Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15 /18:42

Valdžia ribojimų dėl omikron negriežtins, bet rekomenduoja dėvėti respiratorius

Lietuvoje nustačius pirmuosius du užsikrėtimo koronaviruso omikron atmaina atvejus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina gyventojus laikytis jau žinomų patarimų, kaip saugotis šio užkrato. Izoliacijos tvarka ir kiti ribojimai kol kas negriežtinami, tačiau ir ministerijos atstovai, ir medikai bei visuomenės sveikatos specialistai primygtinai ragina skiepytis nuo COVID-19, o tai jau padariusius – neatsisakyti stiprinančiosios dozės.
Karantinas
Karantinas / 123RF.com nuotr.

Tos pačios, kaip prieš kitas šventes

Žinią, kad šalyje patvirtinti jau mažiausiai du užsikrėtimo SARS-CoV-2 atvejai, SAM pranešė trečiadienį priešpiet skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje. Abu jie nustatyti Vilniaus apskrityje.

Dėl kontaktų su užsikrėtusiaisiais nurodyta izoliuotis daugiau nei 70-čiai žmonių. Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė pripažino neabejojanti, kad netrukus užsikrėtimų omikron atmaina bus daugiau, nes jau šiuo metu tiriama daugiau įtarimų sukėlusių mėginių.

Kadangi dabar – didžiųjų metų pabaigos švenčių laikotarpis, kai daugelis dažniau lankosi prekybos vietose ir daugiau bendrauja su artimaisiais bei bičiuliais, taip pat žinoma, kad omikron atmaina yra kelis kartus užkrečiamesnė, viceministrė pažadėjo, kad bus paruoštos rekomendacijos, kaip gyventojams elgtis.

Vakare SAM išplatino šias rekomendacijas šventiniam laikotarpiui:

  • Skiepytis visiems, kurie dar nepasiskiepijo, jau pasiskiepijusiems – skiepytis sustiprinančiąja doze.
  • Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.
  • Tinkamai dėvėti kaukes ir respiratorius uždarose erdvėse. Rekomenduojama dėvėti respiratorius, jei neišlaikomas saugus atstumas nuo aplinkinių.
  • Dėvėti respiratorius ir kaukes ir atvirose viešose vietose, kai neišlaikomas saugus, ne mažesnis nei 2 metrų atstumas nuo aplinkinių.
  • Atsisakyti nebūtinų šventinių renginių darbovietėse, ugdymo įstaigose, savivaldybių teritorijose bei asmeninių švenčių.
  • Atsiradus menkiausiems peršalimo simptomams ar COVID-19 ligai būdingiems simptomams – likti namuose, izoliuotis ir testuotis, tokiu būdu apsaugant aplinkinius nuo šio plitraus viruso.

A.Bilotienės-Motiejūnienės žodžiais, šios rekomendacijos jau žinomos ir kartojamos per kiekvienas šventes pandemijos metu, tad dabar tik dar sykį primenamos.

Taip pat skaitykite: Arūnas Dulkys: apie judėjimo ribojimus negali būti kalbos.

„Rekomenduojame vengti susibūrimų, įvertinti, ką galima atidėti, kur galima nedalyvauti. <…> Dėvėti apsaugos priemones, papildomai skiepytis stiprinančiąja doze. Pajutę simptomus testuojamės, izoliuojamės, neiname bičiuliautis“, – per spaudos konferenciją kalbėjo viceministrė.

Pasak SAM atstovės, rekomendacijos gali būti atnaujintos, įvertinus naujosios viruso atmainos plitimą ir kaip žmonės jų laikysis. „Tikimės, kad į rekomendacijas žiūrėsime kaip Skandinavijoje“, – vylėsi A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Efektyviausia apsauga – vakcinos

Ministerija portalui 15min patvirtino, kad galiojančių ribojimų bent šiuo metu griežtinti nežadama.

„Kol kas papildomų ribojimų neįvedame, izoliacijos tvarka nesikeičia. Atnaujiname tik rekomendacijas“, – nurodė laikinoji spaudos tarnybos vedėja Neringa Mikėnaitė.

Kartu priminta, kad „šiuo metu efektyviausia apsauga nuo COVID-19 ir jos atmainų yra vakcinacija“. Kitų valstybių preliminarūs duomenys esą rodo, pagal pilną vakcinacijos schemą prieš keturis mėnesius ir anksčiau pasiskiepijusiems asmenims stiprinančioji dozė tris kartus sumažina riziką užsikrėsti naujuoju variantu.

VIDEO: SAM komentaras dėl omikron atmainos Lietuvoje

Neseniai pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių žmonių tikimybė užsikrėsti esą mažėja perpus.

„Prabanga, kurios leisti sau negalime“

A.Bilotienė-Motiejūnienė taip pat paskatino skiepytis trečiąja doze, nes vakcinos efektyviausiai saugo nuo užsikrėtimo: „Jei turime ir trečiąją dozę, žinome, kad tai tris kartus labiau saugo. Ir efektyvumas nuo užsikrėtimo, nuo sudėtingų atvejų išauga iki 75 proc.“

VIDEO: Omikron atmaina: kas apie ją žinoma ir kodėl ji kelia susirūpinimą?

Tokį patį patarimą davė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus regiono vadovė Rolanda Lingienė.

Pasak jos, kadangi omikron atmaina jau aptikta pas mus, saugotis turime dar labiau nei anksčiau: „Matome apklausų duomenis, kad vis rečiau žmonės pastaruoju metu dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų – sakyčiau, tai prabanga, kurios leisti sau jokiu būdu negalime.“

Specialistė atkreipė dėmesį, kad apie omikron dar turima per mažai duomenų: „Nors gauname viską, ką pavyksta mokslui išsiaiškinti, tačiau dalis svarbių klausimų dar lieka neatsakyti, informacijos apie šią atmainą visas pasaulis dar turi gerokai per mažai.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad:

  • omikron plinta keletą kartų greičiau nei delta;
  • šia atmaina pakartotinai užsikrečiama dažniau;
  • omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą, tačiau skiepai išlieka pagrindine ir esmine apsaugos priemone;
  • stiprinančioji vakcinos dozė apsaugo efektyviai;
  • dauguma užsikrėtusių serga lengvai arba simptomų nejaučia, tačiau klinikiniam vaizdui susidaryti duomenų dar nepakanka.“

R.Lingienė savo paskyroje „Facebook“ tai pat pateikė pasiūlymų, ką kiekvienas gali padaryti, siekiant sustabdyti naujojo varianto plitimą: „SKIEPYKITĖS stiprinančiąja vakcinos doze, nelaukime.

Nepamirškite viso komplekso prevencijos priemonių, kurias jau tikrai žinome, – jos neabejotinai padeda.

Stebėkite savo ir artimųjų sveikatą – jausdami net ir menkiausius peršalimo simptomus, likite namuose, jokiu būdu nenumokite į juos ranka ir nemarširuokite po miestus, barus ar kavines.“

<…> Jei sužinote, jog turėjote sąlytį su užsikrėtusiuoju omikron atmaina, būtinai atlikite epidemiologų primygtinai rekomenduojamus PGR tyrimus.

Sąžiningai laikykitės izoliacijos. Pasibaigus izoliacijai, dar bent savaitę apribokite kontaktus.“

VIDEO: 15/15: ar vakcinos efektyvios prieš omikron atmainą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius