Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 12 /15:00

V.Pranckietis siūlo mažinti narių skaičių valdyboje: R.Karbauskis ir S.Skvernelis prieštarauja

Atšaukus „tvarkiečių“ lyderį Remigijų Žemaitaitį iš Seimo vicepirmininkų, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada siūlyti mažinti narių skaičių Seimo valdyboje. Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad dėl to spręs ne Seimo pirmininkas, o visas parlamentas. „Valstiečių“ vedlio Ramūno Karbauskio įsitikinimu, tokia V.Pranckiečio iniciatyva pasitarnaus opozicijai ir bus destruktyvi.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį balsavime dėl R.Žemaitaičio atstatydinimo iš Seimo valdybos sudalyvavo ir Seimo posėdyje nepasirodęs premjeras S.Skvernelis, ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Jei R.Žemaitaitis neišsaugos Seimo vicepirmininko pareigų, bus siūloma keisti Seimo statutą ir jo vietą Seimo valdyboje naikinti, nurodė V.Pranckietis.

VIDEO: Viktoro Pranckiečio komentaras po balsavimo dėl Remigijaus Žemaitaičio

„Likus jam, aš žinau, kaip valdyba veikia ir kaip ji veiktų. Jam nelikus, aš siūlyčiau [...] išvis statute daryti pakeitimą, kadangi dėl partijų susitarimo ji buvo atsiradusi ta pareigybė. Jeigu jo neliks, aš siūlysiu tada statute panaikinti tą pareigybę“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

V.Pranckietis žada neteikti kandidatūros

„Nėra tikslo [turėti dar vieną Seimo vicepirmininką], nėra tos partijos, su kuria buvo susitarta kuriant koaliciją“, – pridūrė V.Pranckietis.

Jei Seimas jo siūlymui pritartų, Seimo valdybą sudarytų ne devyni, o aštuoni nariai. Jei parlamentas iniciatyvai pasipriešins, Seimo pirmininkas tikino neteiksiantis naujo nario į Seimo valdybą.

„Aš tiesiog neteikčiau kitos kandidatūros ir ta vakancija galėtų būti neužimta. Nėra jokios statuto normos, kuris reikalautų, kad ji būtų užimta“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Seimo valdyba, anot jo, funkcionuotų ir be vieno asmens.

„Neabejoju, kad funkcionuotų. Racionalūs žmonės dirba valdyboje“, – tikino Seimo pirmininkas.

Pažymėjus, galbūt naujai susikūrusi frakcija „Lietuvos gerovei“ į Seimo valdybą norėtų deleguoti savo atstovą, V.Pranckietis atsakė: „Gal jie norėtų, bet būdavo deklaruojama iš jų pozicijos, kad jie nebūtinai nori veržtis į kokį nors postą.“

Kai spalį pats buvo verčiamas iš Seimo pirmininko pareigų, V.Pranckietis balsavime nedalyvavo, o šį kartą elgėsi kitaip.

„Nebalsuodamas aiškiai pasakiau, kad balsuoju už tai, kad likčiau. O dabar jūs spėliokite kaip norite, o aš balsavau slaptai“, – šypsodamasis kalbėjo Seimo pirmininkas.

R.Karbauskis: V.Pranckietis veikia prieš valstybę

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad V.Pranckietis, siekdamas sumažinti Seimo valdybos narių skaičių, elgiasi destruktyviai.

„Suprantu Seimo pirmininko poziciją. Norint išsaugoti opozicijai daugumą, Seimo pirmininkas neturi siūlyti jokio kito pirmininko pavaduotojo. Taip bus nevykdomas Seimo statutas, ir aišku, tokiu būdu kelis mėnesius gali pavykti opozicijai, Seimo pirmininko pagalba, vykdyti destrukciją Seimo darbe. Tai tas ir bus daroma“, – šyptelėdamas komentavo politikas.

VIDEO: Ramūno Karbauskio komentaras po balsavimo dėl Remigijaus Žemaitaičio

Laisvas Seimo vicepirmininko postas, R.Karbauskio nuomone, turėtų atitekti kažkam iš valdančiųjų atstovų. Jei Seimo pirmininkas daugumos siūlomo atstovo neteiks, parlamentaro įsitikinimu, „bus dar viena priežastis pasakyti, kad Seimo pirmininkas veikia prieš šitą valstybę“.

„Opozicijos reikalavimas Seimo pirmininkui yra vienas – išsaugoti opozicijai daugumą valdyboje, kad galima būtų manipuliuoti sprendimais, – dėstė R.Karbauskis.

– Jeigu Seimo pirmininkas turi nors truputį sąžinės, suprasdamas, kad dauguma yra, [...] jis turėtų siūlyti daugumai pateikti vieną pavaduotoją.“

R.Žemaitaitis: valdyba nieko nesprendžia

R.Karbauskio žodžiams dėl opozicijos galios Seimo valdyboje paprieštaravo iš jos atšauktas R.Žemaitaitis: „Nemanau, kad opozicija. Tai yra bendras sprendimas. [...] Valdyba nieko nesprendžia. Jeigu pasižiūrėsime Seimo valdybos įgaliojimus ir kompetenciją, ji jokio reikšmingo [žodžio] valdymo procese neturi.“

VIDEO: Iš Seimo vicepirmininko pareigų atleistas R.Žemaitaitis: „Tai yra politinis sprendimas“

Jei V.Pranckietis siūlys keisti Seimo statutą, parlamentas, „valstiečių“ vedlio įsitikinimu, tam nepritars.

Kad dėl Seimo valdybos narių skaičiaus spręs ne V.Pranckietis, o Seimas, kalbėdamas su žurnalistais akcentavo ministras pirmininkas S.Skvernelis.

„Manau, tai yra apsisprendimas – ne vien Seimo pirmininko, o viso Seimo turėtų būti, kokios pareigybės reikalingos Seime“, – teigė jis.

S.Skvernelis: valdybą valdo opozicija

V.Pranckietis, premjero manymu, į Seimo vicepirmininkus turėtų siūlyti naują valdančiųjų atstovą: „Manau, Seimo pirmininkas turės siūlyti savo pavaduotoją kitą, ir tokį pavaduotoją, kuris turėtų Seimo daugumos palaikymą.“

„Seime turi būti tvarka ir tą tvarką kažkada reikia pradėti atstatinėti, – kalbėjo S.Skvernelis.

– [...] Seimo valdyba turi būti veiksminga ir atstovauti daugumai. Šiandien matome kitą situaciją, kada šešėlinė opozicija valdo Seimo valdybą. Taip būti negali. Arba tada opozicija turi pareikšti, kad ji formuoja Seimo daugumą, ar Seimo valdybą pilnai valdo, arba turi būti sprendimai kitokie, kad Seimo valdyba būtų valdančiųjų.“

VIDEO: Sauliaus Skvernelio komentaras po balsavimo dėl Remigijaus Žemaitaičio

S.Skvernelis sakė neturintis priekaištų dėl R.Žemaitaičio darbo – vadino jį sėkmingu politiku ir geru vicepirmininku.

„Visgi politinė dėlionė turi būti tokia, kad Seime turi būti valdančiųjų dauguma Seimo valdyboje“, – pridūrė jis.

Palaikymą Seimo pirmininko siūlymui keisti Seimo statutą ir mažinti Seimo valdybos narių skaičių išreiškė opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas. Tokiu būdu esą pavyktų sutaupyti lėšų.

„Taupymas būtų labai gražus gestas, ir manau, visiškai logiškas ir prasmingas“, – komentavo jis.

Atstatydino vieno balsvo persvara

Antradienį, 72 Seimo nariams balsavus „už“, penkiems – „prieš“ ir vienam susilaikius, nuo valdančiosios daugumos atribotas „tvarkietis“ R.Žemaitaitis buvo pašalintas iš Seimo valdybos.

Tam, kad jis netektų pareigų, už tai slapto balsavimo metu turėjo pasisakyti ne mažiau kai 71 parlamentaras.

Parlamentarų įsitikinimu, „tvarkietis“ prarado nemažos Seimo narių dalies pasitikėjimą, be to, Seime neliko šią partiją atstovaujančios frakcijos. Šiuo pagrindu valdantieji nutraukė koalicijos sutartį su partija „Tvarka ir teisingumas“ ir nutarė bendradarbiauti su naujai susikūrusia frakcija „Lietuvos gerovei“.

Atsistatydinti savo noru R.Žemaitaitis atsisakė – esą politinės situacijos nėra apsvarsčiusi jį į Seimo valdybą delegavusi partijos taryba.

Spalį identiško balsavimo metu valdantieji iš posto bandė patraukti Seimo pirmininką V.Pranckietį, tačiau balsavimas žlugo.

Atstatydinus R.Žemaitaitį, pagal Seimo statutą, Seimo pirmininkas vietoje jo turėtų teikti naują pavaduotoją, tiesa, žada to nedaryti. Jeigu V.Pranckietis būtų išvykęs į komandiruotę, teikti Seimo pirmininko pavaduotoją galėtų jo pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius