-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 31

Dėl rasto, bet šeimininkams negrąžinto takso Arsio – teismų karuselė

Panevėžio apylinkės teismas jau lapkritį pradės nagrinėti neeilinę bylą, kurioje pagrindiniu herojumi tapo šuo – taksų veislės Arsis. Temidės tarnams teks išspręsti dviejų šalių konfliktą, kuris kilo po to, kai pabėgusį gyvūną radusi moteris jo nebegrąžino savininkei.
Taksas Arsis
Taksas Arsis / 15min nuotr.

Istorija prasidėjo dar šių metų vasarą, kai birželio pabaigoje iš Ingos Ščedrovos privataus namo kiemo Panevėžyje, Šermukšnių gatvėje, pro vartus paspruko aštuonerių metų taksas Arsis. Viešbutyje kambarine dirbanti moteris tuo metu buvo darbe ir augintinio pasigedo tik sugrįžusi namo.

15min nuotr./Inga Ščedrova
15min nuotr./Inga Ščedrova

Rado ir nebegrąžino

Kadangi taksas nebuvo pririštas, jis kartais pasprukdavo iš kiemo, bet visuomet sugrįždavo. Inga nakčiai paliko pravirus vartus, tikėdamasi, jog prieš keletą metų dabar jau mirusio vyro nepilnamečiams vaikams padovanotas augintinis pareis pats.

Tačiau ryte taksas neatsirado. Ingos sūnus apie dingusį taksą paskelbė feisbuke. Po kelių dienų atsirado šuniuką priglaudusi moteris, tačiau ji takso Ingai atiduoti nesutiko.

Apžiūrėjo kiemą ir pradėjo rėkti, kad šuns man neatiduos.

„Sūnus pamatė, kad rastas mūsų šuo. Aš paskambinau pagal tą skelbimą. Monika, kuri rado šunį, paklausė, kaip taksas pabėgo. Papasakojau jai situaciją. Ji pasakė, kad šuns negrąžins, nes jis neprižiūrėtas. Sakau, juk tai mano šuo, kaip negrąžinsit. Tai tuomet jinai pasakė, kad atvažiuos pas mane, pažiūrės, kokias sąlygas turi šuo. Atvažiavo ji tą pačią dieną, kai kalbėjomės. Net nėjo į vidų, nežiūrėjo, kaip šuo gyvena, ką valgo, kur miega. Apžiūrėjo kiemą ir pradėjo rėkti, kad šuns man neatiduos. Kad jei noriu, tai galiu kreiptis į teismą“, – sakė I.Ščedrova.

I.Ščedrova tvirtina, kad taksą radusi Monika S. save įvardijo kaip Panevėžio gyvūnų globos draugijos atstovę, tačiau šios įstaigos vadovė Rūta Liberienė 15min patikino, kad ši Monika S. nėra ir niekada nebuvo draugijos narė. Tiesa, ji keletą kartų beglobiams gyvūnams yra aukojusi pinigų, dovanojusi maisto.

15min nuotr./Taksas Arsis
15min nuotr./Taksas Arsis

Įsikišo ir kolegos, ir policija

Takso istorija pasiekė ir viešbučio „Romantic“ direktorę Dovilę Kuklieriūtę-Šipelienę. Gyvūnus mylinti ir taip pat augintinių turinti moteris neliko abejinga savo darbuotojos problemai. Ji nusprendė pati paskambinti Arsį radusiai Monikai S. ir pasidomėti situacija išsamiau.

15min nuotr./Dovilė Kuklieriūtė-Šipelienė
15min nuotr./Dovilė Kuklieriūtė-Šipelienė

„Aš irgi esu šuniukų mylėtoja ir ne vieną turiu. Man iškart suveikė emocijos, kad iš žmogaus paėmė jam priklausantį gyvūną ir nebeatiduoda. Iš pradžių aš nežinojau visos situacijos, galbūt pas Ingą tas šuniukas išties blogomis sąlygomis gyvena.

Nusprendžiau paskambinti tai Monikai ir paklausti apie situaciją. Norėjau padėti surasti kažkokį kompromisą. Kai tik pasakiau, kad skambinu iš viešbučio „Romantic“, Monika ant manęs pradėjo isteriškai rėkti, koliotis, bartis ir tuomet supratau, kad reikalą turime su ne visai stabiliu žmogumi.

Norėjau padėti surasti kažkokį kompromisą.

Baigėsi viskas tuo, kad ji padėjo ragelį. Maža to, Monika vėliau „ant Ingos“ parašė pareiškimą, kad ji neprižiūri gyvūno, tai Ingai policija surašė protokolą ir skyrė baudą. Galbūt Monika galvoja, kad Inga neturės pinigų teismams ir nuleis rankas, bet šioje byloje jai padės mūsų advokatai, padėsime savo darbuotojai“, – kalbėjo viešbučio „Romantic“ vadovė.

I.Ščedrovos teigimu, jos taksas šiuo metu jau atiduotas kitiems šeimininkams ir yra Klaipėdoje.

Prieš trejus metus vyrą palaidojusi, o dabar dar ir augintinį praradusi moteris tikina, kad su tokia situacija nesitaikstys. Su viešbučio „Romantic“ direktorės pagalba moteris kreipėsi į advokatą ir savo augintinį bandys susigrąžinti teismo keliu.

15min nuotr./Taksas Arsis
15min nuotr./Taksas Arsis

Įžvelgė gyvūnų nepriežiūrą

15min pavyko susisiekti su kitoje šios istorijos barikadų pusėje atsidūrusia Monika S. Moteris telefonu teigė, jog šuns atiduoti savininkei nepanoro todėl, kad gyvūnas buvo apleistas. Ji teigė, kad tokias jos prielaidas patvirtino veterinaras.

Tokios būklės gyvūnas negali būti atiduodamas bet kam, nes jam reikalinga veterinarinė priežiūra.

„Tas taksiukas atrastas gatvėje. Paskui atsirado žmonės, kurie prisistatė kaip galimi šeimininkai. Dokumentų, skiepų knygelių neturi. Tas šuo visas išliesėjęs, aš turiu veterinarų pažymas, ausų uždegimai įsisenėję, dantų uždegimas irgi didžiulis, nagai nekirpti, trukdantys judėti.

Tokios būklės gyvūnas negali būti atiduodamas bet kam, nes jam reikalinga veterinarinė priežiūra. Man pasipylė tam tikri negražūs skambučiai iš kai kurių žmonių. Situacija išėjo tokia, kad aš pati tai Ingai pasiūliau kreiptis į policiją ir viską išsiaiškinti. Kadangi ji važiuoti atsisakė, aš pati kreipiausi į policiją ir parašiau pareiškimą. O dabar ji mus padavė į teismą, norėdama susigrąžinti gyvūnėlį.

Bet man labai keista, kad ji kreipiasi dabar į visus portalus, bet nėra nė karto paskambinusi ir paklaususi, kaip laikosi tas šuniukas, kaip jo būklė, ar jis turi, ką ėsti, ar jis sveiksta. Dabar viską aiškinsimės teismo keliu. Mes neatsisakome to šuniuko grąžinti, bet jį grąžinsime tik teisėtam gyvūno savininkui, kai bus įrodyta nuosavybė ir kai tam gyvūnui bus saugu. Gyvūnas turi būti grąžinimas į saugią aplinką“, – sakė Monika S.

15min nuotr./Taksas Arsis
15min nuotr./Taksas Arsis

Beje, Panevėžio apylinkės teismas nagrinės dvi su šia istorija susijusias bylas.

Vieną – dėl I.Ščedrovos siekio susigrąžinti Arsį, kitą – dėl protokolo už gyvūno nepriežiūrą.

Panevėžio apskrities VPK duomenimis, protokolas moteriai buvo surašytas remiantis veterinaro išvada.

I.Ščedrova per apskundimo terminą šio protokolo neginčijo, tačiau vėliau kreipėsi į teismą ir jau įsigaliojusį sprendimą apskundė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius