Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 28 /15:50

Dėl korupcijos teismų sistemoje STT krečia Druskininkų savivaldybę: susiję su „Vijūnėlės dvaru“

Atliekami būtini proceso veiksmai keliose viešojo sektoriaus institucijose, antradienį pranešimu spaudai informuoja Generalinė prokuratūra. Kratos Druskininkų savivaldybėje ir Statybų inspekcijoje susijusios su dabar jau nugriauto „Vijūnėlės dvaro“ byla – tyrėjų užčiuoptos galimos korupcijos gijos nuvedė į teismų sistemą. Tuo metu kurorto meras R.Malinauskas apie STT veiksmus savivaldybėje pareiškė taip: „Nebuvau susitikęs pareigūnų.“ Merijos atstovė spaudai informavo, kad savivaldybėje buvo atlikti dokumentų poėmiai.
Druskininkų savivaldybės administracija
Druskininkų savivaldybės administracija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šiandien Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atlieka kratas, dokumentų poėmius bei kitus būtinus proceso veiksmus Druskininkų miesto savivaldybėje, Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje bei kitose vietose.

Šiuos veiksmus nutarta atlikti paaiškėjus reikšmingoms aplinkybėms 2019 m. pradžioje pradėtame didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl galimai vykdytų korupcinių veikų teismų sistemoje.

Sudėtingame ikiteisminiame tyrime, kuriame tiriama jau daugiau nei pusantro šimto skirtingų nusikalstamos veikos epizodų, buvo gauta duomenų, susijusių su taip vadinama „Vijūnėlės dvaro“ byla – bandymu įteisinti neteisėtai Druskininkuose pastatytą privatų namą bei išvengti šio pastato nugriovimo. Šiandien atliekamų procesinių veiksmų tikslas – surinkti papildomus duomenis, susijusius su šiuo epizodu.

Šiandien atliekamų procesinių veiksmų tikslas – surinkti papildomus duomenis, susijusius su bandymu įteisinti neteisėtai Druskininkuose pastatytą privatų namą bei išvengti jo nugriovimo.

Vos per pusantrų metų nuo šio ikiteisminio tyrimo pradžios, pilnai ištyrus atskirus nusikalstamų veikų epizodus, teisminiam nagrinėjimui perduotos 7 baudžiamosios bylos dėl prekybos poveikiu, kuriose 6 asmenys jau yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos. Vienas asmuo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Dar 3 asmenų atžvilgiu teisminiai nagrinėjimai tebevyksta.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas sako nieko nežinantis apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antradienį atliekamus proceso veiksmus Druskininkų savivaldybėje.

„Nežinau, aš dirbu kabinete – nemačiau. Pas mane susirinkimas vyksta, mes dirbame, nebuvau susitikęs pareigūnų“, – BNS telefonu sakė kurorto vadovas.

„Laukiu kiekvieną dieną, kada galėsiu vardais ir pavardėm įvardinti kiekvieną aferistą – taip iš prokuratūros, taip iš STT ir taip iš kai kurių teismų, kalbu apie teisėjus“, – sakė R.Malinauskas.

„Kai ateis pas mane, aš jums pasakysiu“, – teigė jis.

Generalinė prokuratūra antradienį pranešė apie STT atliekamas kratas, dokumentų poėmius ir kitus proceso veiksmus Druskininkų savivaldybėje, Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje bei kitose vietose dėl bandymo įteisinti vadinamo „Vijūnėlės dvaro“ statybas.

Šie veiksmai, anot prokuratūros, atliekami paaiškėjus reikšmingoms aplinkybėms pernai pradžioje pradėtame didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl galimai vykdytų korupcinių veikų teismų sistemoje.

„STT kiek aferų pridarė su kai kuriais teisėjais ir prokurorais, kad jiems reikia kuo nors savo užpakalius pridengti, tai net neabejoju, kad jie daug visokių dalykų darys, nes anksčiau ar vėliau aferos išlys į viršų“, – tvirtino Druskininkų meras.

Jis pridūrė nebuvęs teisėsaugos apklaustas.

„Laukiu kiekvieną dieną su nekantrumu, kada galėsiu vardais ir pavardėm įvardinti kiekvieną aferistą – taip iš prokuratūros, taip iš STT ir taip iš kai kurių teismų, kalbu apie teisėjus“, – sakė R.Malinauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas

Druskininkų savivaldybės atstovė spaudai Diana Sinkevičiūtė-Griežė BNS teigė, kad STT pareigūnai savivaldybėje paprašė „kai kurių dokumentų, visi prašomi dokumentai buvo pateikti.“

Per artimiausius mėnesius Generalinė prokuratūra ir STT ketina baigti dar keletą nuo pagrindinio tyrimo atskirtų baudžiamųjų bylų dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo, piktnaudžiavimo, prekybos žmonėmis ir kitų tyrimo metu išaiškintų nusikalstamų veikų.

STT atliekamam tyrimui vadovauja ir jį koordinuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius