su Kinija dvišaliu pagrindu ir visapusiškai derinti veiksmus su sąjungininkais Europoje ir transatlantiniais sąjungininkais. Taip pat džiaugiamės besivystančiais ekonominiais santykiais su Taivanu ir raginame Lietuvą išlaikyti dabartinę poziciją agresyvaus Kinijos elgesio atžvilgiu.

Raginame savo vyriausybes, Europos Sąjungą ir kitus sąjungininkus teikti visapusišką paramą Lietuvos Respublikai nustatant savo gyventojų ir platesnės tarptautinės bendruomenės labui tarnaujančią politiką“, – teigia parlamentarai.

Kinijos nemalonės Lietuva užsitraukė, kai Užsienio reikalų ministerija liepą paskelbė, jog Vilniuje bus steigiama Taivano atstovybė. Lietuviškai ji oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, angliškai – Taiwanese representative office.

Raginame Lietuvą išlaikyti dabartinę poziciją agresyvaus Kinijos elgesio atžvilgiu.

Tai – pirmas kartas Europos Sąjungoje, kai atstovybės pavadinime yra minimas žodis „Taivanas“. Kitur, įskaitant Latviją, misijos veikia Taipėjaus vardu. Būtent pavadinimas labiausiai supykdė Pekiną, nes tai gali būti traktuojama kaip žingsnis link Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi, pripažinimo.

Kinija atšaukė savo ambasadorių iš Lietuvos ir apsunkino Lietuvos verslo veiklą Kinijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis teigia, kad išreikštas solidarumas „dar kartą patvirtina, jog Lietuvos užsienio politika, grindžiama visų pirma demokratinėmis vertybėmis, yra vertinama, taip pat kad šiandien su Lietuva yra visos pagrindinės Vakarų valstybės ir jos neleis Kinijai demonstruoti agresijos prieš vieną iš Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių“.

„Komiteto pirmininkas tikisi, jog Kinija suvoks, kad skaldyk ir valdyk taktika, kurią taip mėgsta ir Rusijos režimas, šiuo atveju neveiks. Esame ir būsime vieningi su savo Vakarų sąjungininkais“, – teigiama pareiškime.

Opozicija teigia, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerija dėl Taivano veikė neprofesionaliai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Surplys

„Lietuva turi teisę vykdyti kokią nori užsienio politiką. Tačiau reikia pasirinkti profesionalesnes, diplomatines, o ne politines priemones. Net JAV, kurios palaikymu taip giriasi valdantieji, veikia tik TAIPĖJAUS ekonomikos ir kultūros atstovybė. Panašios atstovybės veikia daugelyje pasaulio šalių. ir Pekinui tai tinka. Tačiau mes įsispyrėme ir judame toliau su Taivaniečių atstovybe,“ – 15min teigė „valstiečių“ atstovas Giedrius Surplys.

„Dabartinės valdžios vykdomą eikliųjų žirgų užsienio politiką tiksliausiai įvertins ne JAV opozicijos veikėjai, bet Lietuvos verslas, kuris pajus tiesiogines jos pasekmes. Ne dėl kitų valstybių pagyrų, o dėl Lietuvos piliečių interesų turi būti vykdoma mūsų užsienio politika“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius