Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09

Dėl neįgalių įstatymų Darbo birža didina bedarbių su negalia armiją

Dėl įstatymų dviprasmiškumo šią savaitę iš darbo gali būti atleisti per šimtas negalią turinčių šiauliečių, dirbančių įmonėje „Hestas“. Šiaulių darbo birža atsiuntė raštą, kad įmonei vykdyta veikla nebus kompensuota. Taip pat pareikalauta grąžinti nuo balandžio gautas subsidijas. Kodėl? Nes įmonė nepateikė vienos savo veiklos verslo apraše. Neįgalieji žada ketvirtadienį piketuoti.
Eksperimentas: neįgaliojo kelionė per autobusų, geležinkelio stotis
Neįgalusis. Asociatyvi nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bendrovės „Hestas“ projektų vadovas Edvinas Mačiulis tvirtina, kad jo įmonė per porą dienų bus priversta atleisti apie šimtą žmonių, nes Šiaulių darbo birža nežada mokėti subsidijų už vykdytą veiklą ir dar prašo grąžinti jau gautą paramą.

Veikla legali ir yra remtinų veiklų sąraše. Darbą iš tiesų dirbo neįgalūs žmonės, kuriems visų įgūdžių reikėjo ilgai mokytis.

Vienintelė priežastis, kodėl reikalaujama grąžinti gautas subsidijas – elektros prietaisų surinkimo veikla neįrašyta į pateiktą verslo aprašą.

Subsidijos bus tik už valymą, kurį atlieka triskart mažiau šios įmonės žmonių, nes ši veikla jau anksčiau nurodyta paraiškoje.

Kitaip tariant, Darbo birža subsidijuoja tik pateiktame verslo apraše nurodytą veiklą – valymo darbus. Pagal tvarką, įmonė privalo vykdyti subsidijuojamą veiklą trejus metus. Užsiimti papildoma veikla – nedraudžiama, tačiau ji nesubsidijuojama.

„Mes vadovavomės anksčiau galiojusia tvarka, kuri pasikeitė praėjusį rugpjūtį – pradėjome vykdyti papildomą veiklą. Iki tol užsiėmėme valymo darbais, o nuo balandžio priėmėme papildomai žmonių šviestuvų detalių surinkimui“, – pasakojo projektų vadovas E.Mačiulis, kuris ir kalčiausias dėl prietaisų surinkimo cecho bei 100 darbo vietų įkūrimo.

Bendrovėje 35 žmonės atlieka valymo darbus, o papildomai į darbą priimti 100 žmonių surenka elektros įtaisų detales – gauna iš gamyklos dalis, o žmonės prie stalų jas surenka į pusgaminį.

Dėl neįgalaus įstatymo reikia skubaus sprendimo

„Mes iš tiesų nudegėme ir parodėme, koks ydingas yra socialinių įmonių įstatymas. Būsime priversti atleisti žmones, nes grąžinti Darbo biržai apie 150 tūkst. eurų yra mirties nuosprendis mums“, – teigė E.Mačiulis.

Jis pabrėžė, kad nauja įmonės veikla gimė gana netikėtai. Surinkinėti detales darbuotojams patinka labiau nei valyti patalpas.

Suprantama, nes valymas vežimėlyje sėdinčiam ar širdies negalią turinčiam žmogui yra didžiulis vargas. Tuo tarpu surinkti detales – daugeliui priimtina.

Jie pagamina perpus mažiau šviestuvų detalių už įprastų įmonių darbuotojus.

Nepaisant visko, socialinės įmonės darbuotojai nėra tokie našūs. Jie pagamina perpus mažiau šviestuvų detalių už įprastų įmonių darbuotojus.

„Ta suma, kurią mes gauname iš užsakovo, nepadengia mūsų poreikių. Balansas būtų minusinis. Galima sakyti, kad mes, kaip ir būdinga socialinei įmonei, gyvename iš subsidijų“, – patikslino pašnekovas.

E.Mačiulis pabrėžė, kad trečiadienio popietę jau buvo užblokuota bendrovės sąskaita. Be jos veikla yra visiškai paralyžiuota.

„Ketvirtadienio rytą darbuotojai iš Šiaulių planuoja vykti piketuoti į Vilnių – gal prie Seimo, gal Prezidentūros. Esu beveik tikras, kad spraga įstatyme bus užlopyta, kad tas pats nenutiktų kitoms socialinėms įmonėms, tačiau mūsų įmonė bus paaukota“, – projektų vadovas.

100 įdarbintų neįgaliųjų – unikalus atvejis

Socialinių įmonių asociacijos „Kylanti gervė“ vadovas Alfredas Vibrys tikina, kad toks proveržis, kurį per nepilnus metus padarė „Hesta“ – unikalus atvejis.

Tai ypatingai retas atvejis, kai per trumpą laiką įdarbinama tiek neįgaliųjų.

„Šiuo atveju verslas netikėtai atrado puikų darbą žmonėms, kurie nedirbo po aštuonerius metus ar ilgiau. Tai ypatingai retas atvejis, kai per trumpą laiką įdarbinama tiek neįgaliųjų. Tai visiems mums – pavyzdys.

Mes jau bendravome su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Lietuvos darbo birža. Mus iš tiesų priima geranoriškai ir išklauso, tačiau įstatymai – netobuli. Šiuo atveju nepažeisti įstatymo vargu ar buvo įmanoma. Juk veika pradėta balandį, o pasikeitimai įvyko rugpjūtį.

Įsivaizduokite – gaminame batus ir pamatome, kad galime įdarbinti dar šimtą žmonių raištelių gamybai. Panašiai nutiko ir šioje įmonėje – surado veiklos ir įdarbino. Tai suorganizavęs žmogus vertas pagarbos ir medalio. Jei per porą dienų nebus surastas sprendimas – bendrovė žlugs“, – karštai kalbėjo asociacijos vadovas.

Darbo birža jaučia spaudimą?

Šiaulių darbo biržos vadovas Rimundas Domarkas patvirtino, jog iš tiesų nuspręsta nesubsidijuoti bendrovės „Hesta“ papildomos veiklos.

„Gruodžio mėnesį pamatėme, kad viskas ten labai kyla. Paklausėme, ką jūs čia tiek valote? Paprašėme, kad atneštų vykdomos veiklos ataskaitas. Atnešė. Subsidijuoti teikta valymo paslaugoms, o pasirodo – surenka elektros prietaisus“, – kalbėjo direktorius.

UAB „Hestas“ 2015 metais buvo išmokėta 540,95 Eur ir 2016 m. – 139413,69 Eur subsidijų neįgaliųjų užimtumui užtikrinti.

Direktorius nežino, kuo baigsis ginčas: „Galbūt nereikės gražinti subsidijų. Žinau, kad jie visi posėdžiavo. Gal ieškos kompromisinio varianto?“

Lietuvos darbo biržos išplatintas pranešimas spaudai visai nepanašus į kompromisinį. Jame rašoma, kad socialinė įmonė UAB „Hestas“ tendencingai pateikė duomenis visuomenei ir daro spaudimą.

„Lietuvos darbo birža informuoja, kad parama yra skiriama tai veiklai, kurią įmonė nurodė dėl valstybės pagalbos prašyme. Vienuolika mėnesių teikė klaidingą informaciją ir neteisėtai naudojosi valstybės pagalba.

Socialinei įmonei UAB „Hestas“ 2015 metais buvo išmokėta 540,95 Eur ir 2016 m. – 139413,69 Eur subsidijų neįgaliųjų užimtumui užtikrinti.

Socialinės įmonės statuso suteikimo „Hestui“ metu verslo plane numatytos veiklos gali būti keičiamos ne anksčiau kaip po 3 metų nuo socialinės įmonės statuso suteikimo dienos

Socialinė įmonė „Hestas“ padarė ne formalius pažeidimus, kaip bandoma pateikti visuomenei, bet nevykdė įsipareigojimų tiek valstybei, tiek savo darbuotojams“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius